13 Април 2021вторник13:17 ч.

И Левски в есемеси

/ брой: 252

автор:Павлета Георгиева

visibility 991

Има хора, които обичат да правят добро. Те изпитват душевна наслада от факта, че са подали ръка на нуждаещ се, че са станали част от някоя "добра кауза". Тези хора не се ограничават с опита да си купят някаква своеобразна индулгенция чрез подхвърляне на дребни пари в шапката на някой просяк или уличен музикант. Те търсят някаква кауза, търсят своето направено добро, което да им донесе спокойствие и радост, че са помогнали. Те градят църкви, даряват пари за храмове, подпомагат лечението на болни. И обикновено правят своите добрини анонимно. Просто защото вярват, че могат и искат да направят добро.
През последните няколко години безброй светли каузи успяха да обединят българите, а хиляди есемеси бяха изпратени да сe лекуват болни деца, да се обучават кучета за слепи и какво ли още не... Поредната кауза търси своите благодетели - филм за Васил Левски ще набира спонсори чрез благотворителни есемеси.
Историята трябва да се помни. Левски е символ за българите. А словата му пред "съда" са образец на европейската мисъл и риторика. Непонятно е, че малцина знаят това в днешно време, и е абсурдно тийнейджъри да казват, че не познават кой е човекът на най-често срещания портрет в България и не знаят какво е направил, за да е там.
Нима обаче трябва да се разчита само на емоционалното състояние на българите, на техния патриотизъм, че дори и на чувството им за страх от бъдеще, изпълнено с незнание и непросветеност, за да се направи филм за Апостола? Историята се учи и се помни най-добре чрез изкуството. А държавността се пази чрез паметта за историята. Зависи обаче дали държавата иска да пази държавността... От колко време не е правен български исторически филм от типа на някогашния "Аспарух" например? Нима няма държавни институции, чиято основна отговорност е именно поддържането на националния дух, на просвещението и на знанието за нацията у следващите поколения? Та трябва да събираме благотворителна лепта, за да си имаме филм за Левски? Каква е функцията на министерствaта на образованието и на културата? Нима парите, които получават за своите проекти, са предназначени само за изложби, коктейли, презентации? Защо се чудим с каква цел Турция направи пищния сериал "Великолепният век"? Просто държавна политика.
Държавната субсидия за български филми за тази година е около 12 млн. лв., казват, че е рекордна по размер. Образователното министерство също успя да си изпроси някой лев в повече за догодина. Нима при тях няма кадри, които да подпомогнат подобен проект? Той е не толкова комерсиален, колкото насочен към поддържането на вътрешния дух на българина? Явно Дянков няма потребност от Левски. А останалите? Те след ден ще леят бодри слова за будителите...

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ