14 Април 2021сряда03:59 ч.

Иван Кънев:

Хората ме познават като един от тях

Залагам на опита, Раднево не се нуждае от управници ветропоказатели, смята кандидатът на БСП за кмет на миньорската община

/ брой: 220

visibility 2217

ИВАН КУРТЕВ КЪНЕВ е роден през 1951 г. в с. Пет могили. Средно образование завършва в Техникума по енергетика "Ген. Владимир Заимов" в гр. Гълъбово, а висше - в Академията за обществени науки и социално управление - София. Целият му трудов път е преминал в Раднево -  младежки и профсъюзен деятел, ръководител на общинска фирма, четири години е бил директор на дирекция "Административна" в "Мини Марица-изток" ЕАД, където работят над 7200 човека. Бил е кмет на община Раднево, председател на ОбС, няколко мандата общински съветник.

Цитат:
Избиратели са мотивирани да гласуват заради влошаващото се качество на живот


- С какви послания тръгва кандидатът на БСП за кмет на община Раднево Иван Кънев?
- И на тези местни избори има пъстър букет от регистрирани партии и инициативни комитети. Бройката на кандидатите за кмет на общината не е по-малка от обичайната през последните години. Надявам се кандидатите и техните поддръжници да отчитат, че тези избори не са просто състезание за популярност. Нужни са нови идеи и виждания за по-добър живот. Важното е гласоподавателят да може добре да прецени кой кандидат просто иска да се пробва, кой чрез участието си търси популярност и кой може и заявява намерения да управлява общината през следващите четири години с грижата на добър стопанин и с човешко отношение към хората.
През последните две години преживяваме тежки проблеми - безработица, несигурност за работното място, ниски доходи и бедност. Затова всяко друго послание извън тази сурова действителност и извън грижата за хората и правото им на достоен живот звучи някак кухо.
- Ще те върна във времето (1990-1991), когато беше временен кмет на Раднево. Не вярвам да си забравил периода на "тричленките", раздвоението и противопоставянето в обществото. Как успя тогава да намериш общ език с колеги и опоненти?
- Аз и моето поколение си спомняме първите години на прехода. Никой от нас не желае то да се върне. Най-малко днешното младо поколение трябва да преживее такива моменти. Случващото се през последните две години - растящото безпаричие и бедност, е предупредителен сигнал.
- До каква степен стажът ти като общественик помага за напипване на проблемите и развързване на възлите?
- Човек е най-полезен за себе си и за обществото в областта, в която е най-подготвен. От създаването на общината през 1979 г. досега - близо 30 години, под някаква форма съм бил в местната власт - дългогодишен общински съветник, председател на ОбС. Познанията ми в тази област и стопанския опит ми дават самочувствие да кажа, че съм подготвен и мога да бъда успешен кмет на Раднево. Веднъж съм го доказвал при много трудни условия. Убеден съм, че ще го докажа и сега, макар че обстановката в страната и общината е не по-малко напрегната и непредсказуема.
Опитът ме е научил, че тежките проблеми се решават с поемането на отговорност и търсенето на общ език за решаването им в името на хората. Правил съм го в най-трудните години от началото на прехода. В състояние съм да го правя и сега. Пред истината и проблемите - открит и честен.  Това е моето разбиране. За добро или лошо, всичко, случвало се и случващо се в Раднево и общината, съм преживявал лично. И продължавам да бъда емоционално свързан с проблемите на града и на хората от общината. Явно такъв е предначертаният ми път - да се занимавам с обществена дейност и да давам всичко от себе си в работата.
През двата предишни мандата се наслушахме на възвишени послания за възраждане и много други дръзки обещания. Истината е, че Раднево и общината се нуждаят от нова пътна карта за развитие. Набързо скрояваните и скъпо платени планове за перспективно развитие се разминават с реалността и се нуждаят от задълбочен преглед. Намираме се в динамичен район и всяко забавяне за използването на това предимство е неоправдано и води до тежки последици. Постоянно намаляващото население на общината е сериозен сигнал. Лошото поддържане на пътната и водопроводната мрежа, затворените училища и липсата на надеждно здравеопазване в селата е предпоставка и причина за тяхното обезлюдяване. През всичките тези години липсва ясна, последователна и дългорсрочна общинска политика за стимулиране задържането на жителите в общината.
- Раднево е кръстопътно място, а през изминалите вече повече от 50 години стана център на въгледобива и производството на електроенергия. Как един кмет може да мотивира съгражданите си да гледат на общинския център не като на временна квартира, а като на свой дом?
- Освен във въгледобива и електропроизводството Раднево има потребност и възможност за развитие и трябва да стане място за повече инвистиции в социално-битови и други стопански обекти, разкриващи нови работни места. Как да стане това? Не с празни обещания, а с много работа, с контакти, с голямо сърце и ясни намерения. Нужно е да се създаде обстановка за привличане на самите граждани, за да се преодолее и разсее натрупаното през последните години съмнение за търсене на келепир от всяко начинание. Стремежът за създаването на условия за повече работни места трябва да е съпътстван от открит обществен диалог, който да разчиства консервативното мислене, дребните политически страсти и завист. Другото означава да затъваме бавно и сигурно.
Дойдох в този град преди повече от 38 години. Тук израснаха децата ми, тук се задомиха и тук живеят, тук се родиха и учат четирите ми внука. Нашето поколение, което израстваше заедно с младия град, беше заредено с голям ентусиазъм. Времето ни беляза с много промени, но едва ли само материалното е причина да се задържим в нашия град. Силната привързаност ни държи до новите ни корени.
- Кои са трите основни проблема, с които ще се захванеш при изборна победа? Наясно ли си с актуалното състояние на хазната и ако зависеше от теб, какво щеше да промениш в тазгодишния бюджет?
- Без съмнение ще заваря общината в тежко състояние. След продължителните вътрешни борби между общинска администрация и ОбС, които породиха и политическо противоборство, след напрегнатата изборна атмосфера са нужни бързи мерки за консолидация на двата органа и обстановката вътре в тях. Ще заваря общината със задължение по кредити и тежки санкции. Предизборното харчене продължава. За броени дни се разпределиха близо един милион от субсидията, получена от концесионната вноска на "Мини Марица-изток" ЕАД към бюджета. При такива дадености ще се наложи да се готви реален и справедлив бюджет на общината за 2012 г.
- Сред основните ти опоненти е "наследникът" на подкрепяния от БСП кмет Нончо Воденичаров - д-р Юлиан Илчев, който в рамките на по-малко от две години от "независим" стана член на ГЕРБ. Как ти, като човек, изповядващ вече десетилетия наред едни и същи ценности, би коментирал подобно "улавяне на вятъра"?
- Мислех, че познавам един друг Юлиан Илчев - добрия ученик, съвестния комсомолски активист, моя личен лекар, лекаря на семейството ми и на още 2-3 хиляди пациенти. През последните две години го виждам в различна светлина: човека, който като кмет на общината не успя да сплоти около себе си способен екип; човека, който явно работи на принципа "Разделяй и владей"; човека, който натегна напрежението между политическите субекти в общината; човека, който обърна гръб и загуби доверието на хора, които тачиха него и неговата фамилия.
С постъпката си - да подмени непримиримостта си допреди две години към опонента си от ГЕРБ и да стане член на ГЕРБ и техен кандидат за предстоящия вот, показа своята непоследователност и политическа угода. С тази постъпка той излъга  онези 700-800 човека, които ге подкрепиха на балотажа през 2007 г. Убеден съм, че гласоподавателите няма да си затворят очите и ще го накажат за това.
- През изминалите 20 години всички кандидати за кмет разчитаха на гласоподавателите от ромския кв. "Кантона", които са в състояние "да обърнат" резултатите, и ги ухажваха по всевъзможни начини. Не виждам да са настъпили качествени промени в бита им...
- Темата за ромите и изборите винаги се свързва с едно известно грозно явление. Всяко заиграване с тях месец преди вот е с нечисти намерения. С ромите трябва да се работи последователно и целенасочено, чрез конкретни мерки и инициативи, както и чрез създаване на дългосрочно партньорство, за да се решават техни проблеми и да бъдат те активна част от обществото ни. Това не се прави предизборно или за година-две.
- Набира скорост слухът, че в държавното предприятие "Мини Марица-изток върви усилена "пропагандна кампания" за гласуване в подкрепа на избраника на ГЕРБ. Предизборно се увеличават заплати, говори се за специални бонуси... Същият процес вървял и в ТЕЦ "Марица изток-2". Имаш ли опасения, че изборната кампания може да се превърне в машина за смазване и купуване на инакомислещите? Какво ще противопостави БСП на този процес?
- "Мини Марица-изток" ЕАД и ТЕЦ "Марица изток-2" ЕАД са били коректни към общината, когато е имало конструктивен диалог. Обществото като че ли претръпна относно политическото кадруване преди и след избори. Опитът ми през годините показва, че обикновено към това прибягват слабите ръководители - тези, които не са добри професионалисти и са без ясна визия. Що се отнася до възможно силово влияние сред работници за насочване на вот в определена посока, считам, че политическото пристрастие сред тях е достатъчно пъстро и подобно действие може да има обратен ефект. Вярно е и друго - през последните два-три месеца по спусната команда от управляващи нива се предоставя безвъзмездно техника и персонал за предизборно чистене, правят се и се монтират автобусни спирки. Подкрепя се кметска активност и се укрепва предизборен имидж. Но хората в България са достатъчно разумни и могат сами да преценят кое се прави с предизборна цел и показност.
- Какви са нагласите сред социалистите и как ще бъде преодолян синдромът на обидата? На частичните избори преди две години загубата дойде от разпиляването на левите гласове по "съпътстващи" на официалната кандидатура личности. Какъв е "лекът" за тази далеч не "детска болест"?
- Не само социалистите и симпатизантите на БСП, но и много други избиратели са мотивирани да гласуват най-вече заради влошаващото се качество на живот. Затова, макар и местният вот да е мажоритарен, те не одобряват партия ГЕРБ, нейните кандидати и политиката, която провеждат. Хората отчитат, че България и в частност - община Раднево, не е преживявала по-тежка обстановка през последните 20 години и не е полезно укрепването на ГЕРБ в местната власт.
Що се отнася до появата отново на леви алтернативи без шанс за успех - има такива. Най-малко сега е моментът да се проявява такава активност. Този път цената на подобни експерименти е висока и тя не обслужва левицата. Всеки неуспешен ляв глас е в полза най-вече на ГЕРБ. Затова е по-добре да се заложи на по-сигурния кандидат. Аз залагам на опита.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ