09 Юли 2020четвъртък23:42 ч.

Горанов официално застана срещу Борисов за по-ниско ДДС

автор:Дума

visibility 720

Финаносвото министерство влезе в задочен конфликт с премиера Бойко Борисов по темата с намаляването на ДДС за туризма. От позиция на ведомството на Вадислав Горанов става ясно, че той застава срещу министър-председателя в категоричното му до този момент решение да се намали ДДС-ставката за един от бизнесите, който според него, най-много е засегнат от ковид-кризата.

Министерството на финансите не подкрепя предложенията на народни представители да се намали ДДС за различни стоки и услуги извън регламентираните в момента. Изчисленията на ведомството са, че това ще доведе до сериозно намаляване на приходите в бюджета, което може да се компенсира само с по-висока обща ставка на данъка върху добавената стойност или със скок на корпоративния данък, се казва в становището на МФ, изпратено до Народното събрание.

Министър Горанов нееднократно се обяви против решението на премиера Борисов за 9%  ДДС за ресторантския бизнес. В отговор премиерът обяви, че той е "началник на Горанов" и "който не е съгласен - става и си отива".

В становището на МФ, изпратено до председателя на Икономическата комисия в парламента - Петър Кънев  от БСП, има подробен анализ на законовите положения около желанието на политици от всички парламентарни партии през проектозакони да намаляват ДДС за ресторанти, фитнеси, книги и т.н. – инициатива, представяна като антикризисна мярка след падането на някои от ограниченията, наложени заради коронавируса.

МФ прави подробна разбивка колко по-малко пари ще се съберат годишно от всеки сектор, за който се предлага да плаща по-малко ДДС:

- Доставки на детски храни, предназначени за деца до 3 години и детски фармацевтични продукти, включително памперси – 39 млн. лв.

- Доставки на книги на физически носители или извършвана по електронен път и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания) – 13 млн. лв.

- Ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна – 150 млн. лв.

- Доставки на храни, лекарствени продукти, включени в позитивния списък, заплащани от бюджета на НЗОК – 1,538 млрд. лв.

- Доставки на общи туристически услуги – 19 млн. лв.

- Доставки на фитнес услуги – 4 млн. лв.

Общо – 1,763 млрд. лв. или 16,57% от общите приходи от ДДС.

 Данъкът върху добавената стойност е основен източник на приходи в републиканския бюджет. Разширяването на кръга от стоки и услуги, които ще се облагат с намалена ставка на ДДС, ще доведе до намаляване на бюджетните приходи, което поставя въпроса за тяхното компенсиране. Това от своя страна ще доведе до необходимост от дебат за цялостно преразглеждане на действащата данъчна система и за увеличаване на преките данъци, смята от министерството на Горанов.

Според МФ за компенсиране на намаленото ДДС на някои стоки и услуги, всички останали ще трябва да са с 24% ДДС или корпоративният данък да стане 17-18%.

Министерството посочва и че диференцирането на ДДС ще увеличи административната тежест и ще даде възможност за неправилно деклариране с цел данъчни измами.

 

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 151

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 113

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 129

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 88

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 677

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ