19 Октомври 2021вторник09:06 ч.

Посланикът на Китай Дун Саодзюн пред ДУМА:

Готови сме за бизнес с България в пет сфери

Втората икономическа сила в света се е посветила на глобалното благоденствие

/ брой: 195

автор:Таня Глухчева

visibility 740

– Китай посреща 100-годишнината от създаването на китайската комунистическа партия като световна икономическа сила, каква е тайната на успеха ви?  

– Въпреки, че Китай е втората по-големина икономика в света, ние все още сме развиваща се страна. Ние не възнамеряваме да изпреварваме никой, просто сме съсредоточени да вършим добре своята работа. Има безброй причини за успеха на икономическото развитие на Китай, но ключът се крие в категоричното ръководство на Комунистическата партия на Китай (КПК). От основаването си КПК твърдо прие възраждането на китайската нация като своя първоначална мисия. След началото на реформите и отварянето към света през 1978 година. Китай само за няколко десетилетия завърши процеса на индустриализация, който развитите страни преминаваха в продължение на няколко столетия, и се превърна във втората по големина икономика в света. Приносът на Китай към световния икономически растеж в продължение на дълги години е около 30%. 

По пътя към новите цели Китай ще сформира нов двуциклен модел за развитие. При него вътрешният цикъл е основен, а вътрешният и външният цикъл се насърчават взаимно, засилва се международното сътрудничество за реализиране на инициативата "Един пояс, един път", чрез който ще се насърчи глобалната взаимосвързаност и повече държави и хора да се радват на резултатите от развитието.

– Какво според Вас може да направи България, за да бъде ангажирана в проекта "Един пояс, един път"?

– Инициативата "Един пояс, един път" произхожда от Китай, но възможностите и резултатите са от полза за всички страни и целия свят. Търговския обем между Китай и неговите партньори от инициативата надхвърлят 9,2 трилиона щатски долара. Инициативата се превърна в най-мащабната платформа за международно сътрудничество в света. Китай е готов да работи с България и с другите страни по света, придържайки се към принципа на обширния диалог, към съвместно изграждане, споделяне и сътрудничество, за да можем да насърчим устойчивото възстановяване на световната икономика и да дадем по-голям принос за подобряването на глобалното управление.

Готови сме да развиваме сътрудничеството с България в пет аспекта. Първо, допълнително укрепване на политическата комуникация, подобряване работата и координацията на междуправителствените стратегии и планове между Китай и България и даване на по-пълноценна роля на механизмите за диалог като Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество между Китай и България и бизнес асоциациите на двете страни. Целта е да създаде по-добра среда за прагматичното сътрудничество. 

Второ, да се насърчава свързаността на инфраструктурата, да се анализира и промотира разширяването на железопътната връзка Китай-Европа до България. Насърчаване на развитието и сътрудничеството в областта на информационната и комуникационната инфраструктура, изграждането на големи центрове за данни, нови енергийни проекти, електронна търговия и други области. 

Трето, поощряване на безпрепятствената търговия, улесняване на визите, логистиката и митническото оформяне. По-добро използване на различните изложбени платформи за насърчаване модернизацията на търговията между Китай и България. 

Четвърто, засилване на финансовата интеграция, да се проучи формирането на по-гъвкав и прагматичен модел за инвестиции и финансиране, за да се подпомогне и насърчи широкомащабното сътрудничество по големи проекти между Китай и България. 

Пето, обогатяване на културния обмен и връзките между хората в различни форми.

– Какви са Ви впечатленията от страната ни?

 

Посланик Дун Саодзюн (осмият отляво), съпругата му (вляво от него) и служители на китайското посолство се снимаха за спомен във Велико Търново

Снимка: Посолството на КНР


– Вече изминаха две години и половина откакто пристигнах в България и със съпругата ми все повече харесваме "Страната на розите". Уникалната българска култура, красивата природа, обикновените и гостоприемни хора ни привличат все по-дълбоко.

Обичаме да се разхождаме по улиците и алеите, за да усетим древността и модерността на града. Също така обичаме да се изкачваме на високи места и да гледаме в далечината, да се насладим на великолепието на българските планини и реки. Изкачихме Черни връх, съзряхме от високо Седемте Рилски езера, разхождахме се в древния град Созопол, насладихме се на Дунав, изживяхме уникалната народна култура на Родопите, участвахме в парада на Празника на розата в Казанлък и с хората от София танцувахме заедно хоро, за да посрещнем Нова година. Влюбихме се във вкусните тукашни ястия – от картофи, боб до череши, розови домати, месо на скара, вино, а също така се научихме да правим шопска салата, баница, кисело мляко, сладко от рози и други специалитети. Имаме дори приятели фермери. Благодарение на тяхната щедрост и гостоприемство, успяхме да отидем в полетата, да видим събирането на реколтата от картофи, да усетим аромата на лавандулите и дамаските рози и да се насладим на удоволствието саморъчно да наберем различни плодове. 

Надявам се след епидемията да отидем в повече градове, да посетим повече музеи, да слушаме повече концерти, да създадем повече приятели и да задълбочим разбирането си за тази "земя на съкровищата" и нейния народ.

Разбира се, ние няма да забравим своя важен дълг на дипломати да развиваме китайско-българските приятелски отношения на едно по-високо ниво. Тук най-искрено желая на България възможно най-бързо да преодолее напълно епидемията и пожелавам на българския народ здраве и щастие!

– Как да се засилят икономическите и културните отношения между двете ни държави?

– От установяването на дипломатически отношения между Китай и България преди 72 години двустранните връзки се развиват стабилно. За подобряване на двустранното прагматично сътрудничество и на междукултурното разбирателство ние имаме следните идеи:

В областта на икономиката и търговията да се  насърчава свързването между инициативата "Един пояс, един път" и българския "Национален план за развитие до 2030 година". Фокусът да е към създаването на проекти в областта на цифровата икономика и зелената икономика. Трайно да се стимулира изграждане на демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Подкрепяме също така участието на България в Международното експо за вносни стоки (China International Import Expo – ред.), Изложението Китай-ЦИЕ (China-CEEC Expo – ред.) и други изложения. Подкрепяме и разширяването на икономическото сътрудничество между София, Пловдив, Варна, Велико Търново и други региони и градове с провинциите Цзянси, Цзянсу, Цжъдзян, Шанси и други провинции в Китай.

В началото на тази година двете страни подписаха програма за сътрудничество в областта на културата през следващите четири години. В рамките на тази година ние преодоляхме негативното въздействие на епидемията, взехме участие във важните за другата страна големи фестивали и мероприятия на изкуството, преводи на важни съвременни литературни произведения от двете страни. Освен това насърчаваме двустранното сътрудничество и обмена в областта на образованието и туризма. 

– Какво прави китайския модел по-привлекателен за другите страни, особено за по-бедните?

– Китайският народ върви по пътя на социализма с китайска специфика със собствената си борба и практика. Това е път на мирното развитие. Китай никога не би "изнесъл" китайския модел, но ако някои страни се интересуват от китайския опит, готови сме да споделяме. 

Първо, придържаме се към принципа да поставя хората в центъра. Генералният секретар Си Цзинпин посочва, че посоката на нашата цел е копнежът на хората за по-добър живот. Никоя държава не е направила толкова големи усилия в борбата срещу бедността, колкото Китай, и никоя друга държава не можа да извади стотици милиони хора от бедността за толкова кратък период от време. Комунистическата партия на Китай винаги е поставяла интересите на хората на върховно място, за да напредваме към общия просперитет на хората.

Второ, придържаме се към принципа на взаимната изгода и на мирното развитие. Китай винаги е вярвал, че различните цивилизации, социални системи и модели на развитие в света трябва да общуват помежду си, да се учат един от друг, като запазват различията, вместо да играят на "живот и смърт" и на играта с нулева сума.

Трето, търсенето на истината чрез фактите. Няма да разберете дали пътят е добър или лош, докато не тръгнете по него. Всички държави имат свой исторически и културен опит и едва когато намерят най-подходящия път въз основа на специфичните си условия, те могат да тръгнат стабилно напред.

– Каква е реакцията на Китай към новата Студена война, обявена от САЩ и западния свят като цяло? 

– Човечеството вече е навлязло в 21-ви век, но и все още има хора, които изскачат, за да "формират групи", да участват в "малки кръгове" и създават "нова Студена война", с които искат да спуснат "нова желязна завеса", да използват опозицията на общественото мнение и да тласкат света отново към сътресения и разделения. Това, откровено казано, е презрение към напредъка и мъдростта на човечеството, открито връщане на историята назад, противоречие с тенденцията на времето, противоречие със стремежите на повечето страни и е предопределено да се провали. Печелившото сътрудничество е общата тенденция и волята на хората. Китай решително се противопоставя на изкуственото създаване на т. нар. нова Студена война и няма да позволи такъв заговор да успее.

Китай е страна, която се застъпва за "хармонията" от древни времена насам и поддържа традиционната концепция за "хармония в различията". Китай винаги се е противопоставял на опасната практика за разделяне в света според идеологията. Основната инициатива на президента Си Цзинпин за изграждане на споделено бъдеще за човечеството е да надраства различията между системите, да изостави мисленето от типа на "играта с нулева сума" и да формира обща посока за различните държави, нации и цивилизации. Като най-голямата развиваща се страна в света и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай ще продължи непоколебимо да следва пътя на мирното развитие, непрекъснато ще следва взаимноизгодна и печеливша открита стратегия, ще участва активно в реформата и изграждането на глобална система за управление и ще продължи да бъде защитник на мира, ще допринася с китайската мъдрост за просперитета на човечеството.

Забелязахме, че наскоро САЩ заявиха, че нямат намерение да ограничават развитието на Китай и няма да участват в "нова Студена война". Надяваме се, че САЩ ще работят с Китай и ще следват пътя на взаимно уважение, мирно съжителство и печелившо сътрудничество между двете ни страни.

 

 

 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ