08 Август 2020събота11:55 ч.

Хиляди хартиени гълъби ще се устремят към небето с надежда

На 21 септември отбелязваме Международния ден на мира

/ брой: 183

автор:Светла Василева

visibility 3148

На 21 септември по призив на ООН в цял свят  се отбелязва Международният ден на мира. На тази дата милиони бели "Гълъби на мира" политат към небето в знак на съпричастност и подкрепа за една от основните ценности за човечеството - мира. Принципите, от които се ръководи ООН през 1981 г. когато на 30 ноември Генералната асамблея учредява "Денят на мира", са защитата на неговите идеали, укрепване на дружеските връзки между държавите и стимулиране на общите усилия за постигането му в целия свят. Те са продължение на традицията, чието начало е положено в далечната 1949 г., когато е проведен Първият световен конгрес на привържениците на мира в Париж. Емблемата, избрана на този конгрес "Гълъб на мира" - бял гълъб, който носи маслиново клонче, е нарисувана от Пабло Пикасо. На този ден Обединените нации призовават към прекратяване на огъня за 24 часа с надеждата, че един мирен ден може да доведе до друг, до следващ и така накрая оръдията да замълчат.
В продължение на 20 години "Денят на мира" се отбелязва всеки трети вторник на септември при откриване сесията на ООН. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като ден на мира и на спирането на огъня и насилието. Резолюцията призовава хората по целия свят да спазят един пълен ден на видим мир и ненасилие. След първото честване на 21 септември през 2002 г. все повече страни членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.
Всички прояви на тази безсрочна акция са насочени към обръщане вниманието на хората към идеята за мир, за търсене на изход от сложните ситуации, а също и за осмисляне на ролята и приноса на всеки човек за делото в защита на мира на планета, във всяка страна и във всеки дом. Мирът е спокойствие, разумен живот, изпълнен с радост, усмивки и душевна топлина. Мирът е живот без горчиви сълзи и загуби, без разруха, без чувството за реална опасност.
Всяка година на 21 септември има специална церемония пред Камбаната на мира, намираща се пред щаб квартирата на ООН в Ню Йорк. Тя е подарък, направен през 1954 г. на международната организация от Япония. Необикновената камбана е отлята от монети, събрани от деца от 60 страни по света. В нея са вложени и ордени, медали и други отличия. Надписът на камбаната гласи: "Да живее мирът в целия свят". Тя бие два пъти в годината - в деня на пролетното равноденствие и на Международния ден на мира.
Фондация "Устойчиво развитие за България" като координатор за отбелязването на Деня на мира  на 21 септември 2017 г. в нашата страна се обръща  с призив към гражданите да се присъединят към акцията "Един час духовност "Гълъб на мира" по инициатива на Международния съюз "Наследници на Победата". Проявата има за цел да демонстрира дълбоката и искрена заинтересованост и стремеж на всеки участник, независимо от страната и населеното място, в което живее, за единно историко-културно и духовно пространство между близките народи в името на мира и по-доброто бъдеще.
Желаещите да се присъединят към инициативата и да участват в международната проява "Един час духовност "Гълъб на мира" могат да го направят на 21 септември 2017 г. в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", където от 9.00 ч. ще има беседа за историята, значението, целите и задачите за запазването и укрепването на мира. От 9.30 часа ще се проведе флашмоб "Гълъбът на мира" - масово и едновременно пускане в небето на бели хартиени гълъби, привързани към балони под съпровода на песента на И. Дунаевски "Летете гълъби, летете". 
Денят на мира ще бъде отбелязан в София от 9.00 часа пред Руския културно-информационен център и от 11.30 часа пред Паметника на Незнайния воин, а също и в градовете Шумен, Ямбол, Свищов, Троян, Харманли и други.Как да си направите "Гълъб на мира"
Гълъбите могат да се нарисуват (виж снимката) и изрежат от хартия. Върху хартиения гълъб е желателно да се изпише името на загинал герой или на човек, отдал своя живот по време на военни действия, защитавайки мира и справедлива кауза.

 

Оранжев код за пожари в 15 области

автор:Дума

visibility 0

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 202

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 321

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 563

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1036

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ