09 Юли 2020четвъртък07:36 ч.

Хаитяните губят търпение

Една година след земетресението островната държава е все още в развалинИ

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 702

Майк Томсън
Би Би Си  


Една година след земетресението, което опустоши Хаити, интензивните усилия за оказване на помощ все още не дават осезаеми резултати, докато холерата, изнасилванията и отчаянието са се превърнали в реалност.
На страната бяха обещани близо 11 милиарда долара помощи през следващите 10 години, но голяма част от тези пари тепърва трябва да пристигне, тъй като вече се проявяват съмнения заради корупцията в правителството и продължаващите бунтове след оспорваните избори през ноември.
А в центъра на Порт-о-пренс президентският дворец продължава да е в развалини. Съществувалото преди огромното зелено пространство зад дворцовия комплекс днес е море от палатки.
След толкова много месеци купчините камъни, дърво и огънати метални скелети, представлявали някога домове и офиси, продължават да задръстват улиците и стърчат между оцелелите домове като изгнили зъби.
За мнозина вината за всичко това е на близо четирите хиляди международни хуманитарни агенции, който действат в страната. "Никой не знае какво вършат те, никой не знае кой ги изпраща, никой не знае с какви пари разполагат, никой не знае в коя област имат намерение да действат - заяви социологът и университетски преподавател Даниел Суплис. - Те са навсякъде."
Той обвинява и правителството на Хаити, че не прави практически нищо да ускори процеса на възстановяване на страната. Най-острите му критики са насочени към 12-те хиляди военни от силите на ООН за поддържане (или стабилизиране) на мира, чиято издръжка струва над 600 милиона долара на година. "Те са тук, за да поддържат сигурността, а както се вижда, сигурност няма. Нещата никога не са били толкова зле, колкото са сега - твърди Суплис. - Те са тук уж за да строят наново, а както виждате, нищо не се строи. А най-лошото е, че те разтуриха държавата. Това си е чиста окупация."
По стените на сградите в столицата могат да се видят множество ярки цветни петна. Зеленият цвят означава, че в сградата може да се живее. Жълтото означава, че има нужда от ремонт, а червеното - че сградата просто трябва да бъде разрушена.
Проблемът е, че почти не се виждат признаци за ремонти на повредени сгради или за разрушаване на опасните постройки. Малко са и хората, които се връщат да живеят в домовете, обявени за безопасни. Мнозина се страхуват да се върнат, а други просто не могат да си го позволят - в това число и президентският съветник Жан Ренал Клеризм, който заема един от най-добре платените постове в страната. "Живея под наем. Искам да се преместя, но ми искат 2 хиляди долара наем. Това е повече от половината ми заплата - твърди той. - Когато има чужденци, цените скачат и местните не могат да си позволят да ги плащат."
Освен че тласкат цените нагоре, твърди Клеризм, членовете на чуждестранните хуманитарни организации всъщност окуражават колкото е възможно повече хора да живеят в лагерите, като съсредоточават практически всичките си услуги около тях.
Гневът винаги е близо до повърхността в огромния лагер в района Пентионвил - бивше игрище за голф, което сега е дом за 40-50 хиляди души. Ако се съди от множеството указателни табели, табла и плакати, в лагера няма недостиг на хуманитарни организации. Но след една година под брезент и прокъсани найлони хората тук вече не се впечатляват от оказваната им "помощ".
"Понякога се ядосвам, защото спим под найлони и ставаме вир-вода, когато вали дъжд. Живеем в кал и в боклуци - твърди Огюст Касандра, 18-годишна майка на двегодишно момче, която чака второ дете. - Много хора казват, че неправителствените организации получават много пари. Според мен те никога не правят нищо за нас."
Въоръжен с мегафон, служител на "Оксфам" обикаля мизерния и потискащ лагер и дава съвети как да се пази хигиена. Холерата, която досега е причинила смъртта на 3400 души, е още едно нещо, от което хората се страхуват и което го е нямало преди.
В района, където преди се е намирал Националният театър и който сега представлява огромно струпване на палатки и боклук, се промъква нова опасност, която застрашава и останалите части на страната. Тук, твърдят местни хора, е много опасно за млади жени и момичета. Изнасилванията са ежедневие. "Опитах се да се съпротивлявам. Един от тях ме блъсна на земята, разкъсаха дрехите ми и ме изнасили. След това дойдоха още двама... и нещата се повториха - разказва 22-годишната Керланж Пиер. - След като свършиха, те скъсаха платнището, под което се бях подслонила. Биха ме, преди да ме изнасилят, биха ме и след това."
Керланж била принудена да прекара няколко седмици на това място с новороденото си бебе, преди най-сетне да получи помощ от "Кофавив", местна организация за оказване на помощ на жертви на изнасилване.
Според "Амнести интернешънъл", която миналата седмица публикува доклад за изнасилванията в лагерите, само през първите пет месеца след земетресението са били регистрирани 250 нападения с цел изнасилване. "Големият проблем в лагерите е, че те не са добре осветени през нощта, когато всъщност се случват повечето изнасилвания - изтъкна Мари Делва, която е говорител на "Кофавив" и самата е жертва на изнасилване. - Понякога се сблъскваме със случаи на изнасилване на четири- или петгодишни момичета."
Онова, което всички тук искат, е план за възстановяване и признаци, че нещата вървят към подобряване. Докато самият аз бях в Хаити, там пристигна специалният пратеник на президента на САЩ за Хаити Бил Клинтън. Клинтън, който е и съпредседател на Временната комисия за възстановяване на Хаити (това е органът, който решава как да се разпределят средствата за възстановяване) призова към търпение.
Но търпението като че ли вече се е изпарило. "Има ли въобще план? - пита риторично бившата министър-председателка на Хаити Мишел Пиер Луис. - Одобрени са множество проекти. Но има ли съгласуваност между тях? Какъв е планът за възстановяване, за който хората говорят? Дори да има такъв, то аз не съм чувала за него" - заяви тя.
 

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ