14 Април 2021сряда05:00 ч.

ГЕРБ режат права на президента

/ брой: 157

автор:Ростислава Иванова

visibility 1228

Предложенията на ГЕРБ за нова конституция отнемат правото на президента да връща решения и издава укази за назначаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАП. Главният  прокурор ще бъде изслушван от парламента на всеки 6 месеца, каквато възможност има и в момента, но ще отговаря на въпроси по конкретни дела само ако наблюдаващият прокурор е позволил. ВСС се разделя на Съдебен съвет на прокуратурата и Съдебен съвет на съдиите, предвижда проектът. 

Главният прокурор ще се избира от прокурорския съвет, а председателите на върховните съдилища - от съдебния. Главният прокурор и съдебните съвети получават право на законодателна инициатива. КС ще се произнася по индивидуални жалби за установяване на противоконституционност на закон, с който се наруша ват права и свободи на гражданите. Никъде не се казва кой има право да сезира КС, няма дори препратка към закон. Намалява се броят на народните представители от 240 на 120. 

В случай на война или “друго извънредно положение” срокът на правомощията им се удължава до отпадането на тези обстоятелства. Проектът на ГЕРБ не предвижда Велико народно събрание, обикновеното НС изземва правомощията му и ще може да изменя Конституцията. ГЕРБ вкараха в НС и поправки в Изборния кодекс, които регламентират въвеждането на машинно гласуване във всички секции у нас с над 300 избиратели. Според тях всеки български гражданин може да избере начина, по който ще гласува - с машина или хартиена бюлетина. Регламентира се провеждането на избори за ВНС със смесена изборна система - 200 народни представители се избират пропорционално и 200 - мажоритарно.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ