20 Септември 2019петък07:32 ч.

Героични усилия или разум

/ брой: 197

автор:Цветан Наньов

visibility 1836

Преди години имаше такава шега: "Българите с героични усилия преодоляват трудностите, които... сами си създават".
Смениха се обществен строй, правителства, коалиции, а шегата си остава... истина. Пример за това е хаосът при смяната на личните документи. Наблюдаваме го всяка вечер по телевизията, четем за него в пресата, но и лично участваме в него.
Не можем да виним за това изцяло сегашната администрация. През 2000 г. пак всички лични докумени - лични карти, паспорти, шофьорски книжки, бяха сменени наведнаж със срок на валидност 10 години, изтичащ сега. Въвеждането на биометрични данни в паспортите допълнително увеличи времето за приемане на заявленията. Черешката върху това, което едва ли може да се нарече торта, бе възлагането на поръчката за новите документи на фирмата Сименс. Тя няма добър опит в изготвянето на лични документи, а се прочу със скандали и процеси, свързани с даване на подкупи.
Усилията на МВР за облекчаване на ситуацията са добри, макар и закъснели, но няма да решат проблема. Очевидно е, да ги наречем "трудностите при получаване на новите лични документи", няма да бъдат избегнати. Учудващото обаче е, че сегашната администрация като че ли не забелязва, че цялата тази уморителна и унизителна за гражданите процедура ще се повтори само след пет години.
Не е ясно защо срокът на валидност на личните документи бе съкратен наполовина. Възможно е управляващите да са се надявали, че така в бюджета ще влязат повече пари, или че българите в чужбина, връщайки се за смяна на документите, ще харесат страната си и ще останат в нея.
Тройните опашки за получаване (или купуване) на номерче, за подаване на заявленията и за получаване на готовите документи и допълнителните разходи за двусменна работа на паспортните служби обаче правят и двете надежди малко вероятни.
След пет години ще имаме ново правителство, нов министър на външните работи, но ние ще си бъдем същите. Пет години е малък срок, за да забравим тази кампания по смяна на документите и отново да се подложим на същия тормоз. Има ли изход от този омагьосан кръг или сме осъдени всяка петилетка с героизъм да преодоляваме създадените от нас трудности?
Не знам колко лични документа са издадени досега. Предполагам, около два милиона. Би могло МВР веднага да прекрати издаването на документи със срок на валидност пет години. Предстоящите за издаване документи да раздели на четири. Първата четвърт да издаде със срок на валидност шест години, втората - седем, третата - осем и последната - девет години. Тогава през 2015 г. пред паспортните служби няма да се струпат осем милиона българи от страната и чужбина. Набавянето на по-малко "корички" за паспорти ще е по-евтино и може да стане предварително, за да не се налагат призиви към Сименс за стахановски труд или за позабравения почин "Днес - повече от вчера", на които фирмата и без това не обръща внимание и добавя към хаоса и липса на заготовки за документите. При такава процедура след пет години броят на издаваните ежегодно лични документи ще стане приблизително еднакъв. Организацията по издаването им може да се подобри и току виж някои от българите в чужбина действително харесат родината си.

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ