13 Август 2022събота21:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Акцент

Гробището като място за живот

Узрял ли е моментът за закон, който да регламентира цялостно погребалните услуги?

/ брой: 106

автор:Аида Паникян

visibility 238


Българската общественост бе потресена от зловеща новина: телата на седем плюс още шест души бяха намерени заровени в гориста местност близо до Банкя - недалеч от недействащи вече гробища на с. Клисура. Криминалисти работят по установяването на самоличността на труповете, чийто брой продължава да расте.
Навярно стотици българи, загубили през последните две години свои близки, се запитаха: "Дали действително в урната, която ми дадоха, бе прахта на моя близък?", "Кой ли беше в затворения заради КОВИД-19 ковчег?". Починалите от КОВИД-19 бяха погребвани задължително в затворени ковчези и подобни въпроси от опечалените са логични. Само че в конкретния случай не е ясно дали заровените (не погребани!) тела са само от времето на пандемията.


Веднага след съобщението за първите намерени тела полицията арестува собственика на погребална агенция "Орион". Задържаният Георги Енев не се признал за виновен и твърдял, че става въпрос за грешка, стана ясно от съобщение на прокуратурата. Към момента Енев е обвинен в измама за това, че заблудил близките на починал. Има съмнения, че става въпрос за организирана престъпна група за имотна измама на възрастни и самотни хора, но дали ще се потвърди хипотезата?
При тленните останки на един от починалите бе открита лична карта и той бе идентифициран, бяха установени и близките му. Погребалният агент вземал по 1000 лв. за кремация. По първоначална информация ставало въпрос за хора, починали в хосписи в София. Навярно Енев предлагал услугите си за мнима кремация и си е спестявал разходите. Зам.-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев е категоричен, че

сключването на договори между хосписи и траурни агенции е незаконно

Предстои установяването на самоличността на останалите тела, които са в напреднал стадий на разлагане, стана ясно от думите на началника на на отдел "Разследване" в столичната полиция Стойно Цветков.
"Срещу представен ЕГН може да се разбере дали някой е кремиран или не", коментира оперативният директор на "София крематориум" Михаил Кръстев.
Междувременно се увеличава броят на клиентите на погребалния агент Енев, чиито имена липсват в регистъра на столичния крематориум. От прокуратурата съобщиха, че всекидневно получават сигнали от близки на починали, които не успяват да ги открият в регистрите.
Столичната полиция започна проверки в траурните агенции в търсене на лицензи.

Грозен случай, прецедент или...?

По-скоро - зловещ. Делото се води от районната прокуратура, но е взето на специален надзор.
По неофициална информация, Енев извършвал тези нарушения от няколко години. Кметският наместник на Клисура Камелия Димитрова разказва пред Нова телевизия, че Енев е имал и служител, който копаел дупки за телата и му плащал по 100 лв.
Недопустима дейност, която не само е наказуема, но и обижда паметта на покойниците (независимо дали са самотници или имат заможни близки). Тя е и неморална. Св. Григорий Палама, архиепископ Солунски, казва, че "обожението на човека начева в тукашния живот и завършва в бъдещия. То не се отнася само до човешката душа, но и до тялото му".

У нас

Българинът дълбоко уважава паметта на покойниците си. Изпълнява християнските погребални обичаи - полагане в ковчег, погребване в земята и даване на помени, възпоминания. Отдава им почит и не само на трите големи задушници -  Голяма, Черешова и Архангелова, но и в други важни дни посещава гробовете, поддържа ги чисти. Е, нерядко сме свидетели и на обратното - гробът почистен, но боклукът, вместо в контейнера, е на пътеката или върху съседния гроб. Свидетели сме и на вандалски прояви.   
И все пак, случаят от Клисура ни направи свидетели не само на кощунствено нехристиянско действие, но и на закононарушение.  
Каквото и да е наказанието на Енев, няма гаранция, че някой няма да се изкуши да повтори деянието.

В София

Гробищата и погребенията са щекотлива тема за много български общини и по много причини.
В началото на май общинските съветници Калоян Паргов от БСП, Карлос Контрера от "Патриоти за София" и Веселин Калановски от ДБ представиха доклад, с който настояват временна комисия на СОС с предмет "Анализ на дейността на ОП "Гробищни паркове" да провери гробищата в столицата. Причината са периодичните сигнали и оплаквания от граждани за нередности и нарушения както от служители на ОП "Гробищни паркове", така и от ръководството на предприятието, обединяващо управлението на осемте парка. Имало е многократни проверки, установявани са нарушения, нередности, неуредици и пропуски в Наредбата за погребално-обредната дейност и структурата на общинското предприятие, но общинските съветници не са видели резултати. От доклада става ясно, че и в момента има сигнали, че новото разширение на Централните гробища е нерегулирано, не е ясно как и по какви процедури се извършва, кой е изпълнителят, защото, според доклада, няма проведена процедура по ЗОП. Паргов е категоричен, че Столичната община отделя немалко средства всяка година за тази дейност и трябва те да бъдат разходвани разумно.
Подобно отношение от общинските власти към собствеността ясно показва несправяне със стопанисването й и контрола. Изглежда и като откровена покана не само към вандализъм.Какво са гробищата за някои европейци?

Гробищата са били и са съществена част не само от нашата, но и от европейската и световната цивилизация. Те са не само свещени и емоционални пространства, независимо от изповядваната религия, но са и свидетели на местната история. В този смисъл Еврокомисията смята, че гробищата в различните градове на Стария континент ясно разкриват тяхната културна и религиозна идентичност. "Ето защо е важно да разглеждаме гробищата като места на живот!"
Публикация от ноември 2021 г. разглежда гробищните паркове в Осло и в Копенхаген като многофункционални обществени пространства. Според авторите е необходим обществен дебат за бъдещето им като специален тип публични пространства.
Гробищата и градините с крематориуми в Северна Европа обикновено са проектирани (често от ландшафтен архитект) и управлявани като "зелени пространства", те са пейзажи (градини и паркове), оформени в местен контекст като културно наследство. Познавачите биха подчертали, че обикновено в гробищата в протестантски страни преобладават дървета, храсти, цветя, трева, докато в католически разчитат на твърди повърхности... В повечето европейски страни те са не само места за скърбене, траур, почитане на паметта на мъртъвците, но изпълняват социални и екологични функции с разбирането, че гробището е

важен елемент от природната система

на града и от културното и историческото му наследство, показател за изповядваните ценности на населението. Публикация от март 2020 г. на автори от Варшавския университет анализират близо 80 европейски гробища като "многофункционално пространство, интегриращо природни и културни среди", разработен е и каталог с проекологични решения.
От различни публикации става ясно, че Франция има Закон за погребалната сфера, Полша - Закон за гробищата и погребенията. 


Има ли решение?

Първите погребални агенции у нас бяха организирани в началото на 90-те години. Сега има около 3 хиляди погребални агенции, а в София - около 170.
В годините бяхме свидетели на не една и две тихи и явни "войни" между погребални агенции в различни градове. През декември 2019 г. за такава се заговори в Стара Загора, когато се разменяха взаимни обвинения за рушвети за информация за починали, докато в това време общинската бе на ръба на фалита. Рекет и палежи на катафалки имаше в Бургас в края на 2017 г. В началото на тази година траурни агенции от Ловеч протестираха срещу монопол на местната администрация, а от общината отрекоха.
Най-вероятно решението за избягване на такива и други нарушения е в евентуален закон за гробищните паркове/погребалните услуги. Той би хармонизирал погребалната дейност в страната и би балансирал интересите на общинските и частните фирми, би намалил злоупотребите със скръбта на опечалените.
В правния мир тези отношения са уредени с подзаконови нормативни актове, както и в няколко закона, сред които за устройство на територията, за вероизповеданията, за здравето и др. Очевидно това не е достатъчно.

Страницата подготви Аида ПАНИКЯН

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ