25 Септември 2020петък04:37 ч.

Актуално

Хазартът е социален бич

Той се нуждае от строг контрол, а не от половинчати мерки

/ брой: 17

visibility 1673

Антон Гицов

Вече десетина дни най-големият британски всекидневник "Дейли Мейл" води кампания срещу стремежите на местния хазартен бизнес да използва реклами по линия на спорта за осигуряване на все по-големи печалби. Една от хазартните компании, която се посочва, е регистрираната и в България Bet365, чиято собственичка Денис Хоупс е смятана за най-богатата жена в света, притежаваща над 4 млрд. паунда. На остра критика бяха подложени и такива похвати, като предлагане на безплатен кредит, за примамване и съответно зарибяване на играчи; осигуряване на силно пристрастените играчи на  безплатни билети за важни футболни мачове, за които не се намират лесно билети; договаряне с футболни клубове и др. Затова са взети някои мерки - от април т.г. се забраняват залаганията с използване на кредитни карти, като има и предложение да се забрани на фланелките на футболните отбори да се изписват имената и логото на хазартни компании.  

 В акцията на вестника, получила обществена подкрепа, се включи и Националната здравна служба. Нейният директор Клеър Мърдок направи изявление, че връзката между залаганията и психическите заболявания - депресия, опити за самонараняване и самоубийства, е очевидна. И че Националната здравна служба е била принудена да открие 14 клиники за лекуване на хазартна зависимост на стойност 2.3 млрд. паунда. Преценява се, че в страната има 430 000 хазартно зависими, включително 45 000 малолетни. Към хазарт прибягват предимно бедните, но има и състоятелни хора, които заболяват от хазартно пристрастяване. Тези дни за своята хазартна зависимост разказа Питър Шилтън, прочут английски вратар, пазил английската врата на три световни първенства. Въпреки солидните доходи като професионален футболист, той непрекъснато е бил задлъжнял вследствие на загуби от залагания. По статистически данни в тази страна хазартно зависимите правят 15 пъти повече опити за самоубийство в сравнение с останалата част от населението, като ежегодно в различни години се самоубиват между 220 до 650 души. В САЩ всеки пети хазартно зависим е правил опит да се самоубие. 

 Но не е само това. Хазартно зависимите 

имат нужда от пари, за да играят

и зависимостта ги принуждава да ги придобиват по престъпен начин чрез кражби и обири, включително чрез ограбване на свои близки. Съгласно проучване в САЩ близо 60% от хазартно зависимите са извършвали кражби, а често и тежки престъпления.

 Положението не е по-различно у нас. Ето два по-фрапиращи примера:

 На 2 март 2007 г. пристрастеният към хазарт ученик Димитър Кънчев от столичния кв. "Гео Милев" прави опит да открадне от баща си неговия пистолет и да го продаде, за да изплати дълговете си. Баща му го вижда, избухва скандал, ученикът го застрелва, после и мащехата, а накрая с нож прерязва гърлото на 4-годишното си братче, което е свидетел на убийството на бащата и мащехата.

На 25 октомври 2013 г. окръжният съд в Разград осъди на 25 години затвор Алпер Хасан от с. Йонково за жестокото убийство на Румяна Генчева заради чифт златни обици и златна гривна. Хасан затънал в дългове заради хазарт и примамил в апартамента си жената под претекст, че иска нейна фирма да почисти жилището му, удушил я и после изгорил тялото й с бензин.

 Д-р Борислав Станчев, експерт от дирекция "Превенции" към община Варна, сподели преди няколко години: "Зависимите към хазарта започват да пият, за да намалят своята тревожност. Имал съм пациенти, които първо бяха зависими само от хазарта, а след това станаха зависи от алкохол и психоактивни вещества. Нямате си представа каква буря е в главите им - откъде да намеря пари, как да си върна дълговете. Един баща беше откраднал преди 15 септември парите за дрехи и учебници за сина му. После, воден от чувството за вина, отива отново да играе, за да спечели и да върне тези пари. През това време започва да пие голямо количество алкохол и много бързо става зависим към него."

 Хазартните босове представят хазарта като нормален бизнес, като всеки друг. Но хазартът не произвежда нищо, освен лесни и огромни печалби за тях, и е перверзно от тяхна страна да наричат хазартните игри, "игри на щастието". Стотиците милиони, които хазартните босове печелят, представляват загуба на доходи и спестявания на хиляди участници в хазартните игри, които средства иначе биха могли да отидат за реализиране на бизнес начинания и стимулиране на потреблението, а оттам - и на икономиката.

Затова е важно да бъде променен Законът за хазарта. На 16 януари Валери Симеонов и 6 депутати от НФСБ внесоха проект. Те предлагат лотарийните игри да се организират само от държавния "Български спортен тотализатор", както и игралните зали и игралните казина да се намират на не по-малко от 300 м от училища, макар че тази мярка се обезсмисля, защото не се предвижда забрана на игрални зали и казина в жилищни сгради, в които живеят и деца, и ученици.

Не е тайна, че хазартният бизнес у нас от години е 

под контрола на няколко крупни бизнесмени

- братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан, и Васил Божков, между които наскоро настъпи разрив, като фамилията Найденови обвини Божков, че е оказвал натиск със заплахи за живота им, да му прехвърлят мажоритарен дял от целия им бизнес. Излязоха факти, че държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е облагодетелствала Божков, чиито приходи са били облагани по формула, съгласно която той е плащал силно занижен данък, лишавайки държавата през годините от стотици милиони лева приходи. Според Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална лотария", както и в Еврофутбол, и Евробет. И че тази комисия е възпрепятствала издаването на хазартни лицензи в България на разни чужди компании за онлайн залагания, между които например е Betfair - компанията, разорила английския футболист Питър Шилтън. Което пък повдига въпроса защо Найденови толкова са се загрижили за това на чужди компании да се дават лицензи, като се има предвид, че в много европейски страни хазартните игри онлайн са забранени?  

 "Мутренска война в хазартния бизнес", с такова заглавие излезе с анализ за конфликта между Найденови и Божков изданието "Епицентър". И няма как да няма война при оборот от хазартен бизнес над 3 млрд. лева, носещ стотици милиони печалби на хазартните оператори  

  Инициативата на Валери Симеонов обаче засяга само един сектор от хазартните игри, този с лотариите. А хазартната зависимост с най-тежки последици се развива не чрез търкането на талончета, а в 

казината, където се залагат големи суми

както и онлайн залаганията с предвиждания за резултати от спортни състезания - в Еврофутбол се допуска максимален размер за залагане с един талон от 3800 лв., една солидна сума. У нас, в онлайн казината на Ефбет на семейство Найденови, се предлага игра на живо с реални крупиета, максималният залог е 100 000 лева. А Ефбет предлага залагания и във всякакъв вид спортни игри. 

 Законът за хазарта трябва да бъде променен, като се постави под строг контрол този бизнес. У нас игрални зали, казина и други никнат под път и над път, никой и не знае точния им брой. Ето какво пише за страната ни сайтът https://www.slotsup.com/online-casinos/bulgaria-bg, който дава информация за хазартните възможности в различни страни: "България е доста малка страна в Югоизточна Европа. Тя е известна с розите, вината си и с... либералните си закони по отношение на хазарта". 

Парламентарната група на БСП трябва да излезе със свои виждания и предложения при обсъждането на законопроекта на Валери Симеонов. В това отношение трябва да се помисли за забрана на онлайн залаганията (в много страни те и казината са забранени или са държавен монопол); за забрана на игрални зали в жилищни сгради, на реклама на хазартни игри по телевизионните канали, включително предавания, в които се показват спечелили от хазарта. Забрана също на реклами по време на спортни събития и поставяне на името и логото на хазартни компании върху фланелките на спортисти. У нас се стигна и дотам, че Ефбет стана спонсор на българското футболно първенство, като Първа лига стана Ефбет лига. Трябва да се помисли също за разкриване на центрове и клиники за лекуване на хазартно зависими. Следва да се предвиди значително по-високо облагане на печалбите на хазартните оператори. В това отношение буди недоумение опитът на финансовия министър Горанов да прокара намаление на държавната такса върху лотариите и спортните залагания!

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ