25 Юли 2021неделя12:43 ч.

ГЕРБ спъват проекта за Културен чек и в парламента

автор:Дума

visibility 676

С процедурни хватки ГЕРБ успяха да отхвърлят проекта за Културен чек и да отложат гласуването му в парламента за неопределено време. Предложението на левицата бе точка от дневния ред на депутатите днес, но поради изтичане на работното време не стигна до гласуване. Така идеята на БСП за улеснен достъп на младежите до културни събития трябва отново да мине цялата процедура по обсъждане в комисии и гласуване в пленарна зала.
От левицата са категорични, че Културният чек може да донесе само ползи както за младото поколение, така и за ценностната система на българите като цяло. Законопроектът поправя един дефект на сегашното ни образование, което не създава ценностни нагласи, обяви от трибуната Антон Кутев. Той обясни, че предложението на левицата засяга всички български граждани, които сега навървшат 18 години и ще ги навършат оттук нататък. Социалистът даде пример с Италия, където тази мярка отдавна се прилага. Обясни и как би действала у нас - "всяка година министърът на културата изпраща едно писъмце по пощата, на всеки човек, навършил 18 години, с което му съобщава, че може да ползва културен чек от 200 лв. За мен това е родолюбива идея. Това е подкрепа към всеки български гражданин". По разчети на БСП подобна мярка би струвала на бюджета средно по 7 млн. лева на година, ако всички младежи използват чека. Кутев добави, че само за последните три месеца това правителство е изхарчило над 1 млрд. лв, извън бюджета. "И то за какво ли не, без решение на НС. Ако някой иска да ме убеди, че 7 млн. лв. за културния чек е финансово препятствие, е абсолютно несериозно. Тези пари ги има в бюджета и няма никакъв проблем да бъдат намерени", категоричен бе депутатът. Той недоумява и защо културното министерство е отвхърлило проекта. По думите му при предварителните разговори с министър Боил Банов той с две ръце е подкрепил предложението, а след това е подписал отрицателно становище.
Зам.-председателят на "БСП за България" обясни, че младежите ще използват чека само за това, което е публикувано в електронната платформата и което министърът разпише в наредбата. Кутев акцентира, че този законопроект е насочен и към хората, под линията на бедността. Дали струва 20, 40 или 60 лв, всяка една от тези суми е голяма. Тези, които искат да отидат на културно мероприятие, а нямат парите, да имат възможност. Това ще вдигне и заплатите на творците, защото са допълни пари в сферата на културата, допълни той.
Не мога да повярвям, че това предложение беше отхвърлено и то с аргументи, че едва ли не се обезценява труда на артистите. Това коментира от своя страна Нона Йотова. И подчерта, че идеята е точно обратната - парите от културния чек отиват за артистите и за популяризирането на тяхната работа. Тя обясни, че с предложението на левицата за културен чек може да се увеличат и заплатите на колегите й. Йотова призова да не се отхвърлят веднага предложенията на левицата, а да се опита и се види какъв ще е ефектът от тях. "Нека не подценяваме интелекта на българите. Изкуството не е парче торта. Сигурна съм, че има много млади хора, които са на 18 г. или ще станат на толкова, но за съжаление техните родители не са на вълна – култура", категорична бе актрисата.
Управляващите ограничават достъпа на млади хора до култура, бе мнението на депутатът Кристина Сидорова. Тя цитира данни, според които 53% от хората не ходят на театър, защото билетите са скъпи. Няма как в едно малко село, хората да дадат по 15 лв или 20 лв за театър. 41% от тези хора казват, че няма културни събития в местата, където живеят. А управляващите ограничават достъпа на тези млади хора, които искат да отидат, но нямат финансова възможност, категорична бе Сидорова.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ