22 Февруари 2020събота21:52 ч.

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

Плашат с ефективни протести

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 610

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за въвеждане на ДДС в размер на 5% за туризма, лекарствата и основните хранителни стоки. На съвещание във Велико Търново е приета протестна декларация срещу сивия сектор и е обявена готовност за символични протести с жълти жилетки на работното място. От събота персоналите в заведенията ще работят с жълти жилетки, като от ръководството на асоциацията заявиха, че имат готовност и за ефективни протести.

Представителите на асоциацията настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма. "Искаме отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. Искаме категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и като кафе машини. Искаме въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти. Намаляване на ДДС ставката на 5%", заявява съпредседателят на БХРА Вени Петрова. Според нея в наредба 18 на НАП има "много подводни камъни", сред които нерегламентиран достъп до личните данни на персонала, както и до специфичните рецептурници на всяко едно заведение.

Исканията ще бъдат внесени до седмица до ресорните министерства и парламента, а ако няма чуваемост, ще се премине към ефективни стачни действия, заявиха хотелиерите. Ние зависим от минимум четири министерства. Затова декларацията ще бъде изпратена да всички ангажирани институции.

Петрова каза още, че желаният резултат е изсветляване на бизнеса. Според нея, ако условията в декларацията бъдат одобрени, събираемостта на данъците може да достигне 100%. Освен това ще се даде възможност на бизнеса да повиши заплатите в сектора. Според нея тези промени няма как да влязат в сила тази година, но е важно да започне поне обсъждането и желанието на работещите в бранша. От началото на годината асоциацията на българските хотелиери и ресторантьори е включена в европейската такава. 

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 1

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 143

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 98

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 174

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1116

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1444

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 339

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 427

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ