04 Август 2020вторник08:51 ч.

Липсата на персонал поставя въпроса кой ще работи в новите детски градини

Глад за персонал в детските градини в София

Голяма част от учителите и сестрите в яслите са в пенсионна възраст

/ брой: 133

автор:Деси Велева

visibility 284

Остър недостиг на персонал в детските градини има в София, става ясно от отговор на столичния кмет Йорданка Фандъкова на питане на общинските съветници от БСП Калоян Паргов и Иван Таков. Към 1 юни в града липсват над 400 кадри, от които около една трета са детски учители, а една четвърт - медицински сестри за яслите. Щатовете в системата са над 6700, като половината от тях са педагогически, а останалата част - непедагогически персонал. 

Друга тревожна тенденция е застаряването на кадрите. Над 450 учители са пенсионери, почти толкова са и медицинските сестри в пенсионна възраст, които обгрижват най-малките деца. Още над 100 учители и и сестри ще се пенсионират след юни, става ясно от отговора. Притеснения буди и липсата на помощник-възпитатели, готвачи, друг помощен персонал, които са над 230. Данните сочат, че в момента липсват учители за 200 групи в града или над 10 на сто от тях не могат изобщо да бъдат сформирани. От общината обаче смятат, че към септември свободните места ще бъдат заети. 

В друг отговор на питане, отново на съветници от левицата, става ясно, че Столичната община в момента строи едва три напълно нови детски градини. Заради острия родителски протест през последния месец заради неприети почти 9000 деца в ясли и градини, Фандъкова рекламира строежите на 10 нови сгради. Именно затова социалистите поискаха подробни данни кои и къде са те и колко деца ще бъдат приети в тях. В новия списък кметицата е изброила 12 нови сгради, но се оказва, че 9 от тях са пристройки на съществуващи здания или основно ремонтиращи се етернитови сгради. Напълно новите детски заведения ще бъдат в "Овча купел", "Манастирски ливади" и "Кръстова вада". Те обаче няма да бъдат завършени тази година. Ако всичките 12 сгради от статистиката бяха напълно нови, в тях трябваше да бъдат приети между 250-300 деца или около 3000 общо. Така щеше да се преодолее над една трета от недостига на места. От отговора на Фандъкова обаче става ясно, че новите места ще са малко над 500 и те ще бъдат разкрити до края на годината. Още толкова би трябвало да бъдат приети в трите напълно нови детски заведения при завършването им. От данните на кметството става ясно още, че до края на годината ще започне строителството на още пристройки, както и преустройството на бивш спортен клуб в градина, които вероятно ще станат за по-следващата учебна година и ще осигурят едва 9 нови групи.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ