18 Февруари 2020вторник08:18 ч.

ГЕРБ превръща Сметната палата в политически орган

/ брой: 243

автор:Ира Добромирова

visibility 1516

Поредният лобистки мерак на ГЕРБ лъсна вчера в парламента при разглеждането на Закона за Сметната палата. Гербаджиите предлагат парламентът да избира председателя и двамата му заместници. Мотивите на мнозинството са, че досега не били ясни функциите на членовете на палатата. Те предлагат и създаването на консултативен съвет, който, както обясниха от мнозинството, ще има външен поглед върху ръководството. Управляващите са решили да махнат директорите по региони, а да си създадат "централни дирекции" в седалището на Сметната палата, като така според обясненията им ще се контролирали нерегламентираните отношения.
Пак стигаме до въпроса защо се правят промените, запита Мая Манолова и сама отговори - защото предстои одит на първата година от управлението на ГЕРБ. Много по-удачно е той да се прави от орган, който ще е политически послушен, допълни тя. Предстои и одит на политическите партии в година, в която ще се провеждат местни и президентски избори, обърна се към мнозинството депутатът от КБ. Предстои и одитът на кметовете в края на мандата им и така те ще се делят на такива от ГЕРБ и не от ГЕРБ, продължи Манолова. Тя наблегна, че Сметната палата ще има правомощието да предлага отстраняването на одитирани лица. Тоест безпричинно ще бъдат махани кметове, заяви Манолова.
Депутатът от КБ обърна внимание и на друга част от закона, която ще е в облага на одиторите. Предвижда се те да проверяват бюджетите на 150 общини и на 37 вуза. Сега разбирам и защо Сергей Игнатов си задели 20-30 млн. лв. за непредвидени разходи, които явно няма да отидат за образование, заяви Манолова.
Превръщането на Сметната палата в едноличен орган е опасно за демокрацията, бе категорична Мая Манолова. Алиосман Имамов пък се обърна към мнозинството "ако досегашната Сметна палата за вас бе беззъба, то сега й извадихте и очите".
Замалко мнозинството да претупа гласуването на първо четене. Работата обаче се замота заради чуденето на Мартин Димитров дали да се изкаже или не.

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ