22 Януари 2020сряда00:36 ч.

Велики българи

И ОТВЪДИ С ХИЛЯДНИЦИ УЧЕНИЦИ...

1100 години от кончината на Свети Климент Охридски, който въз основа на глаголицата създава новата азбука, назована на славянския първоучител Кирил

/ брой: 178

автор:Илия Пехливанов

visibility 1057

На Стария континент бушува Европейската война. По същото време календарът властно припомня 1000-годишнината от кончината на Светителя Климент - първият епископ на българския език. Въпреки тежките времена тогавашната българска държава не забравя да ознаменува подобаващо това събитие (за разлика от днешната...).
На 27 юли (9 август) 1916 г. - точно в деня, когато е починал Св. Климент и по Календара на Българската православна църква се почита паметта на Светите Седмочисленици, както са назовани първите Кирило-Методиеви ученици - в Българската академия на науките има тържествено събрание за прослава на 1000-годишнината от успението на Св. Климент Охридски. Академична реч по достойнство произнася именитият български учен проф. Александър Теодоров-Балан.
След като прави кратък обзор от животописа на Светителя, докладчикът представя неговата неоценима заслуга за снабдяването на новосъздадената Българска православна църква с необходимите творби за богослужение на старобългарски език. Особена е неговата заслуга за обучението на 3500 ученици и последователи - според свидетелството на неговия житиеписец Теофилакт, Охридски архиепископ през ХІ век.

Климент създава въз основа на глаголицата новата азбука, назована на славянския първоучител Кирил, която някои предлагали да бъде наречена "климентица". И днес специалисти подсещат за употребата на това понятие, за да определят азбуката, на която днес пишат около 200 милиона души - не само в славянски, но и някои неславянски страни по света.
Редом с Преславската книжовна школа е поставено начало на Школата в Охрид, която днешни изследователи на Средновековието сравняват с Константинополската Магнаура, наричайки я Първият славянски университет.


О, вие земни ангели и небесни човеци...

Молитвена възхвала към Свети Седмочисленици

Теофилакт Охридски

О, добри пастири, положили светите си души за нас, вашите овци, и усъвършенствали за Бога стадото си с много пот, които ни поселихте в злачното място на обяснените с вашия език Писания и които ни откърмихте при тихата вода на божественото кръщение и насочихте към пътеката на праведността чрез вършенето на добродетелта!
Благодарение на вас цялата българска страна позна Бога, Църквата се украси с песни и псалмопения, празниците се обясниха с вашите четива.
Благодарение на вас монасите се наставляват на подвиг чрез житията на светците. Благодарение на вас свещениците са наставени да живеят благочестиво според свещените канони.
О, вие земни ангели и небесни човеци, които сте приготвили на Господа народ избран, ревнители към добри дела, каквито видяха във ваше лице! Пак и пак наглеждайте своето наследие, понеже сега можете повече, отколкото някога, когато бяхте в тяло и отгонихте лошата ерес, която подир вашето в Христа успение като гибелна болест разорява вашето стадо, разпръсва и погубва овците на вашето пасбище.
Свети и добри пастири, запазете от варварски нападения нас, вашите неопитни питомци, и постоянно ни наглеждайте, и най-вече сега, когато "скръбта е близо, а помощник няма". Когато скитският меч пие българска кръв, когато ръцете на безбожните, които пречупихте с десницата на Бога, на когото вие служехте, предадоха труповете  на вашите чада за храна на небесните птици, дайте мир на вашия народ, за да празнуваме вашата памет с голямо веселие чрез Отца и Сина и Светия Дух, Единия Бог, на Когото подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и всякога, и във вечните векове.
Амин!

 ХІ век


Со слово и с книга се прослави далеко

Проф. Александър Теодоров-Балан

...Климент отиде учител в Кутмичевица в 886 г. След 7 години учителство бе повикан от Симеона в Преслав, 893 г. По Симеоново желание биде ръкоположен епископ...
Като учител, Климент отвъди с хилядници ученици, из които се ръкоположиха църковни служители и просветители в разни звания. Като учител и епископ, той вкара паствата си во верско-общинско устройство словенско и поведе я към правилен народностно-културен живот. За нея той писа похвали на светии и поучения за праздници. Со слово и с книга се прослави далеко и широко между своите сънародници; а с личен пример, с църковни сгради и со стопански грижи остави неизличиви спомени в потесната своя област епископска. Тия спомени се слеха за още поголема и повъзвишена трайност с неговите останки, от които верното потомство дири и добива всеко изцеление.

(Из академичната реч, произнесена в БАН на 27 юли (9 август) 1916 г. на тържественото събрание за прослава на 1000-годишнината от Успението на Св. Климент Охридски)


Фреска на Св. Седмочисленици от манастира "Св. Наум", Охрид

В Македония внасяли тонове боклуци от България

автор:Дума

visibility 44

Антитерористи ги гласят за охранители

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 14

Грипът настъпва в България

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 14

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 14

Русия има ново правителство

автор:Дума

visibility 0

Гърция с кампания за връщане на "мозъци"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Малайзия отказва да е сметището на света

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 14

Наемници избягали от Либия в Италия

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

БНР в мъглата на неяснотите

автор:Павлета Давидова

visibility 87

/ брой: 14

Кога (ще) свърши войната?

автор:Велислава Дърева

visibility 116

/ брой: 14

ГЕРБ - Граждани за Екипно Рушене на България

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 14

По въпроса за вноса

автор:Владимир Георгиев

visibility 55

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ