27 Май 2020сряда11:13 ч.

Художникът Александър Капричев - 12 небесни години

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 182

В първия априлски ден преди дванадесет години пое по небесния си път един от признатите художници, част от облика на пластичното изкуство във Варна от края на ХХ и началото на ХХI век - Александър Капричев (1945-2008). В картината на деня Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна представя неговите акварели, които продължават да докосват с мисловните си дълбочини и духовните пристрастия, научи ДУМА от Нина Локмаджиева. Акварелите на Капричев, създадени във Великобритания в периода 1999-2005 г., са показвани в няколко изложби досега. Тази година художникът щеше да навърши 75 години.

"Абстрактните акварели на Александър Капричев са изградени върху алюзията или впечатлението от преживяното време и времето в развитие (по думите на художника). Пространството е структурирано в съзвучие с чисто духовните му параметри. Художникът, ловец на преживяванията си, улавя въображаемите си визии в хармонията между цвят, линия и пространствена ажурна геометрия на формите. В сериите акварели той изразява сложни емоционални медитативни състояния. На места се забелязват езотерични препратки, които показват характерните за културата на автора задълбочени познания върху семиотиката на формите, цветовата символика и модернизма от последните десетилетия на XX век. 

Oт друга страна, акварелите, оставени без названия от художника, са изпълнени с лекотата на свободната импровизация, напомняща за класическа музика, джаз и поезия - области в изкуството, на които художникът бе добър познавач и почитател.

Различните формати внасят допълнително разнообразие и различен ритъм на възприятие. Пред някои се спираме, за да ги съзерцаваме дълго, други ни въздействат мигновено, но всички те визуализират пулсациите на интимно общочовешки валидното преживяване на артиста", посочва изкуствоведката Пламена Рачева, директорка на ГХГ - Варна.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 95

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 195

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 265

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ