17 Юни 2021четвъртък21:09 ч.

Гордон Байнаи обратно в играта

Искрата вляво се разгаря в Унгария

/ брой: 245

автор:Радко Ханджиев

visibility 1434

Гордон Байнаи е роден през 1968 г. Като студент през 1989 г. се насочва в политиката и заедно с Ференц Дюрчани става съосновател на младежкия Съюз за демократичен социализъм. Завършва икономика в Будапеща през 1991 г. Стажът му преминава в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Работи като финансов консултант, директор на брокерска къща, ръководи голямата инвестиционна компания Wallis, за кратко е директор на будапещенското летище. През 2003 г. е избран за "Млад мениджър на годината". Връща се в политиката през 2006 г. благодарение на дългогодишното си приятелство с Дюрчани. Когато през 2009 г. премиерът Дюрчани го посочва за свой наследник, коалиционният партньор на социалистите - свободните демократи - първоначално отказва да приеме кандидатурата му, заявявайки че бил "клонинг" на Дюрчани. Мълчалив и сдържан, той изглежда успява да убеди свободните демократи и да получи подкрепата им в последната минута. Въпреки обещанието за спасяването на страната, макар с цената на "кръв и сълзи", краткотрайното премиерство на Байнаи се оказа не толкова успешно, една от причините за което е развихрилата се глобална криза на неолибералния капитализъмПрогноза с близо едногодишна давност е на път да се сбъдне: бившият премиер Гордон Байнаи (2009-2010 г.) се завръща в политиката. Той ще обяви това си решение официално на митинг на МИЛЛА на 23 октомври - годишнината на Унгарската революция от 1956 година. Както писа ДУМА, през последните години МИЛЛА, както накратко наричат неправителственото сдружение "Един милион унгарци за гражданско общество и свобода на медиите", набира популярност. На миналогодишния 23 октомври в редиците на сдружението преобладаваха леви демонстранти. На 15 март т.г. МИЛЛА организира най-масовата опозиционна проява, подкрепена от 80 000 участници. В отговор ФИДЕС се готви да противопостави своя демонстрация, която ще бъде оглавена от подкрепяната от правителството неправителствена организация "Поход за мир". 
Въпросът кой ще поведе опозицията отдавна витае в унгарското политическо пространство. Но изпреварващото решение на Байнай изведнъж породи вътрешно напрежение и трескави дебати в редовете на УСП. Разбираемо, защото втората парламентарно представена политическа сила още не си е извадила поука от тежкото поражение на изборите през 2010 г., колебливо излага само част от истината за политическия си провал. А главната причина е, че социалистите - през осемгодишното си съвместно управление с малкия коалиционен партньор Съюза на свободните демократи - станаха проводници на неолибералната политика като загърбиха националния вектор и най-значимите си социални послания. И независимо че за огромното мнозинство унгарци трите години на управлението на ФИДЕС е повече от катастрофално, рейтингът на УСП почти не се покачва, сочат социалогическите проучвания. Иначе казано, социалистите не са показали, че са в състояние да оглавят народното недоволство.
В същото време нараства броят на нови опозиционни движения в лявото пространство. Дали смятат, че наистина могат да победят Виктор Орбан, или просто искат да си поделят вота на нарастващия брой избиратели, мотивирани да гласуват против ФИДЕС? Въпросът остава открит. Не може да се отрече обаче, че искрата вляво се разгаря и стари, и нови партии и групи провеждат срещи, конференции, планират действия. Но МИЛЛА със сигурност отново ще преобладава на честванията на 23 октомври. Не само поради големите имена на своите оратори. Но и защото ключов момент във философията на сдружението е, че сегашната криза в Унгария е резултат от действията на всички правителства на прехода и че времето на политическите партии безвъзвратно изтича. Все повече унгарци осъзнават този факт и са склонни да подкрепят автентични граждански, а не политически действия.
За 44-годишния Байнаи завръщането в политиката означава да предизвика Орбан на политическия ринг. Битката ще е между бивш премиер и настоящ премиер. Съвсем нелека задача за претендента. Нека припомним, че точно правителството на Байнаи бе договорило 20-милиарден заем от МВФ, който бе отхвърлен като заробващ веднага щом ФИДЕС пое властта. Досега премиерът Орбан успява успешно да лавира, пренебрегвайки обвиненията на Брюксел в недемократичност на управлението му. "Няма да бъдем колония на Брюксел, както бяхме колония на Москва", контрира той. И само преди седмици отхвърли поредния натиск на МВФ, като обяви, че не може да позволи да се намаляват пенсиите и да се увеличава цената на тока. С тези инициативи Орбан продължава да се радва на подкрепата на широк кръг унгарци. А тя е нужна на ФИДЕС за изборите през пролетта на 2014 г. В Брюксел отдавна вече не смятат Орбан за обикновен популист. Редица наблюдатели са склонни да видят в действията му стратегия за управление, която се опитва да преобрази страната според дългосрочните му проекти. Впрочем Орбан е само един от нарастващия брой европейски политици, които искат радикални промени в Евросъюза от десни позиции с вярата, че е възможен "капитализъм с човешко лице".
Байнаи следователно трябва много добре да прецени шансовете си. Засега той е предпазлив, въпреки засиления натиск да се включи в битката. А и нито една от парламентарно представените опозиционни партии не е обявила официално подкрепата си за бившия премиер. Самият Байнаи едва ли ще иска да се идентифицира с една от тях на този етап. По-вероятно е да се обвърже с коалиция от няколко партии и движения с ляв проект, който да има потенциала да изтласка ФИДЕС от властта.
Позицията на социалистите засега е неопределена най-вече поради близостта на Байнаи с гражданското сдружение МИЛЛА. Председателят на УСП Атила Мещерхази отбеляза, че поне няколко души са подходящи да станат кандидати за премиерския пост. Не са малко социалистите, които симпатизират на Байнаи. Но не са малко и опасенията, че търсенето на месия може да доведе до нереалистични очаквания и разочарования, както се случи през 2009-2010 г. Окончателният избор на УСП със сигурност ще бъде прагматичен, особено като се има предвид, че социалистите може да се окажат най-големият губещ, ако левият проект не успее да преодолее ФИДЕС през 2014 г.
Неопределено е отношението и на зелените - другата парламентарно представена опозиционна партия. Създадена през 2008 г. като неправителствена организация за защита на околната среда, устойчиво развитие и борба с корупцията по високите етажи на властта, зелените се регистрираха като политическа партия под името "Политиката може да бъде различна" (LMP) и на изборите през 2010 г. успяха да спечелят 15 депутатски места. Резервите им спрямо Байнаи се отнасят до връзката му с неговия предшественик Ференц Дюрчани и най-вече до икономическото му верою, което зелените определят като неолиберално. Независимо от проведените срещи с Байнаи, ръководството на зелените продължава да бъде разделено по въпроса за евентуална подкрепа на бившия премиер.
Защо Байнаи предпочита да обяви политическото си завръщане на митинга МИЛЛА? През годините МИЛЛА претърпя организационна трансформация, превръщайки се от неформална група и асоциация в гражданско движение, което днес е на една стъпка от политическа партия. Но още не е. По такъв начин изявата на Байнаи едва ли ще засегне някоя от партиите, чиято подкрепа със сигурност ще се наложи да потърси. В УСП може да се подразнят от избора му. Но едва ли могат да оспорят, че МИЛЛА доказа способността си да мобилизира масите, което, за съжаление, социалистите все не успяват. За Байнаи публичното сближаване с LMP и с няколкото стотин привърженици на УСП очевидно не е реалистична перспектива в сравнение с десетките хиляди, които МИЛЛА успява да мобилизира по целия спектър на лявото политическо пространство. Именно масовостта и конкретните социални послания, които повдигат ораторите на сдружението, най-вече тревожат управляващите.
Според наблюдателите става въпрос за "разместване" на територията. Макар ФИДЕС да не са били в затруднение да мобилизират привържениците си нито когато бяха в опозиция, нито днес, когато са на власт, на миналогодишния 23 октомври не успяха да противопоставят на МИЛЛА същностни аргументи. Премиерът дори предпочете да пропусне честванията в Будапеща, позовавайки се на среща на върха в Брюксел.
В предпразничните си изявления тази година премиерът отново пропусна социалното бреме и нападна политическите си опоненти, наричайки ги, твърде абстрактно, "комунисти". Почти четвърт век след рухването на комунизма основен момент в политическото говорене на десницата (не само в Унгария) продължава да бъде "комунистическата заплаха", очевидно за отклоняване вниманието на хората от насъщните проблеми, породени от кризата на неолибералния модел. Докато очакванията спрямо речта на Байнаи са да акцентира върху осезаемите неуспехи на правителството в социалната област и потъпкването на демокрацията.
Най-интересното обаче предстои: как вляво ще се отнесат към повторната поява на бившия премиер и как завръщането на Байнаи ще се отрази на деликатния въпрос за съюзите. Точно това е кардиналният въпрос преди изборите през 2014 г., а не празничното противопоставяне между двата лагера на 23 октомври.

Концесията на летище Пловдив пак се провали

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 114

Тол системата скоро няма да се изплати

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 114

Само 1 млн. лв. от приватизация са влезли в Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 114

Путин и Байдън преговаряха в Женева

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 114

Децата подложени на по-голяма експлоатация

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 114

Датата

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 115

Защо парите секват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 377

/ брой: 114

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 1053

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ