25 Октомври 2020неделя03:43 ч.

Разговори

Илия Лалов:

Хората с увреждания също обичат спорта

Възможностите за спортуване обаче са ограничени заради липсата на обособени съоръжения, категоричен е председателят на Българската параолимпийска асоциация

/ брой: 124

автор:Таня Йовева

visibility 2056

Илия Лалов е председател на Българската параолимпийска асоциация. Бивш национален състезател по плуване и водна топка. Републикански шампион и рекордьор на 100 и 200 м бруст, майстор на спорта. Дългогодишен старши треньор по плуване на ЦСКА и треньор на националния отбор. През 1996 г. подготвя за Параолимпийските игри в Атланта състезателката по плуване Полина Джурова, която печели сребърен медал. Бил е председател на Българската федерация „Спорт за инвалиди”, предшестваща Българската параолимпийска асоциация.

- Г-н Лалов, обичат ли хората с увреждания да спортуват?
- Колкото и да обичат, за съжаление възможностите за спортуване не са на добро ниво. Няма обособени зали за развитието на техните спортни умения. Например децата с увредено зрение имат възможност за развитие в училищата благодарение на своите учители и треньори. Но не така стои въпросът с децата с увреждания на опорно–двигателния апарат. Санаториалните училища бяха закрити. А там те имаха възможност да се обучават активно. Учителите им организираха спортни прояви. Последният комплекс, който закриха, бе в Момин проход. Сега тези ученици са пръснати по масовите училища. Там те нямат условия за развитие.
- В последната Параолимпиада бяхме представени с 8 параолимпийци, но само Ружди Ружди ни отсрами със спечеления златен медал на гюле...
- Да, така е, но другите ни участници заеха пети и шести места. Стана много трудно да добиеш право да участваш в Параолимпийски игри. В тях бройката е лимитирана до 4500 човека, докато при здравите спортисти участват 20 000 души. Нашите спортисти в зависимост от степента на увреждане се разпределят по групи, за да имат близки възможности. Хората с физически или умствени увреждания се разделят и играят според възможностите си. Но сега според решение на Международния параолимпийски комитет всички заедно ще участват в Игрите. По-тежко увредените по-трудно могат да се преборят с по-леко увредените. Преди имаше коефициенти, които уравновесяваха степента на увреждане, но само до известна степен. Получават се парадоксални случаи, защото сега не се приемат тези коефициенти. Това ни лиши поне от още 3 медала в Рио. Пострада Иванка Колева, която е по-тежко увредена от представители на група с по-леки заболявания. Същото стана и с Даниела Тодорова. Много неприятно е за момчетата и момичетата с по-тежки увреждания, по този начин се губи техният ентусиазъм.
Асоциацията помага, като им дава възможност да тренират. Осигуряваме им специалисти за тренировките и необходимите екипи, спортни инвалидни колички, специални електрически протези, без които те няма да са конкурентоспособни с останалите участници в олимпиадата.
Във всяка дисциплина имат право да участват по 15-16 човека. Създават се квоти в продължение на 4 години. В основните спортове здравите имат стандарт А, който по регламент осигурява участие на 3-ма спортисти от една нация, и стандарт Б, даващ по една виза на страна. Тези участници, които ги покрият, добиват правото да участват в Игрите. При параолимпийците стандарт А добиват 25 човека, но според квотите само 16 могат да участват. От 2000 година Международният параолимпийски комитет осигурява финансовата издръжка на участниците. Това се дължи на доброто отношение на бившия президент на МОК Маркиз Хуан Антонио Самаранч към възможностите на хората с увреждания. Според него Параолимпийските игри са училище за кураж за хората с увреждания. Сега всеки наш параолимпиец, спечелил титла, получава 100 000 лева, а през деветдесетте години на миналия век държавната премия беше само 1700 лв. Преди разликата бе 75%, а сега само 20%.
Хората с увреждания са упорити и амбициозни. Необходимо е да се обръща повече внимание на техните проблеми, да бъдат подкрепяни в добрите им начинания, за да се радват на своите заслужени успехи. Нека все по-малко се чувства пренебрежението към техния труд. Нека те усещат уважение и признание към заслужените им победи и да бъдат възнаграждавани като всички останали спечелили олимпийци, за да се чувстват горди от постигнатото!
 

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ