18 Февруари 2020вторник09:07 ч.

Героични усилия или разум

/ брой: 197

автор:Цветан Наньов

visibility 1979

Преди години имаше такава шега: "Българите с героични усилия преодоляват трудностите, които... сами си създават".
Смениха се обществен строй, правителства, коалиции, а шегата си остава... истина. Пример за това е хаосът при смяната на личните документи. Наблюдаваме го всяка вечер по телевизията, четем за него в пресата, но и лично участваме в него.
Не можем да виним за това изцяло сегашната администрация. През 2000 г. пак всички лични докумени - лични карти, паспорти, шофьорски книжки, бяха сменени наведнаж със срок на валидност 10 години, изтичащ сега. Въвеждането на биометрични данни в паспортите допълнително увеличи времето за приемане на заявленията. Черешката върху това, което едва ли може да се нарече торта, бе възлагането на поръчката за новите документи на фирмата Сименс. Тя няма добър опит в изготвянето на лични документи, а се прочу със скандали и процеси, свързани с даване на подкупи.
Усилията на МВР за облекчаване на ситуацията са добри, макар и закъснели, но няма да решат проблема. Очевидно е, да ги наречем "трудностите при получаване на новите лични документи", няма да бъдат избегнати. Учудващото обаче е, че сегашната администрация като че ли не забелязва, че цялата тази уморителна и унизителна за гражданите процедура ще се повтори само след пет години.
Не е ясно защо срокът на валидност на личните документи бе съкратен наполовина. Възможно е управляващите да са се надявали, че така в бюджета ще влязат повече пари, или че българите в чужбина, връщайки се за смяна на документите, ще харесат страната си и ще останат в нея.
Тройните опашки за получаване (или купуване) на номерче, за подаване на заявленията и за получаване на готовите документи и допълнителните разходи за двусменна работа на паспортните служби обаче правят и двете надежди малко вероятни.
След пет години ще имаме ново правителство, нов министър на външните работи, но ние ще си бъдем същите. Пет години е малък срок, за да забравим тази кампания по смяна на документите и отново да се подложим на същия тормоз. Има ли изход от този омагьосан кръг или сме осъдени всяка петилетка с героизъм да преодоляваме създадените от нас трудности?
Не знам колко лични документа са издадени досега. Предполагам, около два милиона. Би могло МВР веднага да прекрати издаването на документи със срок на валидност пет години. Предстоящите за издаване документи да раздели на четири. Първата четвърт да издаде със срок на валидност шест години, втората - седем, третата - осем и последната - девет години. Тогава през 2015 г. пред паспортните служби няма да се струпат осем милиона българи от страната и чужбина. Набавянето на по-малко "корички" за паспорти ще е по-евтино и може да стане предварително, за да не се налагат призиви към Сименс за стахановски труд или за позабравения почин "Днес - повече от вчера", на които фирмата и без това не обръща внимание и добавя към хаоса и липса на заготовки за документите. При такава процедура след пет години броят на издаваните ежегодно лични документи ще стане приблизително еднакъв. Организацията по издаването им може да се подобри и току виж някои от българите в чужбина действително харесат родината си.

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 113

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 283

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 447

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ