14 Юли 2020вторник03:27 ч.

Снимки Емилия Костадинова

ГЕРБ ще разчитат на ВМРО в новия СОС

БСП, "Демократична България", "Атака" и Борис Бонев се заявиха като опозиция

автор:Дума

visibility 547

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София за четвърти път днес на официалната церемония на Столичния общински съвет. Заклеха се още 61 общински съветници, 24 районни кметове и 31 кметове на кметства. В първите си изказвания в залата различните групи съветници вече се заявиха като подкрепящи управлението и като опозиция. Освен на гласовете на общинарите от ГЕРБ и СДС, Фандъкова най-вероятно ще може да разчита и на гласовете на ВМРО.
БСП са категорична опозиция, като опонент на управляващите се заявиха още "Демократична България", Волен Сидеров от "Атака" и независимият Борис Бонев, който бе и кандидат за кмет, критикуващ остро Фандъкова.
На заседанието бе избран и председател на Общинския съвет - Елен Герджиков от ГЕРБ, който и досега изпълняваше тази функция. Освен него за поста бяха предложени Методи Лалов от Демократична България и Милка Христова от БСП.

Фандъкова поиска около месец, за да предложи новата структура на администрацията си и новите си заместници. Въпреки това тя обяви, че новите ресори в администрацията ще са дигитализация, транспорт и строителство. Предстои да се представят и заместник-кметовете, които ще отговарят за тях.
Най-много съветници в новия състав на местния парламент има ГЕРБ - 27. Те обаче са с трима по-малко от предходния мандат. 10 от съветниците на ГЕРБ са за първи път в общинския съвет.
С 15 общинари БСП е втората политическа група в СОС. Социалистите значително увеличават присъствието си спрямо предходния мандат, когато имаха 7 души в местния парламент. 9 от новите общинари от БСП са нови в съвета.
"Демократична България" вкара 12 съветници в местния парламент. Повечето от тях влизат в него за първи път.
Четирима са общинските съветници на ВМРО, а двама - на "Атака".
Засега в съвета ще има 3 политически групи. ВМРО, "Атака" и независимият Борис Бонев няма как да сформират самостоятелни такива, тъй като изискването за политическа група е в нея да има минимум петима съветници. Тези общинари обаче по правилник може да се присъединят към друга група, може да се сформират и нови такива и това да става по времето на мандата.
Очаква се ВМРО да подкрепя ГЕРБ при решенията в общинския съвет. От управляващата партия обаче заявиха, че за момента мнозинството ще се формира по теми.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ