23 Септември 2020сряда10:10 ч.

Гледна точка

/ брой: 134

автор:Братя Ружеви

visibility 1720

Бжежински каза, че Бойко Борисов е най-знаковият български политик за последните 25 години и че правителството му съответно - най-доброто.
В нета и по телефона бяхме свидетели на много реакции на възмущение. Те показват, че авторите им не разбират душата и мисленето на американците. Бжежински е прав.
През януари 1992 г. единият от нас, с група български политици, беше на посещение в САЩ. В Държавния департамент бе организирана среща с двама чиновници, отговарящи за България. Единият каза: "Поздравления! Приехте много добър Закон за чуждите инвестиции!" Жан Виденов реагира светкавично: "Този закон не е полезен за България!" Чиновникът го погледна, усмихна се иронично и отговори: "Г-н Виденов, не съм казал, че законът е полезен за България. Казах, че законът е много добър!"  Този отговор беше страхотен урок за "Гледната точка".
Правителството на ГЕРБ сигурно е било много добро. Следващото, ако спечелят изборите, ще бъде още по-добро. Трябва обаче да се случат само няколко дребни неща.
Първо, трябва да бъдат прекратени опитите за предоговаряне на условията за американските ТЕЦ-ове. Тяхното енергийно лоби плюс лобито на ВЕИ-тата изчисляват частните загуби в перспектива на около 12 млрд лева. Само американските ТЕЦ-ове само за следващия ценови период щели да загубят около половин милиард. Апропо, някой да знае за правителство на бедна държава, което да е бръкнало в дълбокия американски джоб и да е оцеляло? Нека сподели.
Второ, трябва да се купи американски ядрен реактор за "Козлодуй", още повече че ще е два пъти по-скъп от руски. И разбира се - окончателен кръст на "Белене".
Трето, трябва да се купят трета употреба американски бойни самолети. Ако са пета употреба, правителството ще бъде не просто добро, то ще бъде прекрасно.
Четвърто, трябва да забравим за "Южен поток". Ако американците успеят да купят украинската газопреносна мрежа, нашият принос в операцията "Да хванем Европа за топките" вече ще бъде неоценим.
Пето, ако Борисов позволи да се надупчи Добруджа в търсене на шистов газ, то той ще бъде най-знаковият български политик не за последните 25, а за последните 136 години.
Шесто, хайде да утроим американските бази у нас и ще видите какви оценки ще завалят!
Американската гледна точка ни е ясна. Има обаче и неясни неща. Например с какво толкова американците държат български политици. Не сме зависими от МВФ и Световната банка, които са шампиони по прокарване на имперски интереси и стискане за гушата на непослушните. Търговията ни със САЩ е никаква - 200 млн. лева годишен износ, при 10 млрд. за трети страни. Когато маститите френски износители на вино, сирене, козметика и т.н. натискат своите политици за отстъпчивост към Америка, разбираме. Когато германските производители на автомобили правят същото, разбираме. А у нас? Явно в България силното американско оръжие е индивидуалното купуване.
Без никаква връзка с горе казаното ще споделим, че цялата група от шест български политици през 1992 г., ведно с единия брат Ружев, станаха почетни граждани на щата Небраска и на столицата на Тексас - Остин. Няколко месеца след посещението един от групата стана министър на търговията…

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 36

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 192

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 205

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 171

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 241

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 164

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ