02 Юни 2023петък12:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

И фермерите готвят протести

Искат да се махне акцизът за горивата, ползвани от фермерите, и данъчно облекчаване

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 724

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) готви протести заради неизпълнението на подписания през юни меморандум с правителството. В него бе обещано влючването в бюджета на пари за национални доплащания към преките европейски субсидии. В бюджета за 2011 г. е предвиден ресурс от 293 374 000 лв. за национални доплащания на площ за 2010 г., с което Министерството на земеделието и храните спази договореностите си с НАЗ, заяви по-късно вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Въпреки това зърнопроизводителите се готвят за протест. Причините да са недоволни фермерите е, че не се зачита настояването им да отпадне облагането с акциз на горивата, ползвани от земеделците, както и да има мерки за облекчаване на данъчното облагане за стопаните през 2011 г. До момента са водени няколко разговора с правителството, но резултат нямало. Данъчните тежести, които ни се налагат, са общо за около 300 млн. лв., а няма регламент за 80 млн. лв., които трябва да ни бъдат върнати като акциз, заяви заместник-председателят на организацията Васил Петров, цитиран от "Фокус".
Ангел Вукодинов от НАЗ обясни още, че освен размерът на националните доплащания, който трябва да бъде осигурен за 2011 г., в меморандума са важни и останалите договорки - осигуряването на безакцизно гориво за земеделските нужди, което фермерите ползваха от 2006 до 2009 г. и което от 2010 г. беше премахнато. Затова сега стопаните доплащат 4 лв. на всеки обработен декар. Важни за фермерите са и данъчните облекчения за по-малките производители при облагането на доходите им. "По-дребните производители се облагат на 40% от доходите си, което понякога не отговаря на действителността и ще ги тласне към сивата икономика, каза Вукодинов. Зърнопроизводителите са недоволни от усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони.
По-късно от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) обявиха, че са твърдо против направените предложения от страна на експертите от Института за пазарна икономика до министъра на финансите Симеон Дянков, които предлагат да се премахнат националните доплащания за субсидиране на земеделието, за да се предотврати дефицитът в бюджета за 2011 г. Според тях, ако отпаднат националните доплащания, ще се задълбочат разликите в субсидиите за българските земеделски производители в сравнение със субсидиите, които получават колегите им от старите страни-членки. Като добавим и конкуренцията на гръцката, турската и македонската земеделска продукция, то конкурентоспособността на българските земеделски производители значително ще намалее, посочват от асоциацията.
 

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ