18 Юни 2021петък21:48 ч.

Гербери за смет

/ брой: 139

автор:Наталия Гергова

visibility 944

"Един от основните европейски принципи в областта на управлението на отпадъците е необходимостта замърсителите да плащат за генерирания от тях отпадък." Това не е декларация на гражданска или бизнес организация. Такива неща гръмко разпространяваха Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ), когато бяха на власт. През 2010 г. дори наеха холандска агенция, с която разработиха съвместен проект. През 2011 г. направиха и "Ръководство за управление на биоотпадъците в България", разпратиха го на общините и го нарекоха "модел за изчисление, съобразен с европейските принципи за "пълно възстановяване на разходите" и "замърсителят плаща"."
И сега какво? Нищо. Каквото било - било. Днес същите тия гербери искат да си остане старият вариант. Колкото може по-дълго. Е, що така? Щото общините не били готови. Айде, де. Това, дето го направихте с холандската агенция, е разпратено до всички общини. В него всичко е описано и обяснено най-подробно. Дето се вика, не са рекли - не са почнали да събират таксата по европейски. Обаче не им изнася. А и наближават избори. Затова ГЕРБ трябва да направи "реверанс" към общините, да им даде възможност да продължат да кожодерстват и да формират таксата на база данъчната оценка на имотите, а не според количеството изхвърлен боклук. По-изгодно им е.
Нищо, че не е справедливо. Много важно, че ако човек живее сам в голям апартамент, изхвърля една торбичка, но плаща стотици левове такса "смет". Далеч повече пък плащат фирмите, дори и ако изхвърлят по едно кошче хартия на ден. Ей затова бизнесът се закани да протестира. Нищо чудно да го последват и гражданите. Защото на всички им писна да слушат, че промяната била трудна, че трябвали опити, пилотни проекти, анализи и прочее. Писна ни и от високите такси, дето са като хвърлени на вятъра, защото въпреки тях контейнерите преливат и газим в мръсотията. Писна ни.


 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ