29 Май 2020петък23:38 ч.

Хотелиерите роптаят срещу промени в категоризацията

/ брой: 193

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 936

Подготвяната промяна в Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене и развлечения ще доведе до нелоялна конкуренция спрямо бизнеса, занижаване на качеството на храните и услугите и ще даде тласък на сивата икономика. Според Съюза на собствениците в Слънчев бряг предложението на икономическия вицепремиер Даниела Бобева за отпадане на изискването за категоризиране на всички самостоятелни заведения ще увеличи опасността от консумация на некачествени продукти, занижаване на хигиенните и санитарни изисквания, неспазване изискванията за отстоянията и пр.
Близо 300 са временните обекти - тип улични заведения, в най-големия ни курорт. За подобни нарушения минали години бяха затваряни и глобявани десетки заведения по морето. С промяната в Наредбата за категоризиране заведенията ще работят без никакъв контрол, заяви в Бургас хотелиерът Веселин Налбантов. Според негови колеги всички заведения трябва да бъдат с равни изисквания за работа и не би трябвало браншът да е разделен.
"Ако самостоятелните заведения не бъдат категоризирани, това ще доведе до неконкурентна, дъмпингова среда, което е сериозна предпоставка за захранване и развитие на сивата икономика и до създаване на корупционни практики", заяви председателят на УС на съюза Елена Иванова. Според нея в районите, където има сериозна туристическа дейност, както е в курортните комплекси, всичко трябва да бъде категоризирано, за да не се поощрява сивият сектор. По този начин би се гарантирало качеството на продукта. "Ако обектите не са категоризирани, не биха могли да бъдат проверявани от Комисията за защита на потребителите. Няма да са на отчет никъде", подчерта Иванова. От съюза смятат, че предложението на Бобева е подходящо за районите, където няма силен туризъм и икономика, например Странджа, Сакар, Видин и пр.

 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ