27 Май 2020сряда13:31 ч.

Акценти

Глобална или национална Европа?

/ брой: 62

автор:Николай Шопов

visibility 745

Две глобални кризи показаха същността, възможностите за решения и действия на ЕС в този му вид - кризата с бежанците и тази с коронавируса. Високопарните приказки за евроценности, солидарност и взаимопомощ се пропукаха. Защо? Защото 30 години ни възпитаваха в идеология на егоизма. Разрушаваше се общественият организъм уж в името на гражданското общество, в името на свободите на индивида. 30 години ни учеха да мразим държавата, защото е лоша. Изграждаше се целенасочено общество на потреблението, при което е важно да консумираш и да се развличаш. В култ беше издигната цивилизацията на златния телец, на личните права и свободи, на джендър идеологията, на правата на отделни маргинални групи. Евролибералите ни внушаваха, че държавата едва ли не трябва да отмре, а гражданските организации да поемат нейните функции. Да се изгради Европа на регионите, границите да изчезнат, да няма отделни нации, а само граждани на Европа.

А сега, когато кризата настъпи и страхът се настани в нашите души, всички се обърнаха към държавата. Тя трябва да реши проблемите в здравеопазването, да реши как ще се справи с безработицата, с помощите за бизнеса, за икономиката. Всяка страна беше оставена сама да се оправя. И човек се пита - къде потънаха евроатлантическите ценности, солидарността, моралът. Или те бяха само за прикритие, за да се упражнява властта на транснационалните компании и финансовия капитал? Kакво стана с европейските институции като Европейски съвет, Европейски парламент, Европейска комисия? Просто изчезнаха. На последния съвет се изпокараха и не стигнаха до решение. Наднационалните институции претърпяха морален крах. Оказва се, че ЕС е солидарен само в санкциите. Или, както каза сръбският президент, солидарността и приятелството са само на книга. 

В тези тревожни и нелеки времена Китай, Русия и Куба се притекоха на помощ на нещастната Италия. Комунистически Китай и Куба, и ненавижданата Русия! Руски военни самолети кацнаха в държава от НАТО. Какво кощунство за апологетите на евроатлантическите ценности. Дори в тази тежка ситуация светът не може да се обедини. Не искат да отменят санкциите срещу Венецуела и Иран. В Иран кризата с коронавируса също е тежка и са необходими лекарства, помощни материали, медицинска апаратура. За неолибералите са важни геополитическите им интереси, а не животът на хората. А какво да кажем за искането на Столтенберг да не се намаляват дори сега военните разходи? Завчера тихомълком приеха Македония в НАТО, а ние не защитихме собствената си история и език, тепърва ще сърбаме чорбата. 

Какво стана със защитника на Европа - САЩ? Ще отговоря с думите на един швейцарец: "А какво правят американците? Затвориха всички люкове и искат да направят ваксина само за тях." Това е реакция на статия в италиански вестник, чийто автор се е извисил до умозаключението, че "80% от помощта на руснаците е безсмислена". Хибридната война продължава. На гърба на хората. Кризата с КОВИД-19 откри и слабостта на институции като ООН, СТО, МВФ, СЗО и Г-20. На видео-конферентната среща не се споразумяха да спрат търговските войни, да отпаднат санкциите. Тези организации също претърпяха морален фалит. 

Коронавирусът ни накара да открием кои са истинските ценности. А не някакви измислени и напудрени приказки за ценности. Кризата откри с какви дребни теми сме се занимавали. Гейпаради, многобройни полове, кога да сменяме лятното със зимно време, кои наркотици могат да се употребяват и други измислици на чиновниците в Брюксел. Сега се видя, че най-ценен е човешкият живот, а не шопинг туровете, развлеченията, пътуванията, скъпите курорти. Стана ясно, че може да се живее и без пармезан и горгонзола. Може да се живее по-просто, по човешки. 

Не съм против Евросъюза. Но не съм за такъв вариант на ЕС, който не е наясно в каква посока трябва да върви. Аз съм за съюза, за който са мечтали много видни европейци. За ЕС на културно-цивилизационното разнообразие, на взаимопомощта, на идентичността на нациите, за достатъчен суверенитет на държавите, защото ако всяка от тях може да решава добре проблемите на обществото, тогава ще е силен и Европейският съюз като цяло.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 95

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 195

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 265

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ