22 Септември 2023петък18:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Невена Колева:

И музикант може да храни къща

Трябва да постигнеш нещо в собствената си държава, за да успееш да се наложиш и извън нея, категорична е младата юристка

/ брой: 38

автор:Павлета Давидова

visibility 7147

Чували сте за Невена Колева покрай участието й в "Гласът на България", където тя достигна до полуфиналите. Младата изпълнителка е част от музикалното дуо Апо и Невена,  което напоследък доби популярност със свежите drum'n'bass и поп парчета, които предлага на българските слушатели. Ямболийката се е захванала и с авторското право, а дипломата й като юрист тепърва ще открива нови възможности пред нея.

"Няма да останеш нечут и неразбран, ако знаеш как да се отнасяш със слушателите си"

- Името ти нашумя покрай участието ти в телевизионен музикален формат. Помогна ли ти "Гласът на България"?
- Популярността, получена от телевизионен формат като музикално предаване, е много краткосрочна. Докато участвах в предаването, Слави Трифонов ми обясни много добре какво ще се случи след края на формата. Той ми помогна да си подредя мислите и да си създам идея какво да направя с кратката популярност, която ми даде предаването. Не самата популярност ми бе полезна, по-скоро контактите и запознанствата покрай нея. Научих много неща, които са ми много полезни в момента.
- Откога се занимаваш с музика?
- Никога не съм била от децата, които са си представяли, че като пораснат, ще станат музиканти или изпълнители. Майка ми ме е завела на музикален педагог още когато съм била на 2,5 г. От около 4-годишна пеех в музикална школа, там получих и първите си познания в тази област. Постепенно започнах да се изявявам и като самостоятелен изпълнител, да участвам в концерти в родния ми град Ямбол, запознах се с Велизар Ангелов-Апо, започнахме да правим наша музика...
- Не си завършила музикално образование?
- Завърших право, вече съм дипломиран юрист. Предстои ми дълъг стаж, след който ще положа изпит за правоспособност. Интересите ми в са свързани предимно с авторското право.
- Двамата с Апо сте доста активни в интернет. Не се ли притеснявате, че твърде много хора могат да ви слушат безплатно онлайн?
- Не сме си поставяли за цел да печелим пари от това, дори напротив - идеята ни е музиката ни да достига до максимално повече хора, за да намира своите почитатели. На този етап не я разглеждам като инструмент за припечелване. В крайна сметка всеки носител на авторски и сродни права преценява как да ги упражнява и какво да прави с тях. Ние сме решили да достигаме свободно до почитателите си.
- Идеята за свободното споделяне не противоречи ли на защитата на авторските права?
- Свободното споделяне е хубава идея, стига да се спазва правилото "прави каквото трябва, без да пречиш на другите". Музиката е изкуство, а продуктите, които създаваме, не са като сиренето и хляба, но те представляват труд, въпреки че не са обективирани в предмет. Ние също сме дали своето, за да създадем нещо.
Всеки има правото да прецени какво да прави с труда си, как да го използва и разпространява, както и дали други да имат достъп до него. Авторските и сродните права са ограничени по срок, те не са вечни, така че в един момент хората така или иначе ще могат да направят каквото искат с нашата музика.
- Смяташ ли, че авторското право е добре уредено в България, би ли искала законодателни промени в тази насока?
- Има много неща, върху които да се работи. Музикалната асоциация, в която работя, ще се бори и за каузи като тази. Нормално е в държава, в която музикалният бизнес не е толкова развит, и юридическите въпроси да имат нужда от по-специално разглеждане. Тепърва прохождам в сферата на авторското право, но ми се струва, че няма толкова много специалисти в тази област. Надявам се един ден да мога да помагам компетентно на повече хора. Трябва да се подходи внимателно, а бизнесът и правото да се развиват паралелно.
- Къде се виждаш след 10 години?
- Интересите ми са свързани с музиката. Представям си, че ще бъда изключително успешен музикант, ще имам възможност да работя с много изпълнители, отново под шапката на Апо и Невена. Нашето дуо има способността да работи в различни жанрове и стилове, не искаме да се ограничаваме само в един, затова си мисля, че ще имаме възможност да правим музика за повече изпълнители.
- Без граници, а реализация зад граница? Дали извън България няма да ви е по-лесно?
- В никакъв случай не смятам, че там ще е по-лесно. Всеки, който е роден в по-малка държава, мечтае за по-голяма сцена и по-широк пазар, но първо трябва да постигнеш нещо в собствената си държава, за да успееш да се наложиш и извън нейните рамки. На този етап това е някаква много бегла мечта, която дори не разглеждам като цел, но ако се случи някога, ще е страхотно. Ще се дължи на нашите усилия и труда, който сме положили. За момента обаче трябва да се концентрираме върху работата си в България.
- Казват, че чалгата е превзела България. Има ли място за други стилове?
- Българската публика е изключително интелигентна, не трябва да й се поставят подобни рамки. Има стилове, които в дадени периоди са били на преден план по определени причини. Не съм привърженик на попфолка, но хората, които са върли противници на този стил музика, трябва да се замислят дали е имало друга качествена алтернатива в пика на тази музика. Мисля, че всичко, което е поднесено правилно, достига до своята публика. Когато не подценяваш публиката, тя ще го оцени. Няма да останеш нечут и неразбран, ако знаеш как да се отнасяш със слушателите си.
- Би ли направила дует с попфолк изпълнител?
- Пяла съм с Азис в рамките на музикалния формат, в който участвах. Но на този етап не бих направила дует с някой от тази сфера. Този стил е започнал да се видоизменя, но не е стигнал звученето, което би било атрактивно за мен. Все още има привкус, който не отговаря на моя стил. Нямам нищо против музикантите, които работят в тази сфера, но това не е моето място. Всеки трябва да работи това, в което го бива и му е интересно, а не просто да прави експерименти със себе си. Направихме парчето "Не искам" с рапъра Rimo от "Silent City". Нямаме задръжки или скрупули да работим с други хора. Винаги е интересно да пробваш нещо ново. Уважаваме труда на всеки български изпълнител, продуцент и творец.
- Какво ще предложите на феновете си, за да им покажете алтернативата на чалгата?
- Откакто правим музика, сме се ориентирали към дръм енд бейс звучене. Вчера, на 14 февруари, пуснахме нова песен  "До мен", в нея има и R&B звучене. Мисля, че алтернативата, която предлагаме, е по-свежа не толкова заради стила, колкото заради посланието на самата песен.
- Имате песен "А сега се усмихни", теб лично какво те кара да се усмихваш?
- Аз съм амбициозен човек, всяка конкурентна среда, в която успея да докажа качествата си, ме кара да се усмихна широко. В личен план се радвам и на най-дребните неща всеки ден. Дори това, че Апо става сутрин, за да ми направи кафе, прави деня ми прекрасен.
- Предишното ви парче се казва "Не искам", какво не искаш?
- Не искам да секва устремът, който имаме за живота и професионалното ни развитие.
- Казват, че музикант къща не храни. Кой изхранва вашата?
- В нашия случай и двамата с Апо. Домакинството ни е от двама и лесно се изхранваме, пък и не сме големи гладници (смее се). Имали сме късмета да започнем да работим съвсем млади. Постепенно заместваме всяка предходна работа с по-добра и с все повече музика. Възможно е музикант да храни къща, зависи колко е добър и организиран.
- Наскоро Bох ТВ връчи първите си годишни награди, но името ви беше замесено в скандал с гласуването?
- Бяхме номинирани в 2 категории - за дебют и за любима песен на зрителите. Около номинацията за наградата на публиката се получи неприятна ситуация. Гласуваше се чрез онлайн анкета. Забелязахме, че гласуването върви странно - в моментите, в които повеждахме, друга група ни изпреварваше с по няколко гласа, след което гласуването за нея спираше, докато ние отново не поведем. Направи ни впечатление и сигнализирахме в телевизията. Решихме да им направим услуга, за да не бъдат компрометирани наградите. Малко по-късно на страницата им във фейсбук се появи съобщение, че дисквалифицират другата група. Отстраниха и нас и ни обвиниха, че повече от 60% от нашите гласовете били фалшиви. Направената проверка обаче опроверга тези твърдения. Получихме извинение. В крайна сметка в категорията за любимо парче на зрителите така и не бе връчена награда заради подозрения за други манипулации. От Box TВ обещаха да направят всичко необходимо другата година да няма възможности за подобни фалшификации.
Няма нищо по-хубаво от реалната подкрепа. Ние не се страхуваме да изгубим. В категорията за дебют победител стана VenZy. За нас е чест, че дори сме били номинирани редом до такива имена. Слава Богу, имаме сериозна подкрепа от наши приятели и фенове. Може да нямаме хиляди фенове, но за сметка на това нашите не са бездушни и винаги, когато имаме нужда от подкрепа, я получаваме.
- Какво мислиш за онлайн гласуването и изпращането на есемеси за подобни инициативи?
- Няма нищо лошо във възможността за онлайн гласуване, стига начинът, по който се гласува, да е достатъчно сериозен и всичко да е защитено, така че гласовете на хората да бъдат реално отчетени. За съжаление има много лесни начини да се саботира набирането на средства за хубава кауза или дори гласуването за даден изпълнител...
За гласуването с есемеси имам наблюдения покрай музикалния формат, в който участвах. Предполагам, че винаги има възможности за манипулации. Мисля, че хората, които пожелаят да спечелят нещо по този начин, ще успеят да го направят, ако имат средствата и гърба зад себе си. Но не това е целта, нали?

Корнелия Нинова: Честит празник, българи!

автор:Дума

visibility 27

Издирват изчезнала 77-годишна жена край Чепеларе

автор:Дума

visibility 186

Комисия ще проверява машините за вота

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 184

Комисия ще проучва сигурни ли са машините за гласуване

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 184

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 184

НАП сменя сметките за плащане на данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 184

България и Румъния представят Дунав мост 3 в Брюксел

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 184

Няма да проверяват фондациите за пране на пари

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 184

Полша спира доставките на оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 184

Отложиха делото за побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 184

Сърбия иска заседание в ООН за Косово

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 184

Кипърската църква подкрепи сексуалното образование

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 184

От нас зависи

автор:Ина Михайлова

visibility 151

/ брой: 184

Кухи обещания

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 184

Футболът копае дъното

автор:Марин Милашки

visibility 165

/ брой: 184

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

visibility 164

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ