24 Май 2022вторник00:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Омбудсманът:

GSM операторите прибират големи неустоики

Гиньо Ганев предлага компаниите да уведомяват потребителите с есемес, когато изтича срокът на договора, а не да го подновяват автоматично

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 4988

Все повече жалби, че мобилните оператори нарушават правата на потребителите със срочните договори, получава омбудсманът на Гиньо Ганев и Асоциация "Активни потребители", съобщиха от неправителствената организация. Едно от основните оплаквания е, че "Виваком", "Мобител" и "Глобул" създават затруднения при прекратяването на изтичащия договор за доставка на услуги и подновяват автоматично срочния договор за същия срок и при същите условия. Ако абонатът упорства в отказа си, му се начисляват нереално високи неустойки с оправдание за нанесени на съответния оператор пропуснати ползи, които обаче съвсем не са толкова, колкото им взема телекомът. След проверка на сигналите обмудсманът е стигнал до изводите, че операторите на мобилни и интернет услуги нарушават правото на избор на потребителите и прилагат методи, които затрудняват клиентите да прекратят договорите си.
Случва се например служителите да регистрират със закъснение подадено от абоната в срок предизвестие. Някои оператори изискват допълнителни действия по прекратяването, които не са посочени в индивидуалните договори, упорито и нежелано увещават клиентите си или им дават невярна и заблуждаваща информация. Чрез тези действия компаниите злоупотребяват с влиянието си и натрапват на потребителя търговско решение, което той иначе не би взел без подобни агресивни или заблуждаващи търговски практики, се посочва в констатациите на омбудсмана.
Ако клиентът не е доволен от услугата и се откаже от договора в първия месец след подновяването, трябва да плати санкция от 12 или 24 месечни вноски, без да е ползвал услугата. Неустойката е несъразмерно висока спрямо щетите, които операторът би претърпял. С автоматичното подновяване потребителите получават същата услуга на същите цени, а доставчиците не генерират нови разходи, нито алтернативни загуби поради смяна на тарифен план или друга причина, аргументира се защитникът на обществените интереси.
Мобилните оператори злоупотребяват с икономическото и информационното си превъзходство, смята омбудсманът и сезира за това икономическиая министър, КЗК, КЗП и самите телекоми. Той им препоръчва вече при сключването на договорите да изискват изрично съгласие на абоната относно допълнително предлаганите услуги и продължаването на договора, вместо да прилагат досегашния изричен отказ. Операторите трябва да напомнят на абонатите си (например с есемес), когато срокът на договора им изтича, както правят за дължимите сметки, смята омбудсманът. При предсрочно прекратяване на подновен срочен договор от страна на потребителя, неустойката да бъде съизмерима с щетите, които компанията би понесла, предлага още Гиньо Ганев.
От "Виваком" съобщиха по-късно, че те нееднократно са заявявали своята твърда позиция за отпадане на клаузата за автоматично подновяване в договорите за телекомуникационни услуги. От дружеството посочват, че те са единственият оператор на пазара, който за част от услугите си не обвързва клиентите си с подобна клауза. Според "Мобилтел" автоматичното подновяване на срочните договори за нов срок гарантира на потребителите, че ще продължат да ползват избраните от тях услуги при същите преференциални условия. Тъй като всяка от страните може да отправи предизвестие за прекратяване на договора, не би могло да се твърди, че автоматичното подновяване води до нарушение на изискването за добросъвестност или до неравновесие между правата и задълженията на двете страни, смятат от "Мобилтел".

Печалбата на държавната енергетика скочи 10 пъти

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 97

Очакват поскъпване на парното с 20%

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 97

Завършват "Хемус" през 2027 г.

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 97

Откриха маймунска шарка в 12 страни

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 97

Истинските железни врати

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 97

Маймунясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 65

/ брой: 97

За кожата на един тв шеф

автор:Юлия Кулинска

visibility 108

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ