22 Февруари 2020събота22:21 ч.

Глобалното село

/ брой: 157

автор:Евгений Гиндев

visibility 2683

Има такова понятие, използвано за обясняване на планетарната икономическа, социална и екологична обстановка - глобално село. Но е трудно и практически невъзможно чрез интерпретацията на понятието да се получи представа за съществуващата ситуация. По тази причина се изгражда умален модел на "селото", при който се запазват основните национални и имуществени пропорции. Възникващата картина се различава съществено от тази, която се наблюдава на телевизионните екрани, в интернета и през прозорците на екскурзионните автобуси.
Нека моделът да съдържа "село" от 100 души. Неговото население ще бъде: 57 азиатци, 21 европейци, 14 американци (северни и южни) и 8 африканци. От тях 52 ще са жените, 48 - мъжете, 70 - "цветни", 30  - бели, 89 - хетеросексуални и 11 - хомосексуални. В селото 6 души ще владеят 59 процента от общото богатство и всички те ще бъдат от САЩ, 80 души ще имат недостъчно добри жилищни условия, 70 ще бъдат неграмотни, 50 ще гладуват, 1 ще умре, 2 ще се родят, само един ще има компютър и само 1 ще има висше образование (http://www.veгycool.ru/smile/friendday.htm).
Предлагам на всеки да си помисли ще иска ли да живее в такова "село" и как ще функционира "селската" демокрация, при която волята на мнозинството е закон. Аз лично смятам, че само дебил може да се чуства в подобна обстановка като в рай, дори да е сред шестимата богаташи. Още по-абсурдни изглеждат натрапваните ни клишета за "общо хуманитарно пространство", за "век на знанието", "информационно общество", "солидарност", "търпимост", "братство и равенство", "социална демокрация", защото:
- Ако се събудиш сутринта здрав, ще бъдеш по-щастлив от 1 милион души, които няма да доживеят до следващата седмица;
- Ако в твоя хладилник има храна, облечен и обут си и имаш покрив над главата, си по-щастлив и по-богат от 75% от хората по света;
- Ако имаш банкова сметка, пари в портофейла и дребни за клозет, ти си от осемте процента осигурени и богати хора;
- А ако и четеш този текст в интернет, си човек на бъдещето, защото знаеш да четеш и ... имаш компютър.
Представеният модел може да се допълва, може да се направи и друг модел, който да отчита други характеристики и други параметри, но на този етап имаме работа с описателен модел, достатъчно изоморфен, за да се превърне в предписващ при използването на разумни функционални зависимости между характеристиките и параметрите и на ограничения върху границите на изменение на променливите. Но съм сигурен, че при всички случаи на имитация на функционирането на модела резултатите ще се окажат още по-трагични от простото проумяване на описателната му форма.
Очевидно разумното и съзидателното функциониране на глобалното село при така съществуващата структура е невъзможно. Но напълно е възможно неразумното и несъзидателното функциониране при търтейско формулиране на критерия за ефективност и при известно редуциране на вътрешната структура. При такова предположение аналогията със сегашното съществуване на света е просто ужасяваща и плашеща. Но също така е ясно, че точно това е налаганата тенденция от световното задкулисие и че точно такава съдба очаква населението на глобалното село. Всякакви щастливи възхищения на адептите на съвременната глобализация изглеждат на този фон като заклинания на самоубийци или шамански танц на канибали, усещащи миризмата на печено човешко месо.
Възможно е някои просто да се усмихнат, като четат за модела. Възможно и някои да запеят, а други да напсуват и модела, и автора. Но съм сигурен, че ще се намерят и такива, които ще помислят: "Това "село" трябва коренно да бъде променено, и то - веднага".
И не само ще помислят, но и ще започнат да го променят. Така направи и обикновенният американец Джозеф Стек, който със своя самолет протарани сградата на данъчната администрация в Тексас. Писмото му трябва да се прочете, то е на истински мъж. Ето част от него:
"Зная, че не съм първият, който е решил, че повече не може да се търпи. Лъжа е, че хората са престанали да умират за свободата в своята страна. Зная, че преди мен е имало неизброимо число такива хора и още толкова ще има и след мен. Но също така съм убеден, че ако не прибавя моето тяло към този брояч, няма да съм сигурен, че нещо ще се промени" (http://forum-msk.org/material/2517901/html).
 

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ