29 Май 2020петък01:38 ч.

Почиствайте пластмасовите играчките на децата в края на всеки месец, като ги миете със сапун и топла вода. А когато е било болно, избършете ги със смес от 1 супена лъжица белина в 1 литър вода, след което ги оставете да изсъхнат.

Здраве

Грипчето

В лапите на усложненията му попадат хора със затлъстяване, с хронични болести и слаб имунитет

/ брой: 1

автор:Аида Паникян

visibility 1415

Той - грипът, не е толкова безобиден, че да казваме: "Е, карам грипче, но нищо страшно. Мога да идвам на работа" или "Какво пък, мога да ида на тържеството на детето в училището". А дали е така?

Грипът е вирусна инфекция, която атакува дихателната система - носа, гърлото и белите дробове. При мнозина, особено младите и хората с по-здрава имунна система, проблемът грип се решава за около седмица у дома. Но в немалко случаи грипът и неговите усложнения могат да бъдат дори смъртоносни, казват експерти от Майо клиник в Рочестър, САЩ. Хората с по-висок риск от развитие на усложнения от грип са:

o Малките деца под 5 г. и особено тези под 12 месеца

o Възрастни над 65 г.

o Обитатели на домове за възрастни и заведения за дългосрочна грижа, както и хората, които се грижат за тях

o Бременни (особено във втория и третия триместър) и жени до две седмици след раждането

o Хора с отслабена имунна система

o Хората, които имат хронични заболявания като астма, сърдечни, бъбречни, чернодробни, неврологични заболявания, диабет

o Хора, които са много затлъстели, с индекс на телесна маса (ИТМ) 40 или повече 

o Хора под 19 г., които са на дългосрочна терапия с аспирин, са изложени на риск от развитие на синдром на Рейе (Reye), ако се заразят с грип.

Грипните 

вируси се променят

постоянно, като редовно се появяват нови щамове. Ако сте имали грип в миналото, тялото ви вече е направило антитела, за да се бори с този специфичен щам на вируса. Ако бъдещите грипни вируси са подобни на тези, с които сте се сблъсквали преди (чрез заболяване или чрез ваксиниране), тези антитела могат да намалят тежестта на болестта и дори да предотвратят инфекцията. Но, ако върлува нов щам, с който не сте се сблъсквали в миналото, вероятността да заболеете е голяма. За грипните вируси е характерно, че 

"пътуват" във въздуха

и така се разнася заразата, когато болен или заразен киха, кашля или дори говори. Заразата се разнася и чрез предмети, които е пипал болният или е кашлял около тях - ако говорите по телефона, по който преди малко е говорил болният или пипате клавиатурата, на която е писал, или без ръкавици пипате дръжка в градския транспорт или дръжката на входната врата на офиса и след това пипате очите, носа или устата. 

Признаците

на грипа се проявяват много скоро след заразяването (до 5 дни, но при децата и хората с хронични болести и слаба имунна система и по-малко) и изведнъж, за разлика от т.нар. обикновена настинка. А те са висока температура (над 38 C), втрисане и изпотяване, силни болки в мускулите, главоболие, суха и упорита кашлица, умора и слабост, запушен нос, възпалено гърло. "Ако имате симптоми на грип и сте изложени на риск от усложнения, незабавно се обърнете към лекар. Приемът на антивирусни лекарства може да намали продължителността на вашето заболяване и да ви помогне да предотвратите по-сериозни проблеми", препоръчват медиците от Майо клиник. Те предупреждават и за обичайните 

усложнения

"Ако сте млади и здрави, сезонният грип обикновено не е сериозен. Въпреки че може да се чувствате нещастни, докато го имате, грипът обикновено отминава след седмица или две, без трайни последици. Но децата и възрастните с висок риск могат да развият усложнения като бронхит, пристъпи на астма, сърдечни проблеми, ушни инфекции. Пневмонията е най-сериозното усложнение. За по-възрастни хора и хора с хронично заболяване пневмонията може да бъде смъртоносна", казват специалистите от американската болница.

Може ли да бъде предотвратен?

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) в САЩ, Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), както и българските здравни власти препоръчват ваксиниране на всички над 6-месечна възраст, освен, ако нямат конкретни противопоказания. Всяка година ваксината срещу сезонен грип съдържа защита от щамовете, които се очаква да бъдат най-често. Хората с алергии, както и с хронични заболявания задължително трябва да се консултират с лекаря си преди да се ваксинират. 

През последните години имаше опасения, че ваксината за спрей за нос не е достатъчно ефективна срещу някои видове грип. Очаква се обаче да бъде ефективна през сезон 2019-2020. Носният спрей все още не се препоръчва за някои групи, като бременни жени, деца между 2 и 4 г. с астма или хрипове и хора, които имат компрометирана имунна система, пишат от CDC.

Тази година в състава на ваксината влизат вирусът на група А - Брисбейн (на мястото на миналогодишния от група А - Мичиган). Вирусът от групата A /H3N2/ - щам А - Канзас е замени миналогодишния А - Сингапур. Вирус от групата В/Виктория и В/Ямагата от миналата година остават непроменени. Препоръките за ваксината се правят от СЗО въз основа на наблюдения за разпространението на грипа от февруари до септември. СЗО съобщава състава на ваксината за идващия грипен сезон през пролетта, но до настъпването на сезона ситуацията може да се промени, поради което е трудно да се прогнозира точно кои вируси ще са опасни в текущия грипен сезон. Все пак, според експертите сходни щамове могат да осигурят т.нар. кръстосана защита или поне да намалят вероятността от развитие на усложнения. 

Тъй като вече е късно за ваксиниране през този сезон, има и много други начини за предпазване от заразата.

Важно е да се знае, че тези 

микроби се задържат по твърдите повърхности до 8 часа,

а това е цял работен ден! Вирусите от стъклото на екрана на смартфона или таблета могат лесно да се прехвърлят на върха на пръстите ви. Затова почиствайте с антибактериални препарати или кърпички екраните на джаджите си, както и повърхността на бюрото си.

Епидемиолозите са категорични, че 

миенето на ръцете

остава един от най-сигурните начини да намалите шансовете си за зараза, провокирана от вируси или грип. Но трябва да го направите правилно: разтрийте ръцете си със сапун за поне 20 секунди, преди да изплакнете. Не забравяйте гърбовете на ръцете, между пръстите и под ноктите. Когато не можете да стигнете до мивка, използвайте дезинфектант за ръце с поне 60% алкохол.

В сезона на грипа и настинките не пропускайте да избърсвате често дръжките на крановете за вода в кухнята и банята с дезинфектант или антибактериални кърпички. Тези зони са горещи точки за дрожди, плесени и бактерии като салмонела и Е. коли.

Други опасни точки в дома са държачите/чашите за четки за зъби. Специалисти от WebMD препоръчват поне два пъти седмично или да ги миете с гореща сапунена вода, или да ги слагате в миялната машина. А ако в къщата има болен, по-добре е четката му за зъби да е далеч от тези на останалите членове на семейството.

  

Дистанционното на телевизора

е един от най-рядко почистваните предмети в дома, но за сметка на това е истински развъдник на микроби. А те, както е известно, обичат пластмасовите и твърдите повърхности. С чиста четка за зъби можете да изчеткате събралата се мръсотия между бутоните, а след това да почистите дистанционното с памуче, натопено в дезинфекционен препарат и добре изцедено. Същият метод на почистване е приложим и при клавиатурите на компютрите.  

Знаете ли, че...

Има четири типа грипни вируси: A, B, C и D. Вирусът на грип A и B при хора причинява сезонни епидемии, известни като грипния сезон, почти всяка зима. Грипните вируси А са единствените, за които се знае, че причиняват пандемия, т.е. глобални епидемии от грип. Пандемия може да възникне, когато се появи нов и много различен вирус на грип А, който заразява хората. Инфекциите от грип тип С обикновено причиняват леко заболяване и не се стига до епидемии. Грипните D вируси засягат предимно говеда, едър рогат добитък и не е известно да заразява хората.

Вирусите на грип А са разделени на подтипове на базата на два белтъка на повърхността на вируса: хемаглутинин (Н) с 18 подтипа, и невраминидаза (N) с 11 различни подтипа (H1 до H18 и N1 до N11, съответно). Въпреки че има потенциално 198 различни комбинации от подтип на грип А, в природата са открити само 131 подтипа. Настоящите подтипове на грипни вируси А, които обичайно циркулират сред хората, включват A (H1N1) и A (H3N2).

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ