16 Февруари 2019събота04:31 ч.

Холандия привлича фирми от Острова

Заради "Брекзит" над 500 компании преговарят за преместване в страната на лалетата

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 337

Холандското правителство преговаря с 250 компании за преместването им от Великобритания в Холандия преди "Брекзит", планиран за 29 март.

През 2018 г. специална програма на министерството на икономиката вече е привлякла в страната на лалетата 42 компании и е създала 1923 работни места, уточни агенция "Ройтерс", цитирана от медиите. Сред тях са японската инвестиционна банка, медийната компания, доставчиците на финансови услуги и застрахователната компания. Тази година  няколко компании, включително "Дискавъри" и "Блумбърг", вече заявиха намерение да инвестират в Холандия заради "Брекзит".

Отделно холандската Агенция за външни инвестиции разговаря с над 250 компании за прехвърлянето им в Холандия след "Брекзит", се казва в доклада. Повечето от тези компании са британски, но има американски и азиатски фирми. Сред тях има компании от финансовия сектор, медиите, рекламата, здравеопазването и науката и логистиката. Европейската агенция за лекарствата вече работи на временен адрес в Амстердам и  прехвърля 900 души персонал от Лондон в Холандия.

Междувременно британската премиерка Тереза Мей отговори на писмото на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин относно "Брекзит", предаде Би Би Си. В писмото си Корбин настояваше за постоянно британско членство в Митническия съюз на ЕС, което Мей многократно отхвърляше. Корбин държеше на обща митническа тарифа и на споразумение за търговската политика, което ще даде на Лондон правото да има думата при бъдещи търговски споразумения на ЕС. Опозиционният политик подчерта, че Тереза Мей няма да спечели подкрепата му само, ако получи отстъпки от ЕС за спорния предпазен механизъм за Ирландия.

В своя отговор Тереза Мей не отхвърля категорично нито едно от исканията и със  задоволство отбеляза, че лейбъристите не желаят "Брекзит" без сделка или хаотичното напускане. Тя обаче пак оспори искането за оставане в митническия съюз, но все пак приветства бъдещи разговори с лейбъристите. Тя повдига въпроса за предпазния механизъм за Ирландия или за ирландската граница и как да не се стигне до връщането на твърда граница между членуващата в ЕС Република Ирландия и провинцията Северна Ирландия, която пък е част от Великобритания. Издигането на гранична бариера между ирландците в двете части може да детонира взривоопасния за Лондон ирландски сепаратизъм с неговите терористични похвати.    

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 151

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 173

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 172

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 225

Тереза Мей претърпя ново поражение за Брекзит

автор:Дума

visibility 340

Букурещ се опитва да блокира Кьовеши

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 32

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 230

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 237

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 147

/ брой: 32