05 Август 2021четвъртък23:45 ч.

Художникът Ясен Панов получи наградата "Съживеното наследство"

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 746

Наградата "Съживеното наследство" за 2020 г. на Института за изследване на изкуствата на БАН беше връчена на Ясен Панов по време на откриването на изложбата му "Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории" в зала 19 на Квадрат 500. Отличието връчи председателят на Научния съвет на Института за изследване на изкуствата проф. Николай Йорданов, научи ДУМА от д-р Румена Калчева, експерт "Връзки с обществеността" на института.

Наградата се дава на Ясен Панов в качеството му на илюстратор на историческа, научна и детска литература, но и по повод наскоро излязлото луксозно първо издание на музикологичното изследване на доц. д-р Илия Граматиков "Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история", на която той е илюстратор. Книгата е издадена от Института за изследване на изкуствата при БАН. Изданието е реализирано изцяло по институтския проект "Съвременна музикална композиция, теория и философия", финансиран от ФНИ. Посветена е на творчеството на изтъкнатия композитор Георги Арнаудов, чиито произведения звучат на престижни сцени по цял свят - от Китай до Канада. 

Именно тези творби са събрани и в изложбата, която включва над 250 произведения, създадени в периода февруари-юни 2020 г. Те представляват дигитални колажи, които преплитат в себе си авторски рисунки и други графични материали от различни исторически епохи и стилове. По този начин Ясен Панов създава изцяло нов визуален прочит, който се ситуира някъде между различните исторически пластове. Техният основен замисъл е да бъдат в непрестанен диалог с текста на книгата. Нещо повече - да дават визуален образ както на отделни ключови за изследването идеи, така и на духа на Арнаудовата музика. Куратор на изложбата е доц. д-р Илия Граматиков. 

Наградата "Съживено наследство/Animated Heritage" на Института за изследване на изкуствата на БАН е учредена през 2016 г. и представлява статуетка - авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, дело на скулптора Симеон Симеонов, изработена с любезното съдействие на РИМ - Велико Търново. 

Снимки Институт за изследване на изкуствата - БАН

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 120

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 129

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 138

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 303

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ