04 Октомври 2022вторник13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Валентин Николов

ГЕРБ призна, че е управлявала лошо "Топлофикация София"

БЕХ иска да придобие изцяло или част от столичното парно

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 1

Българският енергиен холдинг (БЕХ) иска да придобие част или дори цялата "Топлофикация София", която в момента е общинска собственост. Причината е, че през последното десетилетие дружеството се управлява много лошо и не спира да трупа задължения към "Булгаргаз", които пък след това се изкупуват от БЕХ. Така реално топлофикацията отново ще стане държавна, след като през 2010 г. бе дадена на общината. Засега не е ясно какъв процент от капитала ще придобие БЕХ, но заради големите задължения на "Топлофикация София" собствеността може да се смени и без одобрението на Столичната община.

Изпълнителният директор на холдинга и бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов потвърди лошото управление на Столичната община, която пък се ръководи от Йорданка Фандъкова, също от ГЕРБ. Николов обяви, че в момента топлофикационното дружество му дължи близо 720 млн. лв., а предстои в следващите дни да стане факт поредната цесия за 131 млн. лв., с която БЕХ ще изкупи част от просрочените задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". Николов обясни, че принципалът на топлофикацията Столичната община е изразила негативно мнение за поредното цедиране на дълговете, тъй като настоява за безвъзмездна държавна помощ. Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов обаче обясни, че държавата не е предвидила мерки в подкрепа на фирмите заради високата цена на газа, а само за електроенергията.

Общинските съветници от ГЕРБ и "Патриотите" се оплакаха, че държавата не искала да говори с тях и да помогне за спасяването на дружеството. "С "Топлофикация София" се видяхме преди седмица или десет дни в Министерството на енергетиката и тогава темата беше точно тази", обясни Дамянов. "Що се отнася до газта, към момента решение за подпомагане просто няма. Нямаме против да се свържат с нас, тези мерки тепърва ще се обсъждат", каза зам.-министърът.

Според Валентин Николов не е нужно Столичната община да дава съгласие, за да се случи цесията между БЕХ и "Булгаргаз". Това е търговска практика, при която едно дружество купува дълга на друго към трето с определена отстъпка. Ако не финансираме "Булгаргаз", то няма да може да си финансира задълженията към доставчиците и тогава просто няма да има смисъл да се питаме дали "Топлофикация София" ще доставя топлоенергия", каза Николов. Той директно обвини Столичната община, че през годините не е управлявала добре дружеството, и е сигурен, че БЕХ има капацитет да го управлява и да финансира необходимите инвестиции.

"С писмо до Министерството на енергетиката ще предложим да се създаде работна група между всички, за да намерим дългосрочно решение и евентуално придобиване на собственост в топлофикацията като вариант. При всички случаи инвестициите, които са необходими в "Топлофикация София", БЕХ може да ги направи", добави Николов. По неговите думи тази година ще трябва да се направи още една цесия, тъй като дълговете на общинското дружество към "Булгаргаз" не спират да растат.

Коментар - в статията на Евгени Гаврилов "Къде е Топлото?"

 

 

 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 611

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 166

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ