14 Юли 2020вторник22:27 ч.

И испанците ще работят вече по-дълго

Сапатеро и синдикатите се споразумяха за вдигане на пенсионната възраст на 67 г.

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 472

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и профсъюзите се споразумяха по най-спорните въпроси, които блокираха преговорите за пенсионната реформа. Вчера сутринта испанските работодателски организации CEOE и Cepyme, синдикалните централи CC OO и UGT и правителството постигнаха окончателно принципно споразумение за реформа на пенсионната система, политиката на заетост и основните критерии за реформиране на колективното трудово договаряне, съобщиха информационните агенции.
След тричасова среща Сапатеро и профсъюзните лидери се договориха пенсионната възраст да стане 67 г., но се оставя и възможност хората да се пенсионират и на 65 г., ако имат трудов стаж повече от 38,5 години. Според изказването на министъра на труда Валериано Гомес реформата ще се прилага постепенно между 2013-а и 2027 година. Пазарите, инвеститорите и големите предприятия признават необходимостта от подобно изменение, тъй като това ще позволи да се оживи икономиката на Испания. При това провеждането на пенсионната реформа е едно от изискванията на ЕС и на МВФ.
Увеличаването на пенсионната възраст е една от антикризисните мерки на социалистическото правителство на премиера Хосе Луис Сапатеро, която има за цел да оживи испанската икономика. Ефектът от приетите мерки се очаква да започне да се усеща от 2013 година.
Доста време испанските синдикати не бяха съгласни с идеята за вдигане на пенсионната възраст. Профсъюзите проведоха няколко протестни акции срещу пенсионната реформа и дори заплашваха със стачка, ако правителството приеме реформата. Кабинетът обаче бе категоричен, че е необходимо реформиране на пенсионната система, за да се пресекат растящите разходи за пенсии.
Постигнатото сега компромисно и нюансирано решение се окачествява от двете страни като голям успех. По този начин правителството ще изпълни ангажимента си пред Евросъюза да увеличи възрастта за пенсиониране като антикризисна мярка за съживяване на икономиката, а синдикатите внасят в това правило редица изключения, с които се защитават интересите по-конкретно на младежите и жените като най-уязвимите общности в системата.
Междувременно безработицата в Испания достигна най-високите си нива от 13 г. насам от 20,33% в края на 2010 г., сочат официалните данни. Това е най-високото ниво на безработица в индустриализирания свят. Още 121 900 души са се присъединили към безработните в Испания през последното тримесечие на миналата година. С това общият брой на безработните в страната е достигнал 4,697 милиона души според данни на националния статистически институт INE.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 350

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2245

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ