20 Септември 2019петък11:37 ч.

Акценти

Хора, бдете!

"Софийска вода" ни ограбва не само с неоправдано високи и постоянно растящи цени, но и със законите на хидравликата

/ брой: 5

автор:Цветан Наньов

visibility 1078

Преди време, с доброто, но нереализирано, намерение да намали загубите на вода, "Софийска вода" АД намали налягането във водопроводната мрежа, а за снабдяване на високите зони в сградите монтира хидрофори. Изглеждаше добре, но се оказа ужасно. Нямам предвид "полудяването" на хидрофора, когато по неизвестни причини той вдига налягането повече от 10-те атмосфери в скалата на манометъра, пука тръби, избива вентили и залива апартаменти, асаньори и т.н. Наскоро го преживяхме. Става въпрос за друга, постоянна финансова щета. Ще я обясня с примера на конкретна сграда.
В 14-етажна сграда има две зони за водоснабдяване - ниска (НЗ) от 8 етажа, 40 апартамета и 74 обитатели, и висока (ВЗ) от 6 етажа, 30 апартамента и 50 обитатели. До поставянето на хидрофора НЗ естествено израходваше повече вода от ВЗ, с близки разходи на човек в двете зони. Драматичен обрат настъпва с поставянето на хидрофора. Разходът на вода във ВЗ започва в пъти да надвишава този в НЗ. Заплащахме водата колективно и дълго време това оставаше незабелязано. Преминахме на индивидуално заплащане и по този повод служители на "Софийска вода" на два пъти отчетоха водомерите. Резултатите са показани в таблицата:


* Този водомер 15 години отчиташе разходите и за двете зони,
а от 5 години - само на НЗ. Водомерът за ВЗ отчита последните 5 години.Очевидно такава драстична разлика изисква обяснение. На този етап представителите на "Софийска вода" не го дават. На няколкото писмени оплаквания до "Софийска вода", КЗП и омбудсмана отговори няма.
Представете си разходите за вода, ако това правителство въведе и лимит за нейното ползване.
Вероятна причина е самият хидрофор. Налягането на водата във водоснабдителната мрежа и съответно в нашата НЗ е 5 атмосфери, а хидрофорът подава вода с налягане 6,5 атмосфери. Студентите знаят елементарния пример от хидравликата, илюстриращ увеличаването на дебита с увеличаване на налягането. От еднакви отвори във ВЗ за единица време изтича повече вода, отколкото в НЗ.
Проблемът не е частен. Той засяга всички консуматори на вода, подавана с хидрофори. Нека хората, живеещи във високи зони, да отчетат за известен период разходите на вода в двете зони и ако открият същата аномалия, да обединим усилия за нейното отстраняване. Средният разход вода на един консуматор във всички зони на една сграда трябва да е еднакъв.

 

БСП иска парламентарна комисия да се заеме с БНР

автор:Дума

visibility 34

За Нинова решението за Полфрийман е позор

автор:Дума

visibility 55

Цацаров изумен от освобождаването на Полфрийман

автор:Дума

visibility 51

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 322

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 304

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 211

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 158

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ