01 Ноември 2025събота07:21 ч.

Харчим най-малко за храна в заведения

Причината - ниските доходи

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 1796

Българите харчат 4% от парите си, предвидени за храни и напитки, по заведения, което ги нарежда в дъното на таблицата за Европа. Това сочат данните за 2019 г. от един от последните доклади на Colliers в категорията "Храни и напитки" в региона Европа, Близкия изток и Африка. На първите места в Европа по този показател без изненада са Испания с 15% и Гърция с 12%. Веднага след нея се нарежда Исландия, като не е уточнено дали това не се дължи на високите цени в страната. На опашката са Хърватия и Румъния с близо 2% от парите за храна, които те дават, за да се хранят навън. Въпреки че Франция се приема за страна, в която хората ценят добрата храна в ресторантите, разходите за хранене навън са малко под 5%.

По-ниските доходи в Източна Европа предполагат по-малко предразположение на населението към посещение на заведения, обясняват авторите на доклада. Унгария и Чехия са на последните места от държавите от ЦИЕ в този аспект със съответно 8% и 6%.

Междувременно у нас промени предвиждат най-малко 90% от продуктите в едно ястие да са биологични, за да се предлага в ресторанта като био. Това е заложено в промени в Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол в тази сфера, предложени за обсъждане. До 10% от използваните продукти като подправки, плодове, зеленчуци и др. могат да са небиологични (тоест конвенционални или в преход към биологично производство), ако на пазара няма такива биологични продукти. При изчислението на процента не се вземат предвид използваните вода, готварска сол, заместители на солта, продукти от неземеделски произход като сода бикарбонат и др. За биоястията не могат да се използват продукти от лов и риболов, пише още в документа.

В изискванията към заведенията за обществено хранене изрично се въвежда правило биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните. При започване на готвенето на тези ястия повърхностите, оборудването и инвентарът на обекта трябва да са ефективно почистени.

Заведенията за обществено хранене ще могат да етикетират свой продукт с термина "биологичен" или когато в менюто си имат само подобни ястия, или правят само отделни блюда. За тази цел те ще получават специално удостоверение, което ще бъде въведено в списък в Областната дирекция по безопасност на храните, както и в централата на БАБХ. Създават се условия за безпрепятствено ползване на националния знак "Калинка" при означаване на биологични продукти и храни.

Всяка сграда със собствен пощенски код

автор:Дума

visibility 738

/ брой: 204

Основен ремонт за 51 млн. лева на пътя Рудозем-Смолян

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 204

Задава се нов собственик на "Лукойл Нефтохим"

автор:Дума

visibility 876

/ брой: 204

С 20% нарасна за година външният ни дълг

автор:Дума

visibility 816

/ брой: 204

Си Дзинпин и Доналд Тръмп се споразумяха

автор:Дума

visibility 866

/ брой: 204

Крайнодесните загубиха вота в Нидерландия

автор:Дума

visibility 846

/ брой: 204

Русия кани западни журналисти в Донбас

автор:Дума

visibility 850

/ брой: 204

Казахстан забранява ЛГБТИ пропагандата

автор:Дума

visibility 850

/ брой: 204

Динозаврите

автор:Александър Симов

visibility 828

/ брой: 204

Участието в управлението беше правилно решение

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 204

Вечно виновните комунисти

автор:Александър Симов

visibility 4648

/ брой: 203

Голямо "Ако" в схемата

visibility 2444

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ