29 Май 2020петък02:03 ч.

Герджиков наруга БСП и се самопохвали

Служебният премиер обвини социалистите в "краен партиен егоизъм" заради Деница Златева

/ брой: 85

автор:Мария Нинова

visibility 2076

Служебният премиер Огнян Герджиков обвини БСП в краен партиен егоизъм заради колективното решение на ръководството Деница Златева да не участва в следващия кабинет на ГЕРБ. Герджиков коментира социалистическата партия вчера по време на отчета си за свършеното от служебния кабинет. На пресконференция с него бяха и вицепремиерите Стефан Янев и Деница Златева. Той призна, че е викал на среща лидера на социалистите Корнелия Нинова, за да я помоли партията да преосмисли решението си. Герджиков отбеляза "неистовото желание на бъдещия премиер Бойко Борисов" да привлече Деница Златева като министър в новото правителство. Самата Златева заяви, че в ситуация при решение на Националния съвет на БСП да не участва под никаква форма в правителството на ГЕРБ, при обсъждане на Изпълнителното бюро,  решението й за отказ е правилно. Тя обеща, че ще помогна с каквото може на следващия министър, който ще отговоря за председателството.
В изложението си пред журналисти Герджиков отчете само успехи. Като ключови теми за служебния кабинет той посочи организацията на парламентарните избори и подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС. Премиерът заяви, че служебното правителство завършва мандата си с излишък в хазната от над 1,6 млрд. лева в края на април. Той открои работата на девет министерства и съобщи, че днес отчетите на всички ведомства ще бъдат качени  на сайта на Министерския съвет.
В Министерството на здравеопазването според него най-важното е приемането на Националния рамков договор и стъпките за електронно здравеопазване. Във вътрешното министерство като голям успех открои връзката между полиция и граждани. Над 1 200 000 писма с контакти на районните полицаи са били разпечатани. Герджиков отчете с 23% по-малко убийства, както и с 16% по-малко кражби. При Министерството на финансите изцяло е била подготвена нова услуга за електронно подаване на най-често използваните три декларации за местни данъци и такси. На Министерството на труда и социалната политика над 51 млн. лв. са били осигурени за великденски добавки и над 220 млн. лв. за разходи, свързани с военноинвалидите и ветераните от войните. В образователното министерство като успех Герджиков посочи, че е бил публикуван за обществено обсъждане проект на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. За Министерството на земеделието и храните той посочи, че е бил одобрен списък с храните, обект на хранително банкиране. Премиерът каза, че при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е било подобрено изпълнението на графика за движението на влаковете, което е постигнато чрез по-добра организация на подвижния състав и без използване на допълнителен финансов ресурс. Той добави, че е била спряна и процедурата за концесия на летище София, за да се даде възможност на сериозни инвеститори да кандидатстват по световно възприети стандарти за такива обществени поръчки. За Министерството на икономиката Герджиков допълни, че България се е присъединила към европейската рамка на платформите за дигитална индустрия, въведени в 12 държави членки, и е декларирала готовността си за приемане на национална платформа. Относно енергийното ведомство премиерът обясни, че са били предприети поредица от мерки за оптимизиране на финансовите потоци.
Вицепремиерът по подготовката на председателството на ЕС Деница Златева заяви, че правителството е успяло да постигне напредък по организацията и да приема финансов план. "Има изготвен първоначален календар на събитията на председателството. В рамките на мандата одобрихме някои от събитията в 4-те категории. По отношение на раздел "Сигурност" сме направили всички анализи на човекопотоците от летището до двете сгради - НДК и "Бояна", и хотелите", обясни Златева. По отношение на културната програма, която е била започната почти от нула, проектът е почти завършен, като остава да се съгласува в Столичната община. "Най-вероятно проектът за културната програма ще бъде приет от следващото правителство поради липса на време на това. Очаква се окончателният вариант на триото да бъде одобрен преди края на юни", обясни вицепремиерът. Тя съобщи, че са открити две обществени поръчки - за доставка на мебели за 2,8 млн. лв. и за изграждането на акредитационна система за 1,4 млн. лв.
Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, който беше пряко ангажиран с подготовката на изборите заяви, че вотът се е провел в изпълнение на Изборния кодекс. Той предложи отпадане на организацията по създаване на пресцентър за изборите. Причината е, че организацията в БТА е глътнала излишни средства, като нито една партия не е пожелала да направи брифинг в изборната нощ там. Той обясни, че това решение ще бъде оставено на следващото управление, но от него ще зависи дало това да бъдат спестени средства.


снимка: Благовеста Цветкова

Премиерът и вицепремиерите доволни от работа, която са свършили


 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ