03 Март 2024неделя17:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дахер Дахер:

Хората в Сирия живееха добре

В момента борбата не е демокрация срещу диктатура, а светското начало срещу един религиозен фашизъм, твърди сириецът, живеещ в България

/ брой: 209

автор:Кристиела Симеонова

visibility 3894

Дахер Фарид Дахер е сириец, който е роден в България. До 10-годишна възраст живее в Сирия. На 31 години е. Завършил е Техническия университет и МГУ. Дахер поддържа няколко блога, единият от които е "Истината за Сирия", където публикува статии по актуалната тема.


Цитат:
"Спонсори на бунтовниците са Катар, Саудитска Арабия и Турция"
"Християните в Сирия страдат най-много"


- Бяхте ли изненадан, когато през 2011 г. започнаха вълненията в Сирия? Какво стои в основата на конфликта?
- Всъщност става въпрос за намесата на външен елемент. Да, правителството на Асад си е диктатура. Но още в началото на бунтовете си личеше, че са подхванати от ислямистки групи. Тогава започнаха призиви от рода на "Всички християни да си ходят в Ливан, а пък алауитите в гроба". Постепенно целта на тези бунтове, които бяха уж за демокрация, започна да се размива и видяхте какво стои зад тях.
- В България често се говори за бунтовници, "за въоръжена опозиция". Какво би могъл да ни разкажеш за тях?
- Повече от очевидно е, че те се спонсорират от Саудитска Арабия и Катар, които не го и крият. Който и сайт в интернет да отворите, ще видите, че спонсори на тези бунтовници са именно Саудитска Арабия, Катар и Турция.
- Каква всъщност е тяхната роля в конфликта?
- Тук вече се забъркват газовите находища. Около районите на Латакия и Тартус бяха открити нови находища на природен газ. Иран и Катар делят най-голямото газово находище в света - Южен Парс. Всичко, което казвам, може да се провери по данни в енциклопедии. Иран си намери вече пътища, сключвайки договор с Пакистан, тръбопроводите достигат директно до Китай и съответно до Средиземноморието чрез т.нар. Шиитски полумесец, който се получи между Сирия, Ирак и Иран. А това, кои страни засегна? Британския доминион Катар, американския доминион Саудитска Арабия и съответно Турция, които искаха азиатските газови тръби да преминават съответно през Турция за Европа. Това, което казвам, е съвсем очевидно. Съвсем логично е обяснението защо Катар, Турция, Саудитска Арабия и САЩ съответно стоят зад тези бунтовници.
За съжаление, когато вкарваш 100 хил. ислямисти, обучени, подготвени, зомбирани в какви ли не лагери, предимно в Афганистан, Пакистан и Саудитска Арабия, коя част от населението ще пострада най-много, как мислите? При положение, че има 2 млн. и половина християни в Сирия. Т.нар. Сирийска свободна армия ходи в богатите квартали - не е лъжа, че сирийските християни са по-заможни хора - краде, убива, изнасилва. Това е нетърпимо. От моя роден град Махарде вече три години не може да излезе никой. Махарде е християнски град. Предишният патриарх на Антиохия беше оттам. Той почина преди няколко месеца. Роднина ми е. Махарде е известен и с единствената златна олимпийска медалистка на Сирия Гада Шуаа, която живееше близо до нашата къща. Това е 20-хиляден град, но има 7 завода само за безалкохолни и се развиваше. Цяла Сирия се развиваше добре. Никой не отрича, че политически нямаше свобода - имаше политически затворници, изчезваха хора, пишеха се доноси. Но преследваха предимно членове на "Мюсюлманските братя". Главният враг на властта бяха именно те. През 1982 г. бащата на Башар Хафез Асад на практика ги размаза, едва ли има друг, който им е нанасял такъв удар. Затова всички ислямисти мразят Асад.
- Разделени ли са сирийците в България?
- Бил съм на два или три протеста в подкрепа на властта. То си личи по лицата на хората кой какво представлява. Шефът на Сирийската свободна армия Риад Ал-Асаад е братовчед на Муафак Ал-Асаад, който организира онези ислямо-салафистки шествия в Пазарджик. Другата му рода пък строи в Швеция най-голямата джамия в Европа. Кой ще повярва, че тази армия е светска? Призовавам ви да напишете в гугъл Родопите, сирийци, ислям. Какво ще откриете? Сирийци, които проповядват шериат и ислямизъм в Родопите. Това беше преди няколко години. Какво да говорим повече? Тези хора се занимават с ислямизъм. Вижте хората и от другата страна - тези, които преподават в университетите например.
В момента в Сирия борбата не е демокрация срещу диктатура, а светското начало срещу един религиозен фашизъм. Това е единствената светска арабска държава в региона. Няма друга такава. Християните там имаха абсолютно пълни права. Посочете ми друга мюсюлманска страна, където е така. Те имаха собствени съдилища, държавата даваше пари за църкви, всичко, свързано със семейството, облеклото на жените, се определяше по християнски закони. Хората в Сирия живееха добре. Имаше диктатура, но сега какво е - само разрушения.
- Какъв е изходът от кризата? Виждаш ли скоро развръзка на конфликта?
- Проблемът е точно там, където се намират газовите находища в Сирия - Тартус и Латакия. Там живеят предимно християни и алауити. Кои градове ще бомбардират американците, ако навлязат в Сирия? Аз не виждам друг изход, освен Сирия да се разцепи на две части - едната, която поддържа светския режим, и другата, която иска шериат. Да видим колко хора ще отидат в държавата, която поеме Сирийската свободна армия с всичките елементи "Ал Кайда", "Ал Нусра". Ако имах магическа пръчка, щях да разделя Сирия на две.
- Но този вариант на практика е неосъществим.
- Няма как да се получи. Защото те се целят в Латакия и Тартус, където са газовите находища. В Ирак какво стана с християните? 350 хил. християни избягаха от Ирак в Сирия, защото е светска държава. А какво ще стане с 2,5 млн. християни в Сирия? Сирия като цяло е страна на малцинствата. Алауитите са малцинство, едва 12% от населението на страната, сунитите са над 70 процента. Какво ще стане с всичките, не знам.
- Как оценявате позицията на Русия и Китай относно конфликта, от една страна, и на Запада, от друга?
- Грешката на американците е, че вкараха ислямисти и позволиха на Саудитска Арабия и Катар също да си вкарат "брадатите елементи". Така загубиха цялата подкрепа на светското население в Сирия. Това си е тяхна грешка. Ако искаха да свалят Асад, трябваше да го направят по светски начин. Има 30%, които подкрепят "Мюсюлманските братя" и шериата. САЩ да се сърдят сами на себе си, когато искат да печелят на всяка цена. Както направиха и в Афганистан, когато вкараха ислямисти муджахидини. Същата работа е в Сирия. Талибаните не са афганистанци. Това са ислямисти от цял свят, вкарани в Афганистан, финансирани точно от САЩ.
В Маалуля, единственият град в света, в който още се говори арамейски - езикът на Христос, брутално рушаха едни от най-старите църкви. Може ли светът само да наблюдава и да оправдава зверствата на бунтовниците. Погледнете как действат те - хващат хора, влачат ги по земята километри, изтръгват сърца, убиват деца. Вместо целият свят да ги съди - те ги подкрепят. А после всеки, който е на тяхната позиция, го наричат комунист, бил на страната на СССР, на Иран, всякакви посткомуничестически обвинения. Въпреки че никой обикновен сириец, който подкрепя режима, няма такава идеология, нито пък "Хизбула" идеологията, нито на който и да било.
- Според вас каква позиция трябва да заеме България?
- България е малка страна. Тя какво може да определя? Лично аз се надявам да запази неутралитет, защото в крайна сметка кого ще покрепи, ако заеме позицията на Запада? На практика тя ще закопае християните в Сирия, защото те в момента най-много страдат. А две трети от тях са православни. Ако Сирийската свободна армия спечели този конфликт, това означава смърт за всички малцинства и светски структури в Сирия. Там няма да остане нито един християнин, нито алауит, друз, няма да остане нищо светско. И това не е религиозна война, ако не бяха сунитите. Ако не бяха тези, които подкрепят режима, досега да са ни изтребили. Това са истинските сирийци.
- Какво ще последва, ако Конгресът одобри военни удари, ако САЩ нападнат Сирия без одобрението на ООН?
- По-добре ли стана, когато нападнаха Ирак? Всеки ден сега има атентати. В Афганистан какво направиха, като вкараха муджахидините - от една светска страна стана най-бедната страна в света. В Либия какво стана? Вкараха ислямистите. В Тунис - пак ислямисти. В Египет САЩ подкрепиха "Мюсюлманските братя". Какво може да направиш срещу една световна сила, която иска да завладее ресурсите? Нищо. Общо взето картината не е никак розова.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 799

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 787

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 710

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 758

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 818

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 765

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ