23 Септември 2020сряда09:49 ч.

Глобалното село

/ брой: 157

автор:Евгений Гиндев

visibility 3111

Има такова понятие, използвано за обясняване на планетарната икономическа, социална и екологична обстановка - глобално село. Но е трудно и практически невъзможно чрез интерпретацията на понятието да се получи представа за съществуващата ситуация. По тази причина се изгражда умален модел на "селото", при който се запазват основните национални и имуществени пропорции. Възникващата картина се различава съществено от тази, която се наблюдава на телевизионните екрани, в интернета и през прозорците на екскурзионните автобуси.
Нека моделът да съдържа "село" от 100 души. Неговото население ще бъде: 57 азиатци, 21 европейци, 14 американци (северни и южни) и 8 африканци. От тях 52 ще са жените, 48 - мъжете, 70 - "цветни", 30  - бели, 89 - хетеросексуални и 11 - хомосексуални. В селото 6 души ще владеят 59 процента от общото богатство и всички те ще бъдат от САЩ, 80 души ще имат недостъчно добри жилищни условия, 70 ще бъдат неграмотни, 50 ще гладуват, 1 ще умре, 2 ще се родят, само един ще има компютър и само 1 ще има висше образование (http://www.veгycool.ru/smile/friendday.htm).
Предлагам на всеки да си помисли ще иска ли да живее в такова "село" и как ще функционира "селската" демокрация, при която волята на мнозинството е закон. Аз лично смятам, че само дебил може да се чуства в подобна обстановка като в рай, дори да е сред шестимата богаташи. Още по-абсурдни изглеждат натрапваните ни клишета за "общо хуманитарно пространство", за "век на знанието", "информационно общество", "солидарност", "търпимост", "братство и равенство", "социална демокрация", защото:
- Ако се събудиш сутринта здрав, ще бъдеш по-щастлив от 1 милион души, които няма да доживеят до следващата седмица;
- Ако в твоя хладилник има храна, облечен и обут си и имаш покрив над главата, си по-щастлив и по-богат от 75% от хората по света;
- Ако имаш банкова сметка, пари в портофейла и дребни за клозет, ти си от осемте процента осигурени и богати хора;
- А ако и четеш този текст в интернет, си човек на бъдещето, защото знаеш да четеш и ... имаш компютър.
Представеният модел може да се допълва, може да се направи и друг модел, който да отчита други характеристики и други параметри, но на този етап имаме работа с описателен модел, достатъчно изоморфен, за да се превърне в предписващ при използването на разумни функционални зависимости между характеристиките и параметрите и на ограничения върху границите на изменение на променливите. Но съм сигурен, че при всички случаи на имитация на функционирането на модела резултатите ще се окажат още по-трагични от простото проумяване на описателната му форма.
Очевидно разумното и съзидателното функциониране на глобалното село при така съществуващата структура е невъзможно. Но напълно е възможно неразумното и несъзидателното функциониране при търтейско формулиране на критерия за ефективност и при известно редуциране на вътрешната структура. При такова предположение аналогията със сегашното съществуване на света е просто ужасяваща и плашеща. Но също така е ясно, че точно това е налаганата тенденция от световното задкулисие и че точно такава съдба очаква населението на глобалното село. Всякакви щастливи възхищения на адептите на съвременната глобализация изглеждат на този фон като заклинания на самоубийци или шамански танц на канибали, усещащи миризмата на печено човешко месо.
Възможно е някои просто да се усмихнат, като четат за модела. Възможно и някои да запеят, а други да напсуват и модела, и автора. Но съм сигурен, че ще се намерят и такива, които ще помислят: "Това "село" трябва коренно да бъде променено, и то - веднага".
И не само ще помислят, но и ще започнат да го променят. Така направи и обикновенният американец Джозеф Стек, който със своя самолет протарани сградата на данъчната администрация в Тексас. Писмото му трябва да се прочете, то е на истински мъж. Ето част от него:
"Зная, че не съм първият, който е решил, че повече не може да се търпи. Лъжа е, че хората са престанали да умират за свободата в своята страна. Зная, че преди мен е имало неизброимо число такива хора и още толкова ще има и след мен. Но също така съм убеден, че ако не прибавя моето тяло към този брояч, няма да съм сигурен, че нещо ще се промени" (http://forum-msk.org/material/2517901/html).
 

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 0

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 191

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 198

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 170

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 241

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 235

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 163

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ