23 Септември 2021четвъртък02:19 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

ГЕРБ улесни съсипването на културното наследство със закон

Неглижираме държавния контрол на НИНКН, каза депутатката от ПГ НА БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова

/ брой: 29

автор:Милена Николова

visibility 1492

С 81 гласа "за" - основно от ГЕРБ, 20  "против" и 14 "въздържал се" депутатите приеха вчера на първо четене промените в Закона за културното наследство (ЗКН). Повечето поправки овластяват напълно местната власт по отношение на паметниците на културата, тяхното опазване, промяна или събаряне.
С приетите текстове се предвижда обекти, които нямат статут на културни ценности, да преминат в компетенцията на местните власти. Предвижда се вместо държавният Национален институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) да упражнява контрол над паметниците, както е сега, в общините да се създават специализирани звена от наличните общински администратори, отговарящи на изискванията на закона за контрол над извършването на консервация и реставрация. Според основния защитник на промените Красимир Велчев от ГЕРБ, промяната била мотивирана "с необходимостта да се преодолее забавянето на преписки от страна на НИНКН", където нямало ресурс да се справят с многото книжа. 
Промените предвиждат също да се въведе "мълчаливото съгласие" от страна на общинските звена, което ще се прилага при искане на писмено становище и заверка в срок от 2 месеца от датата на постъпване на документацията за строеж, промяна, консервация и т.н. В мотивите е посочено, че целта на тази промяна е да се "ограничат бездействието на администрацията и възможностите за корупция".
Като се даде на местната власт пълно разпореждане с паметниците на културата много повече ще се стимулира корупцията по места, категоричен беше Вили Лилков от ДСБ. Според него не трябва да се маргинализира НИНКН, а обратно - трябва да се разшири съставът му, който е от 40-50 души заедно с шофьорите. Депутатът е категоричен, че промяната в закона не бива да се допуска, защото културните паметници в цялата страна ще бъдат съсипани или ликвидирани на местно равнище. Какво означава кмет да решава каква да е съдбата на главната улица в Ловеч, попита риторично Лилков.
 С промените в ЗКН неглижираме дейността на НИНКН като държавен контролен орган, заяви лявата депутатка Дора Янкова. Давам си сметка, че се прави стъпка за децентрализация на част от дейностите на националния институт, но ми се иска когато правим такива промени, да видим въпроса в целия му прочит, обясни Янкова. Този законопроект да го приемем, ако е благородно дело в полза на общините, но ние реално правим стъпка само за София, Пловдив и Варна. А от Смолян и Кърджали ще трябва пак да ходят в НИНКН и инспектората за становища, добави тя.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ