15 Август 2020събота13:48 ч.

Гугушева на очна ставка за сигнала срещу себе си

/ брой: 287

автор:Павлета Георгиева

visibility 635

Номинираната за конституционен съдия Галя Гугушева ще бъде изслушана на извънредно заседание на Етичната комисия към ВСС в сряда, стана ясно вчера. Освен нея на срещата ще присъства и пловдивският адвокат Петър Ванев, който първи подаде сигнал срещу нея за съмнителни връзки и произход на средства и активи. След призиви от страна на членове на ВСС за самосезиране на комисията, се оказа, че в петък и Гугушева е поискала проверка на изнесеното за нея в медиите.
"Обвинявани сме, че сме много бавни и в сряда ще я изслушаме в 9,30 часа, когато заседанието ще бъде само с такава точка в дневния ред. Ще бъдат поканени г-жа Гугушева и човекът, който е подал сигнала, за да може да излезем със становище и да направим справка", обясни председателят на Комисията за професионална етика и превенция на корупцията Ясен Тодоров. Излушването е в деня, когато Гугушева ще се яви и пред правната комисия в НС. Според Тодоров изслушването нямало да е проформа, нито очна ставка, въпреки че призна, че за 2 дни няма как да се изискат същите подробни проверки, на които бяха подложени кандидатите за главен прокурор. Целта е комисията да излезе със становище преди 19 декември, когато е гласуването на кандидатурата на Гугушева в НС.
Ако проверката установи нарушения на етичните норми от страна на Гугушева и тя не отговаря на изискванията за конституционен съдия, остава отворен въпросът за бъдещето й като зам.-председател на Специализираната апелативна прокуратура, какъвто е в момента. Шефът на етичната комисия обясни, че в личен разговор ръководителят на апелативната прокуратура Борислав Сарафов е изразил готовност, ако проверката се окаже негативна спрямо Гугушева да бъде наложено дисциплинарно наказание. Самият Сарафов по-рано вчера обяви, че при назначаването на заместничката си не е имал основания да се съмнява в професионалните й качества и заяви, че не е правил финансов профил на прокурорите.
 

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ