18 Септември 2021събота19:45 ч.

Черно на бяло

Герой на света - наци № 1 на САЩ

/ брой: 116

автор:Христо Георгиев

visibility 3213

Докато свят светува, името на американеца от шведски произход Чарлз Огъстъс Линдберг (1902-1974) ще бъде изписано със златни букви в историята не само на Америка, но и на човечеството. За своето време той извършва нещо, което е близко до подвига на Юрий Гагарин - първия човек, полетял в Космоса. Защото Линдберг е първият човек в света, който прелита на 20 май 1927 г., за 33 часа и 30 минути, над Атлантическия океан, от Ню Йорк до Париж без междинно кацане. Трудно е от днешна гледна точка, когато самолетното пътуване между двата континента е нещо най-обикновено, да опишем еуфорията, с която е бил посрещнат този подвиг тогава. Линдберг е награден с най-високите американски отличия, а в началото на 50-те години с "Пулицър" за литература е отличена книгата му "Духът на Свети Луис".  И хлъц - същият този прославен човек е окичен с нацисткия Орден на германския орел! В обширните му биографии в интернет се разкриват какви ли не подробности от живота му (драмата с отвличането и смъртта на 20-месечния му син разтърсва Америка), но за това, че той е бил нацист щ 1 на САЩ и са го готвели да стане фюрер на Америка, трудно може да се открие нещо повече от недомлъвки. Вече публикувахме текстове на американския писател Теодор Драйзер за ролята на американския капитал в създаването на италианския и немския фашизъм, но за нацизма, избуял на американска земя, мълчанието е наистина оглушително. 

Откъсите от книгата "Големият заговор срещу Русия" на двамата забележителни американски публицисти Майкъл Сейърс и Алберт Кан, в които се повдига и тая завеса, сега са почти забравени. Някак си са неудобни в тоя момент и поразклащат и без това едва държащия се на краката си американски имидж. А те са толкова убедителни, че започне ли да чете човек книгата им, не я оставя, стига да я намери, разбира се, защото днес тя е антикварна рядкост. 

Нито една случка и нито един диалог в "Големия заговор срещу Русия" не са измислени от авторите на тази книга. Материалите са взети от най-различни документални източници, за които са дадени указания в съдържанието на книгата.

М. Сейърс, А. Кан

Майкъл Сейърс, Алберт Кан, "Големият заговор срещу Русия", книгоиздателство "Модерно изкуство", 1947 г.

Американският коминтерн

Главната цел, която си поставяше тайната дипломация на Оста след 22 юни 1941 г., беше да се предотврати на всяка цена присъединяването на Съединените щати  към англо-съветския съюз срещу нацистка Германия. Изолирането на Америка се предвиждаше в генералния план на германското и японското главно командване като жизнена необходимост. Америка стана прицелна точка на антисъветската пропаганда и интригите на Оста...

Още в първия момент на германското нахлуване в Русия хор от гласове в Съединените щати предсказа неизбежния разгром на СССР. Нека процитираме само няколко типични изявления на някои американци след нахлуването в Русия.

"Хитлер ще завладее Русия в тридесет дни."  - Маршал Дайес, депутат, 24 юни 1941 г.

"Само едно чудо, по-голямо от всички чудеса, може да спаси червените от пълен разгром в едно късо време." - Флетчер Прат в Ню Йорк пост" от 27 юни 1941 г.

"Русия е осъдена на гибел и Америка и Великобритания са безсилни да спрат бързото й поражение пред светкавичните удари на нацистката армия." - Хърстовия "Ню Йорк джърнал Американ" от 27 юни 1941 г.

"По щаб и ръководство, по обучение и екипировка те (руснаците) не могат да се сравняват с германците. Тимошенко, Будьони и Щерн не са от класата на Кайтел и Браухич. Чистката и политизирането са подкопали Червената армия." - Хансон У. Болдуин в "Ню Йорк таймс от 29 юни 1941 г.

...При влизането на Съединените щати  във Втората световна война из страната работеха десетки фашистки организации, които се наричаха "антикомунистически". Тези организация получаваха нареждания, а много от тях и парични средства от Берлин и Токио. Между основателите на тези дружества имаше платени  германски агентиЕ През 1939 г. в Съединените щати  съществуваха не по-малко  от 750 организации, които заливаха страната с пронацистки, антисемитски и антисъветски бюлетини. В името на спасяването на Америка от комунизма тези организации и издания изповядваха свалянето на американското правителство, установяването на американски фашистки режим и съюз с Оста срещу Съветска РусияЕ След Пърл Харбър редица от тези хора бяха привлечени под отговорност от американското министерство на правосъдието заради разпространяването на гнусна пропаганда и подготвяне на заговори за сваляне на американското правителство. Независимо от това те продължаваха през цялата война да пропагандират, че силите на Оста водят "свещена война" и Съединените щати са подмамени в конфликта вследствие подстрекателствата на "еврейско-комунистически конспиратори във Вашингтон, Лондон и Москва."...

5. Самотният орел

В края на 1940 г., когато Хитлер приключваше  с поробването на Европа и се готвеше да се справи и с Червената армия, на американската сцена се появи едно странно политическо явление. То се наричаше "Комитет Америка преди всичко" ("Америка фърст комити"). През цялата 1941 г. "Америка преди всичко" провеждаше из цялата страна чрез пресата и радиото, чрез масови събрания, улични митинги и всевъзможни други средства антисъветска, антибританска и изолационистична  пропаганда.

За създатели на "Америка преди всичко" се сочеха: генерал Роберт Е. Ууд, Хенри Форд, полковник Роберт Р. Маккормик, сенаторите Бъртон К. Хуилър, Джералд П. Ней и Роберт Райс Райнолдс; депутатите Хамилтон Фиш, Клеер Е. Хофман, Стивън Дей и Катерина Люис, дъщеря на синдикалния водач Джон Л. Люис. Виден член на комитета беше и Лаура Инголс; по-късно тя бе обвинена, че е платена агентка на германското правителство. 

Друг нацистки агент, който действаше зад кулисите - Джордж Силвестър Вийерек - пишеше голяма част от пропагандата, която разпространяваха американските "фърстери". Ралф Таунсенд, осъждан впоследствие като японски агент, възглавяваше клона на комитета по западното крайбрежие и членуваше в редакционната колегия на пропагандните издания на комисията - "Скрайбнърс коментейтър и "Херолд". (Редакторите на  "Херолд" си служеха с приематели на къси вълни, с които слушаха денонощно завладяната вече от Хитлер Европа, както и Япония. Приеманата по този начин пропаганда те вмъкваха в двата вестника..., които се раздаваха безплатно из Съединените щати и на събранията на "фърстерите" Те се разпращаха и по пощата по списък, изработен от Чарлз Линдберг, Хамилтон ФишЕ и др. (бел. авторите)...

През юли 1942 г. един обвинителен акт на Министерството на правосъдието окачествяваше "Америка преди всичко" като агентура, която действаше за разслабване на морала на американските войници. 

За най-виден член и представител на "Америка преди всичко" трябва да се счита американският летец  Чарлз А. Линдберг, който се прояви като пронацистки и антисъветски агитатор в Европа и Америка.

Линдберг посети Германия през лятото на 1936 г. Той пътува като гост на германското правителство. Нацистите устроиха внушителни церемонии в чест на Линдберг и му оказаха всевъзможни почести. Висши нацистки чиновници му уредиха "инспекционни обиколки" из германските заводи и въздушни бази. Нацистка Германия направи силно впечатление на Линдберг. 

На пищните приеми, които му устройваше фелдмаршал Гьоринг и останалите нацистки големци, Линдберг изрази убеждението си, че германската авиация е непобедимаЕ

- Не мога да разбера  що за дявол е този американец! - заяви командирът на германското въздухоплаване генерал Бруно Льорцер през журналиста  Белла Фром. - Той ще изкара ума на американците с приказките си за неуязвимото луфтвафе. А нашите тъкмо това искат.

- Той ще стане най-добрата ни пропаганда, каквато можем да измислим - заяви Аксел фон Бломберг, синът на министъра на войната, след един прием в чест на Линдберг.

Две години по-късно, в най-решителните дни преди Мюнхенския пакт, Линдберг посети Съветския съюз. Там прекара само няколко дни. След завръщането си той веднага започна да разпространява слуха, че Червената армия е безнадеждно зле екипирана, зле обучена и с невъзможно командване.  Той твърдеше, че Съветска Русия е негодна за съюзник в какъвто и да е военен съюз срещу Германия. Линдберг заявяваше, че било необходимо да се върви с нацистите, а не срещу тях.

Самолетът на Линдберг в портокалово и черно стана нещо познато по летищата на разтревожените европейски държави, тъй като той летеше от една държава в друга и навсякъде се застъпваше за сключването на политически и стопански съюз с Третия райхЕ (Описвайки пред един митинг на "Фърстерите" дейността си през този период, Линдберг заяви на 30 октомври 1941 г.: "До 1938 г. аз вярвах, че ако между Германия, от една страна, и Англия и Франция, от друга, избухне война, в резултат ще имаме или една германска победа, или една изтощена и разрушена Европа. Ето защо аз застъпвах идеята Англия и Франция да позволят на Германия да се разширява на изток, но без да обявява война!" (бел. на авторите).

Само три седмици след подписването на Мюнхенския пакт правителството на Третия райх демонстрира  официалната си преценка за услугите, които Линдберг оказа на нацистка Германия. На 18 октомври 1938 г. на една вечеря в Берлин в чест на Линдберг фелдмаршал Гьоринг  връчи на американския летец едно от най-високите германски отличия - ордена "Германски орел".

Линдберг се завърна в Съединените щати малко преди да избухне войната през 1939 г., след като прекара три и половина години в чужбина.

Още при нахлуването на германците в Полша и обявяването на война на Германия от страна на Англия и Франция Линдберг се впусна в печатна агитация: войната срещу Германия е погрешна; истинската война трябва да се води към изток. 

В една статия, озаглавена "Авиация, география, раса", поместена в ноемврийския брой на "Ридър Дайджест", Линдберг заявяваше с език, напълно сходен с тоя на Алфред Розенберг:

"Ние, наследниците на европейската култура, сме изправени пред опасността от една нещастна война; война всред нашето семейство от народи; една война ще изтощи силите и разруши съкровищницата на бялата раса. Азия напира към нас на руската граница; всички чужди раси се надигат неумолимо. Мир и сигурност ще имаме само тогава, когато сме единни и можем да запазим най-скъпото си достояние - наследството на европейската си кръв. А това е възможно, докато сме способни да се запазим от чужди армии и от размесване с чужди раси."

...През 1937 г. Джон С. Маткалф, журналист от "Чикаго Дейли Таймс", цитира следното изявление, което му направил Херман Шварцман, водач на клона от "германо-американския бунд" в Астория, Лонг Айлънд: "Вие знаете кой може да стане фюрер на нашата голяма политическа партия - Линдберг! Да, това не е така невъзможно, както можете да си помислите. Той лесно може да поведе обществото след себе си. Американците го обичат. Да, подготвят се много неща, за които публиката все още не знае."

...Целият обществен апарат на "Америка преди всичко" се хвърли в масова протестна кампания срещу изпращането на помощ по "заем-наем" на Съветския съюз. Чарлз Линдберг, депутатът Хамилтон Фиш, сенаторите Бъртън Хуилър и Джералд Ней, както и други депутати от "Америка преди всичко" порицаха помощта  за Червената армия и заявяваха, че съдбата на Съветска Русия не засяга Съединените щати.  Хърбърт Хувър също взе участие в кампанията. На 5 август... бившият президент направи публична протестна декларация срещу помощта за Русия. Декларацията гласеше: "Последните събития повдигат съмнения дали тази война води неминуемо към свобода и демокрация. Тя не е само един световен конфликт между тиранията и свободата. Англо-руският съюз разсея тази илюзия."

Когато японците нападнаха Пърл Харбър, "Америка преди всичко" се разтури официално. Председателят на комитета генерал Ууд обеща, че членовете на комитета ще подкрепят военните усилия на Съединените щати срещу Германия и Япония. Линдберг се оттегли от политическата сцена и постъпи при Хенри Форд като технически съветник на "Форд Мотор Къмпани".

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 48

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 103

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 525

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 257

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 0

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1269

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 519

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 763

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 591

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ