05 Декември 2023вторник09:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Голата истина

Хората захвърлят дрехите, за да се облекат в каузите

/ брой: 162

автор:Калина Йотова

visibility 2093

"Всяко пространство, всяка епоха, всяко общество развива своята собствена голота", казва Франсин Барт-Делоази в книгата си "География на голотата" (Gеographie de la nuditе. Еtre nu quelque part). От години хората захвърлят дрехите, за да нахлузят лозунгите и да се облекат в каузите. Събличайки ежедневните пластове, те демаскират собствените си души, отхвърляйки фалшивия свян, дестилиран в слогани като: "С бомби срещу бомбите".
Но голотата акт на провокация ли е или акт на потреблението? Оспорване на социалния ред, безочлив ексхибизионизъм или забавен спектакъл, който се гледа с подозрение заради поразителния си ефект? Политическата й стойност е покваряваща или по-скоро утвърждаваща? При това във време, в което окото отдавна е претръпнало към визуалната стимулация, към излагането на плътта от плакати, улици и реклами. Голото притежава силно оспорима стойност, но и дава допълнителен отзвук, който прехвърля границите на физическото тяло. Дали заради символиката, свързана с него, или заради оголването и уязвимостта, които го приближават до саможертвата и протестни прояви като гладната стачка. А може би това е така, защото голотата все още е табу, дълбоко вкоренено в светското юдеохристиянско общество, в което разчупването му поставя голия в състояние на бунт.
"Голотата кара човек да бъде уязвим по специфичен начин, но при определени обстоятелства и особено силен. Именно поради тази причина това е една толкова популярна форма на политически протест", посочва Филип Кар-Гом, автор на книгата "Кратка история на голотата" (A Brief History of Nakedness). Той смята, че, събличайки се, протестиращите демонстрират едновременно липсата на страх, но и факта, че няма какво да крият.
Голите шествия са познати в различни форми - празнични, религиозни, протестно-идеологически (пацифисти, еколози). От историческа гледна точка те може да са колективни прояви като римските сатурналии или средновековните празници на невинните младенци от Витлеем, когато във Франция непристойната голота била позволена и на духовниците. А също така и индивидуални церемонии като дръзката постъпка на лейди Годайва, която пояздила гола, за да спаси своя град. Но преди разкрепостения дух на 70-те, артистичните антиконформисти, деятелите на контракултурата и хипи движението,  премиерата на протестната голота се случва в началото на XX век.
В канадския хлад на един прекрасен майски ден на 1903 г. духоборите (религиозна секта, зародила са в царска Русия, изповядваща т.нар. духовно християнство) тръгват на своя протестен гол марш. Едва ли Лев Толстой, който самопожертвувателно им дарява хонорара си от "Възкресение", за да се спасят от гоненията в далечна Канада, е подозирал, че те ще дадат такъв християнски пример. Заслугата е по-скоро на радикалната група "Синове на свободата" (или Свободники), които в изблик на анархистичен гняв към материалистическите възгледи на обществото, задължителното образование и всякакви омразни регулации, си правят разходка както майка ги е родила. Под предлог, че човешката кожа е Божие творение, далеч по-съвършено от дрехите - дело на несъвършените човешки ръце, тези натуристи организират доста голи паради. Канадските власти не остават равнодушни към пламенния им ексхибиционизъм и през 1932 г. парламентът криминализира разголването на обществени места. Оттогава над 300 духобори са влезли в аналите на историята и в затвора заради голата си гражданска позиция.
Днес дибидюс дефилират анархисти, активисти, майки, секс работници, а голотата става все по-често използвано изразно средство в прогресивния политически речник, отбелязва Айзък Соуийн в статията си "Голият протест и политиката на персонализъм" (Naked Protest and the Politics of Personalism). Голите протести имат дълга и любопитна история. Въпросът за тяхната ефикасност, а не за ефектния им характер, остава обаче открит. Както и съмнението, че, събличайки дрехите, хората със сигурност привличат вниманието на тълпите и медиите, но фокусът пада върху голотата, а не толкова върху важността на кампанията и отстояваните позиции.

 
Първопроходците в действие


Маршът на духоборите през 1903 г. В началото на XX век те утъпкаха пътеките за недоволните, които не се свенят да се противопоставят на статуквото, както майка ги е родила, и по този начин да наложат идеите си. Въпреки че в Канада този тип обществен нудизъм се наказва с до три години лишаване от свобода, гонитбите между дибидюс манифестантите и канадското правителство продължават до 70-те години на миналия век 

По стъпките на духоборите

Едва ли има достойна кауза, за която боркините за справедливост от украинското движение "Фемен" да не останат по евино облекло. Режимът на водата, корупцията, дискриминацията, правителството, липсата на обществени тоалетни и дори Владимир Путин и Силвио Берлускони са в състояние да ги мобилизират по монокини. И да станат повод да се говори, че превръщат протеста в национален спорт. Храбрите момичета обаче посрещат всички несгоди с голи гърди 

От плът и кръв

Всеки уважаващ себе си пацифист трябва да бъде готов да взриви обществените норми с един дибидюс протест. Може да се поспори обаче, дали голите тела, подредени като думата "мир", въздействат колкото неподправеният ужас от войната на снимката с "Напалмовото момиче" Фан Тхи Ким Фук


"Про" и "анти"


Политически активните и социално ангажирани вегетарианци, защитници на животните и природата, в никакъв случай не са безплътни сили. Разгневят ли се на месоядците или потъпкващите нечии права субекти, са в състояние да проведат един наистина пълнокръвен протест. В резултат графичната страна на техните възражения често смразява кръвта


Те понякога се обличат

Снимки БГНЕС
Голият каубой - Робърт Бърк - е емблема на Голямата ябълка, нещо като ходеща вариация на логото на Милтън Глейзър - една от многото причини да Ню Йорк. Живата атракция, която пее по слипове, реши, че може да използва славата си за по-сериозни цели. Първо се целеше в кметския стол на Ню Йорк, а сега гледа към президентския пост за вота през 2012 г.

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 601

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 604

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 642

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ