Говеждата пастърма и троянската луканка се борят за защитено име в ЕС
/ брой: 289
България е на осмо място в ЕС по храни със защитени географски наименования, съобщи вчера министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с производители в МЗХ, на която бяха представени български продукти и вина със защитени наименования. Страната ни стартира процедурата още през 2011 г., като пред нас са страни с много по-големи традиции като Италия, Франция, с над 900 защитени наименования, посочи министърът. Традиционното качество подлежи на много строг контрол, каза земеделският министър.
България е с общо 74 храни със защитени географски наименования, като 7 от тях са храни, регистрирани със защитено географско указание. Първи в списъка е "Горнооряховски суджук", следван от емблематичното за България "Розово масло". В списъка на регистрираните храни с традиционен и специфичен характер са още филето "Елена" и кайсерованият врат "Тракия".
В процедура са още две храни, една от които е познатата говежда пастърма и троянската луканка. "Ако в началото, когато българските производители са стартирали процедурите, са минавали три години до вписването им в регистъра на ЕС, сега вече за последните вписвания е минала една година", съобщи министърът. Тя каза още, че големият брой храни с вписани географски наименования страната ни дължи на виното - с над 54 региона.