02 Юни 2020вторник02:08 ч.

Суета

Гласът като феномен, или говори ми по паспорт

Въздействието на човешкия тембър е по-силно от всички известни музикални инструменти

/ брой: 71

автор:Альона Нейкова

visibility 2249

Празник, чието наименование първоначално предизвиква асоциации за вокалните способности на хората, се отбелязва на 16 април. Става дума за Световен ден на гласа. Идеята за учредяването му се ражда в края на 90-те години на миналия век. А целта е да се обърне специално внимание на този истински дар от природата, който смело може да бъде наречен феномен.

Благодарение именно на гласа хората получават възможност не просто да се радват на красотата на звученето му, но и да общуват, изразявайки с негова помощ безкрайната палитра от емоции и чувства. Някой веднъж го нарече "второто лице" на човека. И наистина, гласът може да разкрие онова, което е невидимо и за най-проницателните очи: мястото на раждането, здравословното състояние, образователния ценз, склонността към доминиране или подчинение, начина на комуникация. Тоест речта и фонетиката на издаваните звуци са способни да изградят своеобразна психологическа характеристика на личността.

В Италия например преди време в паспорта (сред другите отличителни белези) задължително се посочва и тембърът на гласа на притежателя му. Смята се, че звученето му е природно свойство, което не може да бъде променено насила или с годините.

Понеже гласът се приема също за оригинална и уникална визитна картичка, в най-големите банки по света отварянето и затварянето на много от сейфовете се подчиняват именно на код, свързан с произнасянето на секретни думи. Ако някой от тоновете на собственика на сейфа се отклони от предварително програмирания ключ, съкровената вратичка мигновено ще блокира. Така че гласовите имитатори е добре да спрат да се прицелват в чуждите богатства и дори не бива да опитват да излъжат системата, защото фината технология непременно ще ги разпознае.

Колкото е по-нисък мъжкият тембър, толкова по привлекателен е притежателят му за представителките на нежния пол, убедени са експерти. А и статистиката потвърждава огромната роля на гласа като начин за въздействие върху дамите. Всеизвестно е, че те обичат с ушите. Също така е доказано и силното влияние на тембъра при разговори по телефона. Жените дори са склонни да се влюбят в непознат, който има приятен глас.

Американски изследователи установиха любопитна връзка между сексуалността и звученето на речта. Специалистите записаха разговори на различни мъже и жени и помолиха участниците в любопитния експеримент да оценят тяхната привлекателност. Оказа се, че най-красивите гласове принадлежат на индивиди, чийто интимен живот е започнал по-рано. Установено е още, че котките се привързват повече към дамите, тъй като гласът им има по-висока тоналност.

Психолози пък акцентират върху основни човешки реакции на различни височини в тембъра на събеседника. Високият и звънливият се асоциира с младостта, енергичността, но и с липсата на опит. Според статистиката жени и (особено) мъже с такъв глас доста по-рядко биват назначавани на отговорни длъжности. Направена е и любопитна констатация, че колкото по-висок е тембърът, толкова по-ниска е заеманата длъжност. Притежателите на дебел глас имат доста по-голям късмет, защото начинът им на говорене се асоциира с увереност, интелект и самодостатъчност. Такива личности се ползват с авторитет и се приемат от околните като хора с широка обща култура.

Смята се, че ниските октави се дължат на повишеното съдържание на мъжките полови хормони в кръвта. Следователно, човекът с такъв глас е по-темпераментен. Затова и дамите с подобен тембър се приемат от представителите на силния пол като по-привлекателни. Не бива да се пренебрегва и фактът, че жените имат способността да се възбуждат от звуците на собствения си глас. Добре е да се знае също, че нежната половина на човечеството говори почти два пъти повече от господата. Всекидневно жената произнася средно 20 хил. думи, а мъжът - около 7 хил.

В САЩ, Англия и Италия гласови записи се приемат за неоспорими юридически документи и доказателства, чиято фалшификация, както е убедено правосъдието, е невъзможна.

Съществува убеждение, че тембърът често не съвпада с общите представи за външността. Но днешните експерти практически без грешка могат да определят по гласа пола, ръста, теглото и възрастта на невидимия събеседник.

Благодарение на способността да издават смислени звуци и да ги подреждат в думи и изречения, хората не просто имат уникалната възможност да говорят. Но и притежават феноменален дар, който има по-голяма сила и въздействие от всички известни музикални инструменти.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ