23 Януари 2021събота00:32 ч.

И датчаните не ни искат в Шенген

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 106

Датски евродепутати от всички политически групи обявиха, че правителството им трябва да подкрепи Франция и Германия и да не допуска преждевременно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В писмо до премиера на Дания те заявяват, че двете страни не трябва да бъдат приети в "Шенген", докато имат проблеми с корупцията и организираната престъпност.
Писмото е подкрепено от Бент Бентсен от ЕНП, Кристел Шалдмуз от групата на социалистите, Емили Тюрюнен от зелените и Йенс Роде от групата на либералите.
Досега България се ползва с подкрепа в Европейския парламент, но по-рано тази седмица Йенс Роде заедно с други двама либерали - Александер Алваро (Германия) и Ян Мюлдер (Холандия) - поискаха да няма обвързване с конкретни срокове за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Датските евродепутати също посочват, че не трябва да бъде поеман ангажимент за конкретен срок, в който двете страни да бъдат приети в "Шенген". Прави впечатление, че зад призива стои и евродепутат от ЕНП, на която българското правителство много разчита да окаже влияние на Германия и Франция да променят позициите си срещу приемането на София.
"Не е редно Европейският съюз да прибързва с разширяването на Шенген, защото сме изправени пред предизвикателство с корупцията в полицията и по границите. Освен това гражданите в Западна Европа все по-често са жертва на кражби и обири, извършени в голяма част от случаите от румънски престъпници. Затова трябва сериозно да поставим на България и Румъния въпроса: "Наистина ли сте готови за Шенген?". Аз не съм сигурен, и затова смятам, че ще е грешка да определяме дата за влизането им", коментира Йенс Роде.
България и Румъния вече изпълниха техническите критерии за членство в "Шенген", но Франция, Германия и други страни се обявиха за отлагане на присъединяването, а решението за членство се взима с пълен консенсус от всички страни членки.
 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ