23 Септември 2020сряда08:40 ч.

снимка Емилия Костадинова

Хидроинженери обвиниха властта в нехайство

Водопроводите на Плевен, Ловеч и Троян са с дървени чепове в дупките на тръбите, алармират експерти

/ брой: 15

автор:Юлия Кулинска

visibility 1086

Хидроинженери, специалисти, проектанти и строители на язовири и каскади обвиниха управляващите в нехайство, безстопанственост и непрофесионализъм в управлението на водите. Над 20 експерти участваха в срещата, организирана от ръководството на БСП.

Досега никой не е търсил специалистите за препоръки и професионално мнение за решаването на кризата с водата, в която изпадна не само Перник, заяви Корнелия Нинова. Председателят на БСП припомни, че около половин милион българи са заплашени да останат без вода или на воден режим. Тревожим се от ситуацията в Перник, където 100 000 души бедстват, но трябва да се търси вариант за помощ, без да се пречи на столичани, отбеляза тя. Това е била и същността на разговора с експертите. Заедно търсихме отговорите на въпросите какво трябва да се направи оттук нататък, какви са рисковете, какви са положителните неща в предложенията за излизането от водната криза, подчерта Нинова. 

Експертите смятат, че се работи на парче, действа се непрофесионално и панически. Те бяха категорични, че прибързаните решения и действия крият опасност и че проблемите, натрупани през годините, са в резултат от нехайството на властта.

Язовир "Студена" не може да бъде излекуван нито от "Белмекен", нито от който и да е друг язовир, смята инж. Лиляна Карафезиева. Тя предупреди, че двете пълнещи язовира деривации са изоставени и не работят. По думите й причината за изпразването на водоема е лошото управление на водите. ""Студена" няма как да се напълни в близките месеци, защото това става от март до юни. В момента на Витоша има едва 29 см сняг, което е крайно недостатъчно", обясни инж. Карафезиева. 

Инж. Любомир Дачев предупреди, че язовир "Бели Искър" е в критично състояние, но държавата продължава да нехае. Той припомни, че частичният ремонт на язовирната стена е започнал през 2004 г., след което е бил спрян. Инж. Дачев подчерта, че междувременно състоянието на бетона се е влошило, но не е предприето нищо. Той изтъкна, че е възможно да се застраши наличието на вода за производство на електроенергия. Инж. Дачев призова да се осветлят фирмите, които ще проектират и изграждат водната връзка между Перник и яз. "Белмекен". Той изрази притеснение, че под напора на водата водопроводната мрежа на Перник няма да издържи и ще предизвика големи аварии.  

Инж. Алеко Томов призова да се довърши строителството на яз. "Раянци", който може да е допълнителен водоизточник за Перник. Чест прави на БСП, че повдигна въпроса за състоянието на водния сектор, каза той.

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 180

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 163

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 165

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 148

Три наши банки прали мръсни пари

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 180

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 199

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 193

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 137

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ