20 Февруари 2020четвъртък03:42 ч.

Акценти

Хора, бдете!

"Софийска вода" ни ограбва не само с неоправдано високи и постоянно растящи цени, но и със законите на хидравликата

/ брой: 5

автор:Цветан Наньов

visibility 1268

Преди време, с доброто, но нереализирано, намерение да намали загубите на вода, "Софийска вода" АД намали налягането във водопроводната мрежа, а за снабдяване на високите зони в сградите монтира хидрофори. Изглеждаше добре, но се оказа ужасно. Нямам предвид "полудяването" на хидрофора, когато по неизвестни причини той вдига налягането повече от 10-те атмосфери в скалата на манометъра, пука тръби, избива вентили и залива апартаменти, асаньори и т.н. Наскоро го преживяхме. Става въпрос за друга, постоянна финансова щета. Ще я обясня с примера на конкретна сграда.
В 14-етажна сграда има две зони за водоснабдяване - ниска (НЗ) от 8 етажа, 40 апартамета и 74 обитатели, и висока (ВЗ) от 6 етажа, 30 апартамента и 50 обитатели. До поставянето на хидрофора НЗ естествено израходваше повече вода от ВЗ, с близки разходи на човек в двете зони. Драматичен обрат настъпва с поставянето на хидрофора. Разходът на вода във ВЗ започва в пъти да надвишава този в НЗ. Заплащахме водата колективно и дълго време това оставаше незабелязано. Преминахме на индивидуално заплащане и по този повод служители на "Софийска вода" на два пъти отчетоха водомерите. Резултатите са показани в таблицата:


* Този водомер 15 години отчиташе разходите и за двете зони,
а от 5 години - само на НЗ. Водомерът за ВЗ отчита последните 5 години.Очевидно такава драстична разлика изисква обяснение. На този етап представителите на "Софийска вода" не го дават. На няколкото писмени оплаквания до "Софийска вода", КЗП и омбудсмана отговори няма.
Представете си разходите за вода, ако това правителство въведе и лимит за нейното ползване.
Вероятна причина е самият хидрофор. Налягането на водата във водоснабдителната мрежа и съответно в нашата НЗ е 5 атмосфери, а хидрофорът подава вода с налягане 6,5 атмосфери. Студентите знаят елементарния пример от хидравликата, илюстриращ увеличаването на дебита с увеличаване на налягането. От еднакви отвори във ВЗ за единица време изтича повече вода, отколкото в НЗ.
Проблемът не е частен. Той засяга всички консуматори на вода, подавана с хидрофори. Нека хората, живеещи във високи зони, да отчетат за известен период разходите на вода в двете зони и ако открият същата аномалия, да обединим усилия за нейното отстраняване. Средният разход вода на един консуматор във всички зони на една сграда трябва да е еднакъв.

 

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ