20 Септември 2019петък07:28 ч.

ГЕРБ превръща Сметната палата в политически орган

/ брой: 243

автор:Ира Добромирова

visibility 1354

Поредният лобистки мерак на ГЕРБ лъсна вчера в парламента при разглеждането на Закона за Сметната палата. Гербаджиите предлагат парламентът да избира председателя и двамата му заместници. Мотивите на мнозинството са, че досега не били ясни функциите на членовете на палатата. Те предлагат и създаването на консултативен съвет, който, както обясниха от мнозинството, ще има външен поглед върху ръководството. Управляващите са решили да махнат директорите по региони, а да си създадат "централни дирекции" в седалището на Сметната палата, като така според обясненията им ще се контролирали нерегламентираните отношения.
Пак стигаме до въпроса защо се правят промените, запита Мая Манолова и сама отговори - защото предстои одит на първата година от управлението на ГЕРБ. Много по-удачно е той да се прави от орган, който ще е политически послушен, допълни тя. Предстои и одит на политическите партии в година, в която ще се провеждат местни и президентски избори, обърна се към мнозинството депутатът от КБ. Предстои и одитът на кметовете в края на мандата им и така те ще се делят на такива от ГЕРБ и не от ГЕРБ, продължи Манолова. Тя наблегна, че Сметната палата ще има правомощието да предлага отстраняването на одитирани лица. Тоест безпричинно ще бъдат махани кметове, заяви Манолова.
Депутатът от КБ обърна внимание и на друга част от закона, която ще е в облага на одиторите. Предвижда се те да проверяват бюджетите на 150 общини и на 37 вуза. Сега разбирам и защо Сергей Игнатов си задели 20-30 млн. лв. за непредвидени разходи, които явно няма да отидат за образование, заяви Манолова.
Превръщането на Сметната палата в едноличен орган е опасно за демокрацията, бе категорична Мая Манолова. Алиосман Имамов пък се обърна към мнозинството "ако досегашната Сметна палата за вас бе беззъба, то сега й извадихте и очите".
Замалко мнозинството да претупа гласуването на първо четене. Работата обаче се замота заради чуденето на Мартин Димитров дали да се изкаже или не.

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ