24 Юни 2021четвъртък14:52 ч.

Мнение

Граблив елит в държава на диета

Състезанието с един кон бледнее пред гласокупуването и фалшифицирането на "честните и прозрачни избори"

/ брой: 122

автор:Любомир Калев

visibility 3124

Преди 9-и заблудени борци, повечето необразовани, прегърнали романтичната идея "през облаци и дим светът да обновим", обслужиха чужда сила и управляваха по волята й, накичени със звания и привилегии. И без да се усетят, превърнаха идеята в илюзия. Внуците им, новите герои на известната масова песен "Комунисти, комсомолци, пионери", ги повториха след 10-и. Преди да бъдат забравени, си тръгнаха с по някой "Оскар" за второстепенните си роли по сценарии и под режисурата на опитни политтехнолози.

Припознали новото партийно съкращение (Стефан Продев го разчете като "Стани Да Седна"), адвокати, асистенти по политикономия на социализма, специалисти по ТРЗ, аспиранти по история на БКП, щатни партийни секретари и партийци, протестно напуснали МВР след деполитизацията му, приложиха ударно отречените догми за кадрово прочистване и наложиха революционното правосъзнание с поредното следосвобожденско реципиране на буржоазното право.

През 1989-а телефонните монолози на Петко Симеонов по радио "Свободна Европа" ми се привидяха като панацея. Стана ми романтично. Изклатен и на средна възраст от властолюбивата посредственост, застанах под ударите на имитираната демокрация, с недостатъци, по-големи от народната.

Състезанието с един кон бледнее пред гласокупуването и фалшифицирането на "честните и прозрачни избори". Имотните импровизации на грабливия елит надскочиха в пъти скромността на предишния, ограничил придобивната си страст до един апартамент и вила на по 120 кв.м. Къщите с нечестно похарчени европейски пари възмутиха и БиБиСи. Силен лай, протести, петиции. И какво?

Аферистите засега са оправдани

И възможностите да те планират чрез социалните мрежи днес са всеобхватни. С тяхна помощ, както с "жълтите жилетки" във Франция, справедливият протест може да бъде отвлечен от крайнодесни и леви екстремисти. Технологията е изпитана. Фалшиви потребители, контролирани от служители в отделите за кибер война, организират протести и публикуват фалшива информация. Подлъганите нямат И-образование, не виждат очевидното и се хващат. Хакерите на Великите, разбира се, нямат нищо общо.

Лъсна и светлата пазарна истина: позволено е да забогатееш, ако плащаш достатъчно. Опъваш ли се - мудност, бюрократични пречки, данъчни ревизии, обвинения. Справедливостта може и да възтържествува, но не и бизнесът ти, поразен от треска, разнасяна от заразени политици.

Горещят се и за партийните субсидии. Без тях любимите слуги на народа щели да бъдат купени. Ами не се продавайте! Служете без люта демагогия, подбуждаща греховни мисли, че пиявиците по обществената снага трябва да бъдат забранени.

През това време и държавата е на диета. Не е промишлено-аграрна, а аграрно-туристическа. Изпосталяла, трудно може да извади 2,4 млрд. лв. за осемте F-16. Предплатени, били чиста загуба от макроикономическа гледна точка. Похарчени вътре, щели да тласнат растежа и с актуализиране на пенсиите. Похвална е молбата на проф. Христина Вучева велика Америка (за нея този разход е прашинка) да направи изключение, като отложи плащането за след четири години, когато самолетите бъдат произведени. Ползват четирите ни военни бази безплатно, допълват я от "Атака". Дано я чуят, или си оставаме с опита "да влезем в диалогов режим" с нашия "Протектор +".

Посърна и функцията по защитата на сигурността и обществения ред. Безсилието пред агресивното пренебрежение към закона, въпреки евродокладите по механизма за сътрудничество и проверка, докара престъпност, смъртност,

неравенство и диспропорции, 

по-големи от тоталитарните. Цяла България дойде да работи в София, опразни се откъм кадри за сметка на пенсионери и работещи бедни. Частникът хапе устни до кръв, но сам си го причини. Моли се за бърз внос на парии, вторачени в европейския трудов пазар. Не се обиждайте! Да си парий в света на стартъпи (прохождащи компании) и еднорози (бързо разрастващи се) не е обидно!

Българският проектантски и строителен гений, сплотен в най-сивия сектор на ударилата тавана си икономика, показа какво може по "Витоша", "Граф Игнатиев", "Дондуков" и по българското Бетономорие. Насилници, нарко- и хазарт играчи, данъчни измамници, сводници, ревнивци и примитиви, скарани със звуковия анализ на думи със струпани съгласни, населиха крайградските зони, планирани за вилни. Улиците им са труднопроходими след десанти на гости и ремонтаджии. "Мислено е не за такова движение и толкова паплач" - порязва градоустройствените предвиждания и брат от малцинството.

Не се чувствам убеден и от стараещите се НПО-та. Не могат да притъпят усещането ми за несправедливост, сивота и скука, скрити зад точната дума "тъпня".

Всяко пробуждане е тежко 

Пиша тези редове, защото съм за пълноценната, а не за привидната демокрация, пред която, както казва Иво Христов, обществото ни е хипнотизирано. "Положителни развития не се случват" и според изпълнителния директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова (21 юни по БНР).

Големият въпрос днес е: виновен ли е режимът "Мирно!" - "Свободно!", социалистическият, посткомунистическият или капиталистическият човек? На Христо Христов, Иван Костов и проф. Вили Лилков, поканени в БНТ и Нова, им се ще това да сме ние, преживелите тези времена заедно с тях.

Видният реформатор, сега лаборант по оценка на риска, забравя, че ще го запомнят и като Херострат III, одобрил и подпечатал с присъствието си тоталитарно варварство - взривяването на Мавзолея на Георги Димитров, проектиран и построен от големия български архитект Георги Овчаров само за шест дни. И с получаването по 25 000 на месец чрез "Анторна", дружество на дъщеря му Мина, както твърди на 26.03.2019 г. Бисер Лазов, основният прокурорски свидетел по делото КТБ.

Медиите безвъзвратно приютиха пошлата реклама. "Създаваме нов език, споделяме си сторита и се обясняваме с имоджита", хвали се "Виваком" по БНР. "Интуиция за живот, интелект за успех, просто засейте!", призовава BASF. Покрай рапицата покълнаха любители на римния спорт и мизансцена. Прохождащи поп музиканти и постановчици превърнаха изкуството в 

"авангардна гюрултия" 

С т.нар. сценични версии или дописването на класици - обикновени нарушения на морални авторски права - се примиряват и дружествата за колективното им управление. Пресен пример е прекрояването на текста на песента "Аз съм Сънчо" от Димитър Спасов, всяка вечер в 19,50 ч. по БНТ. За минимална заплата се пазаруват и сертификати за реставрирани фалшификати - свидетелства галеристът Емил Чушев на 18 юни по повод изложбата "Модернизъм и авангард. Българска перспектива" в софийската галерия "Структура". Книги като "Кварталци" на проф. Захарий Кръстев, представена от Ирина Недева на 24 юни в "Хоризонт до обед", са рядкост и трудно се намират. 

Обидчивите ще се отвратят, няма да гласуват, ще бетонират статуквото, ще позволят на избраната от благодарни чиновници върхушка да ги ограбва. Явно това е целта на програмата: да караш на бира, мерак и, в най-добрия случай, с акапелните варианти на Майкъл Джексън.

Парно и топла вода поскъпват драстично

автор:Дума

visibility 83

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 325

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 412

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 216

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ