07 Юни 2020неделя09:38 ч.

ГЕРБ приемат закон за един човек

/ брой: 35

автор:Велиана Христова

visibility 376

Предлагате закон за един човек, отделянето на НИМХ от БАН бе грешка и част от разгрома на академията, заяви депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов при първото четене в ресорната комисия на НС на проекта на Закон за Националния институт по метеорология и хидрология, внесен от МС. С преходни разпоредби на бюджетния закон институтът бе преместен от БАН в МОН. "Няма отговор на въпроса защо се внася този закон, не виждам никаква оценка за въздействието му, притесняват ме фрагментирането на науката и прецедентът, че изпълнителната власт деструктурира БАН - една от двете институции, създадени преди държавата, благодарение на която я има тази държава досега. Чух единствен мотив: работещи там протестирали, че не им плащат достатъчно". Така левият депутат проф. Иво Христов обоснова вота "въздържал се" при гласуването. Въздържаха се 8 депутати от БСП и "Атака", тези от управляващото мнозинство послушно бяха "за".

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов, който в БАН бе освободен предсрочно от поста си, но в МОН бе отново назначен, възхвали сегашния институт и обилно атакува БАН, като дори обвини учените там, че не умеели да анализират данни, а искали наготово научен продукт от НИМХ. Шефката на синдиката ВОН към КНСБ доц. Лили Вълчева пък грозно охули академията, оспори правото й на собственост върху имотите и възмути депутатите и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Министър Красимир Вълчев напомни, че Законът за бюджета е определил НИМХ като научна организация. Но от службата НАЦИД обявиха, че само трима учени от сегашния НИМХ са регистрирани като хабилитирани, което не стига за академични процедури и акредитация. Според Брънзов, хората в НИМХ са много заети с практическа работа, но когато потрябва, ще попълнят документите на НАЦИД.            

 

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 152

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 186

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 185

Датата

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 987

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ