20 Октомври 2021сряда14:15 ч.

Гладен лекар - болен народ

/ брой: 218

автор:Ева Костова

visibility 1287

Намерението си да започне гладна стачка срещу здравната реформа обяви собственик на МБАЛ "Дева Мария" - Бургас. Човекът, който с триста зора и стотици подписи успя преди време да отвоюва правото на това лечебно заведение да заработи по законите в здравната сфера. Семир Абумелих ще се срещне в четвъртък с министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, след като той първи в България, както твърдят запознати, разкри възможното въвеждане на драстични ограничения в бъдещата "здравна карта", които засягат основно частните болници. Досега от недоизмислената здравна карта - документ важен, откъдето и да го погледнеш, за бъдещето и на пациенти, и на лекари, който засега по думите на експерти се прави на тъмно, пропищяха много колегии от страната.  Картата обаче вероятно ще се направи по тертипа на нищо неразбиращи в по-голямата си част специалисти, които, вместо да мерят седем пъти, режат от раз.
По силата на една от рестриктивните мерки здравни заведения, които не са функционирали през цялата 2009 г., няма да подпишат договор с НЗОК през 2011 г. Това обрича на фалит всички новооткрити болници и ако не отпадне, ще откаже бизнеса от така нужните инвестиции в здравеопазването, твърди Семир Абумелих.
Като "грижа" в бъдещата здравна карта дойде и вчерашната новина от Пловдив, където лекуват раковоболни в движение. Леглата за химио- и лъчетерапия на пловдивските Онкодиспансер и УМБАЛ "Свети Георги" щели да бъдат съкратени и пренасочени към вътрешните отделения. Това означава, че тези болни не могат да ползват легла и след процедурите трябва да си тръгват, обяснява  шефката на здравната комисия в Общинския съвет д-р Лилия Учкунова. Предложението е на Министерството на здравеопазването и трябва да влезе в новата регионална здравна карта.
Според д-р Учкунова това е необмислен ход и тя категорично ще възрази срещу него. Лекарката допълни, че онкоболните трябва да са в стационар и да бъдат наблюдавани. Нищо чудно утре и тя заедно с други колеги да обяви неподчинение. Заради съвестта си на лекар и човек, съпричастен на човешките неволи. Даже и без Хипократова клетва. Да се чуди човек коя молитва си казват хората, които мерят само в пари онова, което ни очаква, като разпишат здравната карта. Дали пък тя няма да е в жълто, та да оправдае донякъде лудостта на промените с цената на живота в надвисналата мъгла над реформата? Защото "сега една година се правят експерименти", както отбеляза лидерът на БСП Сергей Станишев, а кардиолози категорично обявиха на свой форум, че "всекидневието и начинът на живот на българина са рискови за неговото здраве".
 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ