02 Юни 2020вторник18:09 ч.

И братовчеди да дават съгласие за донорство, предлага левицата

Пациенти, чакащи белодробна трансплантация, започват безсрочен протест пред МЗ

/ брой: 177

автор:Аида Паникян

visibility 913

Ако приживе човек не е изразил несъгласие след смъртта си да бъде донор на органи тъкан или клетки, съгласие за това да имат право да дават и роднини по съребрена линия до втора степен, ако евентуалният донор няма съпруг/а, деца или брат/сестра. Това предвиждат част от предложенията за промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, внесени от БСП. Мотивите на левицата за тези предложения са, че страната ни продължава да е на последно място в ЕС по донорство и трансплантации. През 2017 г. са направени едва 0,7% трансплантации на 1 млн. души население, докато в Хърватия са 7,9% на 1 млн., а в Словакия - 11,4%. Докато през 2014 г. е присаден бъбрек на 56 души, то през 2018 г. са едва 25.

Според сега действащата разпоредба при липса на несъгласие приживе задължително се съобщава да предстоящо вземане на органи, тъкани или клетки на съпруг или родител, дете, брат, сестра, като при писмен отказ се пристъпва към медицинска процедура. Ако бъдат приети предложените от БСП промени в закона, при изразено съгласие на лицето приживе, ще бъде изключена често тежката процедура по получаването на съгласие от роднини.

Междувременно чакащите за присаждане на бял дроб и техни близки за пореден път обвиниха здравния министър Ананиев, че не може да се справи с проблема с трансплантациите у нас. Представителите на асоциация "Пулмонална хипертония" обявиха, че от 18 септември започват безсрочен протест под мотото "Здравни емигранти" пред МЗ. От пациентската организация са категорични, че в страната няма адекватни политики, база и специалисти за извършване на белодробни трансплантации, което принуждава болните да търсят лечение в чужбина или да се превърнат в здравни емигранти и ги лишава от правото им на живот.

ДУМА припомня, че от началото на 2017 г. България няма споразумение с Евротрансплант, защото страната ни не отговаря на изискванията на организацията, като едно от тях е на 1 млн. население да има 10 донори (т.е. 70 донори годишно-б.а.).

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 732

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 351

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ