22 Септември 2019неделя20:16 ч.

Здраве

Глаукомата - тихият крадец

Човек може да загуби до 40% от зрителните си влакна, преди да има нарушение в зрението, казва офталмологът д-р Бисера Самсонова

/ брой: 107

автор:Аида Паникян

visibility 1050

- Между 85 000 и 90 000 души в България страдат от глаукома. Какво представлява тя?

- Глаукомата е заболяване, което засяга зрителния нерв. Най-често е съпроводено с повишено вътреочно налягане (ВОН). Съществува и форма на глаукома, която се развива на фона на нормално ВОН. Водещи механизми в развитието на заболяването са атрофия на влакната, които съставят зрителния нерв от компресията на ВОН или нарушено оросяване на нерва при различни заболявания на сърдечносъдовата система и кръвта. Глаукомата има много разновидности и сложна класификация. В зависимост от това на кой етап от живота на човек дебютира болестта, тя се разделя на вродена, детска, юношеска или първична глаукома при възрастни, която се развива предимно след 35 г. Когато заболяването възникне на фона на здраво до момента око, се нарича първична глаукома. Ако се яви в резултат от предшестващи заболявания на окото, водещи до структурни и функционални промени, се нарича вторична глаукома. Има други две важни разделения на формите на откритоъгълна и закритоъгълна. Те касаят състоянието на преднокамерния ъгъл в окото, анатомията на който има пряко отношение към дренажа на вътреочната течност. Когато този ъгъл е добре отворен, говорим за откритоъгълна глаукома. При много тесен ъгъл се касае за закритоъгълна глаукома. 

Глаукомата е втората причина за слепота в България и света. Пренебрегната или не лекувана, се превръща в коварно заболяване. 

- Кои са рисковете за развитие на болестта?

- Наследствено предразположение, напреднала възраст, раса, високостепенно късогледство, съдови заболявания, наличие на тънка роговица, диабет и др. 

- Какви са признаците на заболяването? 

- ВОН може да е завишено над нормата в различна степен. Когато е леко завишено, пациентите може да нямат никакви оплаквания и загубата на зрение да се случва бавно и постепенно, без да подозират. При силно завишено очно налягане се появява типична тежест в очните ябълки и челото, главоболие, зачервяване на очите, поява на цветни ореоли около светещи обекти и замъгляване на зрението, поява на скотоми в зрителното поле, които представляват участъци от полето с липсващо възприятие в тях и пациентът ги регистрира като тъмни петна. Това налага много спешни мерки за понижаване на очното налягане, защото оставено високо, то може за кратко време да причини сериозни структурни и функционални загуби на зрителния нерв и да влоши зрението. Хората наблюдават света с две отворени очи и затова началните загуби на зрението дълго остават нерегистрирани от тях. Едва при последователно затваряне на едното и другото око пациентът успява да долови наличие на дефицити в зрителното поле. 

- Как се диагностицира?

- Диагностика изисква задължителни изследвания - изследване на зрителната острота, на очното налягане, биомикроскопско изследване на структурите на окото, изследване на състоянието на преднокамерния ъгъл, на очното дъно и вида на зрителния нерв, отчитане дебелината на роговицата. Задължителен елемент от диагностиката е тест, наречен компютърна периметрия, който има за цел да установи функционалното състояние на нерва. Оптичната кохерентна томография, добила популярност сред хората като очен скенер, е изследване, което удостоверява структурните параметри на зрителния нерв, слоя на нервните влакна в очното дъно и макулите и отчита отклоненията на техните показатели от нормата. Не можем да претендираме за прецизна съвременна диагностика на глаукомата, без да разполагаме с тест за структурни и функционални параметри на зрителния нерв. 

- Какво е лечението?

- Основна цел при лечението на глаукомата е понижаване на ВОН. Ще попитате докога? До постигане на стойност, при която състоянието на болестта не прогресира. Тя е строго индивидуална за всеки пациент и се нарича прицелно ВОН. Принципът на лечението е да се започне терапия с капки за понижаване на очното налягане и проследяване на стойностите му във времето. Периодично се извършват и контролни периметри и ОСТ изследвания за отчитане на динамиката в структурата и функцията. При стабилизиране на състоянието и липса на прогресия в структурните загуби и в дефектите в зрителните полета считаме болестта за овладяна. В зависимост от стойностите на изходното очно налягане се определят видът и броят на предписаните капки за лечение. При по-ниски стойности се започва с монотерапия, тоест един вид капки, но при по-високо изходно налягане се налага да се започне с комбинирана терапия от два или три медикамента за постигане на прицелно очно налягане. 

Алтернативи на капковата терапия са някои лазерни процедури, които имат за цел да улеснят циркулацията и дренажа на вътреочната течност. При липса на достатъчна компенсация на налягането на фона на капкова или лазерна терапия се прибягва до лечение с филтрираща хирургия, като за златен стандарт се смята процедурата, наречена трабекулектомия. Днес тя се прилага в съчетание с различни импланти с цел подобряване на ефективността й. Науката продължава да възлага големи надежди на микроинвазивната хирургия, която се състои в поставяне в окото на фини импланти, локализирани в различни структури с цел улесняване на дренажа на вътреочната течност. Лечението на глаукомата е доживотен процес. Някои хора прилагат терапия с капки над 20-30 години. Това поставя изискване към повишена ефективност и добра поносимост на медикаментите. С цел щадене на очната повърхност вече повечето очни капки са без консервант и се превръщат в модерна тенденция на съвременната терапия. Ако ВОН се понижи достатъчно и въпреки това загубата на зрение продължава, идват на помощ лекарства, наречени невропротектори, както и такива, подобряващи оросяването на зрителния нерв. Адекватното лечение на глаукомата изисква интердисциплинарен подход. Необходимо е да сме наясно с всички съпътстващи заболявания на пациента, за да предвидим вероятните причини за развитие на болестта. Глаукомата е мултифакторно заболяване, тоест винаги са налице комплекс от причини, които действат в комбинация. Тя е сериозно предизвикателство към интелигентността на лекаря, неговата компетентност, гъвкавост и избора на индивидуален подход. За успешното лечение се изисква стриктно следене на състоянието на болния, спазване на терапията от пациента и много отговорност от лекар и пациент. 

- С какви проблеми се сблъскват у нас лекари и пациенти?

- Проблемите са от различно естество. От една страна, липсва достатъчно здравна култура сред населението, както и организиран профилактичен скрининг за глаукома. Очните капки са скъпи, въпреки че повечето са реимбурсирани от здравната каса. Висок процент от болните са на комбинирана терапия и ползват по няколко вида очни капки, което прави терапията им финансово непосилна за тях. Прецизната диагностика и проследяване изискват периодично провеждане на скъпо струващи специализирани изследвания, които се налага да плащат сами. 

- Каква е профилактиката на глаукомата?

- След 40 г. е удачно да се прави профилактичен преглед всяка година. При пациенти, чиито родители са имали глаукома, добре е профилактичните прегледи да започнат в по-ранна възраст. По преценка на лекаря - при съмнение за глаукома, се провеждат всички специализирани изследвания, необходими за доказване на болестта. Важно е да се знае, че тази диагноза се доказва и проследява най-добре в динамика. Много често на специализираните изследвания могат да се установят структурни отклонения от средностатистическата норма. Ако налягането в окото е в границите на нормата и тези показатели не търпят динамика във времето, то приемаме, че се касае за индивидуални особености в структурата на пациента, а не за болест. Ето защо диагностиката и контрола на заболяването са непрекъснат диалог с фактите от изследванията на пациентите.

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 42

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 55

Няма пострадали българи при земетресението в Албания

автор:Дума

visibility 55

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 736

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 603

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 486

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 471

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ