29 Май 2020петък05:14 ч.

Здраве

Хирургия облекчава базедовата болест

Новият мини инвазивен метод връща пациентите до месец към обичайния си живот

/ брой: 16

автор:Аида Паникян

visibility 860

Иновативен метод за облекчаване симптомите на базедовата болест прилагат успешно от края на миналата година в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". За този период в нея са оперирани над 15 души, като резултатите са обнадеждаващи. До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот, като досега не са регистрирани усложнения.

Интервенцията, която продължава около 45 до 50 минути, е срединна орбитална декомпресия и се извършва ендоскопски - минимално инвазивно, като достъпът е през носната кухина. Няколко часа след операцията пациентът е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан. 

Методът не е нов за света, но не се прилагаше у нас, докато не се осъществи проект, ръководен от проф. дмн Марин Маринов, за изграждане  на енодскопска зала през 2015 г. "Извършването на операцията през носната кухина е много по-нетравматично за пациента. Старите техники за декомпресия включваха кожен разрез по хода на веждата, през лицето, по "рамката на очилата", но това е козметична деформация, която е много стряскаща, особено за дамите", обяснява д-р Асен Хаджиянев дм., началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия. Заедно със своя колега, неврохирурга д-р Деян Попов дм., те за първи път в България започват да прилагат иновативния метод. "Важно е да уточним, че оперативната интервенция за намаляване на орибиталното налягане е само част от комплексното лечение на болестта", обяснява д-р Хаджиянев. 

Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, вследствие на прекалено усилената й дейност. Когато са много завишени тиреоидните хормони, се наблюдава прекомерна изпъкналост на очите, което предизвиква напрежение, болка, двойно виждане и дори намаляване на зрението. Особено неприятна е невъзможността да се затворят клепачите по време на сън, което се дължи на увеличения обем на очния булб и промяната в налягането на очницата (кухина в лицевия череп, където се намират очната ябълка, очедвигателните мускули и зрителният нерв). Освен козметичен (възприятията за тези хора са, че са "с очи изхвръкнали от орбитите" и "поглед на "безумец"), проблемът е и медицински, тъй като е свързан със силно напрежение в очите, проблеми със съня, умора, невъзможност да се затворят клепачите. 

Мария е на 31 г. и от няколко години е в лапите на  с базедовата болест. Лекувана е от ендокринолози, като е постигнато нормализиране на хормоните, но последиците от тиреоид асоциираната офталмопатия се превръщат освен в медицински и в социален проблем за нея. Очите й изпъкват, уголемяват се, като в един момент те дори са с различен размер. Преди операцията Мария страдала от болка, хронично безсъние и дискомфорт, вследствие на повишеното налягане, което е възпрепятствало затварянето на клепачите. 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ